Türkiye'deki patriot sistemine siber saldırı
Alman kamu sektörü dergisi Behörden Spiegel, Türkiye’de konuşlandırılan Patriot hava savunma sisteminin hacker saldırısı sonucu açıklanamayan komutlar uyguladığını yazdı.
Almanya’da aylık yayınlanan kamu sektörü dergisi Behörden Spiegel, Türkiye’deki Alman Patriot hava savunma sisteminin kısa bir süreliğine hack’lendiğini iddia etti. Dergiye konuşan Alman kaynaklar, Kahramanmaraş’ın Suriye sınırında konuşlandırılan Patriot ve iki radar ile altı ateşleyiciden oluşan sisteminin, “açıklanamayan” komutları uyguladığını söyledi. Dergini kaynakları bunun sebebinin sisteme girmeyi başaran bir hacker saldırısı olduğunu belirtti.
Alman Savunma Bakanlığı ise Die Welt gazetesine gönderdiği açıklamada, hacker saldırısının olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını ve böyle bir saldırının “son derece ihtimal dışı” olduğunu bildirdi.
İki ihtimal var
Behörden Spiegel’ın kaynakları ise hackerların sisteme girmek ve ekipmanı kontrol edebilmek için ancak iki olası yolu kullanmış olabileceğini söyledi.
- Birinci ihtimal hackerların, füze kontrol sistemi ile ateşleyici arasındaki bilgi değiş-tokuşunu sağlayan, bu iki birim arasındaki bağlantıyı kuran Sensör-Ateşleyici-Enteroperabilite (SSI) sistemine girmeyi başarmış olması.
- İkinci ihtimal ise hackerların füzelerin amaçlanan hedefe yönlendirilmesini sağlayan bilgisayar çipinin programını ele geçirmesi. Kaynaklar, Patriot füzelerinin boş çiplerinin Asya’da üretildiğini vurguluyor.
Amerikan üretimi Patriot sistemi, Türkiye’nin talebi üzerine 2013’te sınıra konuşlandırılmıştı. Geçen ay Almanya Patriot sistemlerini ABD, İtalya ve Almanya tarafından ortak üretilen MEADS (Medium Extended Air Defence System) hava savunma sistemi ile değiştirmeyi planladığını açıklamıştı. Bu değişimin Almanya’ya 4 milyar dolara mâl olması bekleniyor.
Haberi yayımlayan Behörden Spiegel dergisi, ana olarak federal, eyalet ve yerel bazdaki devlet çalışanları için yayımlanıyor. Derginin üyeleri arasında yabancı diplomatik misyonlar, sendikalar, ticaret odaları da bulunuyor.
İmkansıza yakın, ancak bir devlet yapabilir
Uzmanlara göre, hackerların haberde bahsedilen iki olası yolu kullanabilmeleri için operasyon sisteminden önemli bilgiler çalmış olmaları gerekiyor. Uzmanlar, Patriotların hacklenmesinin oldukça zor olduğunu ekliyor.
Eskiden İngiltere merkezli bir hacker olan, şimdi ise özel sektörde bilgisayar güvenliği danışmanlığı yapan Robert Jonathan Schifreen, askeri sistemleri hacklemeye “amatör” hacker gruplarının gücünün yetmeyeceğini belirtiyor.
‘Kodlar gerekiyor’
Haberdeki iddianın “önemli bir şey olmadığını” düşünen Schifreen, “Bu sistemler kamu ağlarına bağlı değil, füzeleri fırlatmak için özel kodlar gerekiyor, bu kodlar da sadece birkaç kişide bulunuyor. Genel olarak, füzeyi ateşlemek ya da önemli olan herhangi bir şeyi yapmak için iki ya da üç kişiden kod gelmesi gerekiyor. (Hacker saldırısının) gerçekten meydana geldiğini düşünmüyorum, ancak bu, sistemlerin asla hacklenmeyeceğini söylemek anlamına gelmiyor. Belki bir şekilde sistemin varlığını tespit etmek mümkün olabilir, ancak bundan ileriye gitmek için çok ciddi yetenekler gerekmekte. Bu da ancak yabancı devletler ve istihbarat teşkilatları olabilir. Belki bir şekilde yabancı bir hükümet, füze içine yerleştirilen yazılımın gizliliğini ihlal etmiş olabilir.
‘Güncelleme anı riskli’
Laconicly şirketinin kurucusu olan Amerikalı güvenlik uzmanı Billy Rios’a göre ise asıl risk, sistem güncellemeleri sırasında oluşuyor. Rios, bu tip sistemlerin ancak güncellemeler sırasında internet ya da ağa bağlı olduklarını belirtiyor.