Tgrt Haber

Yunanistan'ı kızdıran Türkiye ve Libya arasındaki anlaşmanın detayları ortaya çıktı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Habertürk
08 Ekim 2022 16:26 - Güncelleme : 08 Ekim 2022 16:51
Yunanistan'ı kızdıran Türkiye ve Libya arasındaki anlaşmanın detayları ortaya çıktı

Geçtiğimiz pazartesi günü Türkiye ile Libya arasında imzalanan Yunanistan'ı oldukça rahatsız eden ve tepkilerin gelmesine neden mutabakat muhtırasının ayrıntıları ortaya çıktı. Türkiye ve Libya'nın ortak doğal gaz aramasında 4 önemli konu bulunuyor.

Geçtiğimiz pazartesi günü Türkiye​'den üst düzey heyet Libya​'ya ziyarette bulundu. Bu esnada Libya'daki siyasi geçiş süreci ve ikili ilişkiler ele alınırken her iki ülkenin de Akdeniz​'in münhasır ekonomik bölgesinde doğal gaz​ aramasını mümkün kılan bir mutabakat muhtırası imzaladı. Türk heyetin Libya ziyaretinin yanı sıra imzalanan muhtıra Yunanistan'ı ve AB'yi bir hayli tedirgin etti, eleştiriler peş peşe geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, gelen eleştiriler üzerine ''Ne düşündüğünüzün bir önemi, anlamı ve değeri yok'' açıklamasında bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de, iki ülke arasında imzalanan bir anlaşmaya yapılacak itirazların yalnızca uluslararası hukuku değil, BM'nin temel ilkeleriyle de çelişeceğini de sözlerine ekledi.

4 ANA BAŞLIK İKİ ÜLKENİN STRATEJİK İLİŞKİLERİNİ GÖSTERİYOR

Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre, mutabakatın ayrıntıları ortaya çıktı, 4 ana başlık Türkiye ve Libya arasında stratejik ilişkiler sürecini ortaya koydu. Libyalı diplomatik kaynaklar, ilk maddenin 'hidrokarbon alanında bilimsel, teknolojik, teknik, hukuki, idari ve ticari ikili iş birliğini güçlendirip geliştirmek' olduğunu söyledi.

İmzalanan anlaşma 'iki tarafın bu alanda ulusal kanunlara uygun olarak iş birliği yapmasını' içeriyor. Bu bağlamda "iki tarafın hidrokarbon sektörlerinin geliştirilmesinin yanı sıra hukuki ve düzenleyici meselelerle, sözleşmelerle ve insan kaynaklarının eğitilmesiyle, ayrıca konuyla bağlantılı ortak konferans, seminer ve başka toplantılar düzenlenmesiyle, iki ülkenin özel ve kamusal sektörleri arasındaki ortaklığın güçlendirilmesi bağlamında deneyim paylaşımıyla ilgili bilgiler ve deneyimler paylaşılacak."

Yunanistan'ı kızdıran Türkiye ve Libya arasındaki anlaşmanın detayları ortaya çıktı

İkinci madde 'tarafların hidrokarbon kaynaklarının kullanımı ve geliştirilmesiyle ilgili projelerde, hidrokarbonun çıkarılması, taşınması, işlenmesi ve ticaretiyle ilgili projelerde, ayrıca petrol, doğal gaz, çeşitli petrokimyasallar ve petrol ürünlerinin üretimi ve ticaretinde iş birliği yapmasını, petrol ve doğal gaz piyasasının yapısı hakkında yasayla ilgili çalışmalar da dahil eğitim faaliyetleri düzenlenmesinde iş birliği' içeriyor.

Üçüncü madde ise yatırımla alakalı; taraflar ortak projeler oluşturmak ve iş birliğinin sonuçlarının gizliliğini korumak için özel ve kamusal ortaklıkları güçlendirmek amacıyla ortak çalışmak konusunda anlaştı.

Libyalı diplomatik kaynağa göre mutabakat zaptı, iki taraf arasında son yazılı ihtarın teslim alınmasıyla yürürlüğe girecek ve üç yıl yürürlükte kalacak, herhangi bir taraf iptal etmediği sürece yenilenebilecek, ayrıca mutabakat zaptının sonlandırılması, iki taraftan birinin üç ay öncesinden yazılı ihtar vermesiyle mümkün olabilecek.

Libyalı diplomatik kaynak, ülkesinin Yunanistan'ın Girit Adası'ndaki haklarında ısrarcı olduğunun da altını çizdi.

İKİ ÜLKE ARASINDA KRİTİK İMZA

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Petrol Bakanı Muhammed Avn, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, petrol çıkma ihtimali olan bölgelerin yüzde 40’ında henüz arama faaliyeti yapılmadığını belirtmişti. Avn açıklamasında, "Söz konusu bölgelerin içinde, Libya-Türkiye Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması kapsamında Libya’nın payına düşen bölgeler de yer alıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Türk heyetin ziyareti sırasında, imzalanan hidrokarbon muhtırasına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Biraz önce imzaladığımız hidrokarbon anlaşması hem karada hem denizde ve yetki alanlarımızda kazan-kazan anlayışıyla Türk ile Libya firmalarının birlikte araştırma, sondaj gibi iş birliğine gitmesini hedefliyor" demişti.

Kaynak: Habertürk
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...