Türkiye'den ABD'ye karşı hamle
ABD, terör örgütü DEAŞ’a karşı gerçekleştirilecek Rakka Operasyonu için YPG ısrarını sürdürürken, Türkiye de buna karşılık ÖSO ve bazı Arap aşiretlerini hazırlıyor
Operasyona katılacak güçleri eğiten Türkiye, bölgeye asker sokmadan sadece planlamaya destek verecek. Yerel güçlerin koordinasyonunu da özel kuvvetler üstlenecek.
Terör örgütü DEAŞ'a karşı Rakka operasyonunun planlamalar devam ederken, Türkiye de ÖSO'yu ve Rakka çevresindeki bazı Arap aşiretlerden oluşan güçleri harekat için hazırlıyor. ABD'nin, operasyonu Suriye'nin PKK'sı PYD/YPG güçleriyle yapma ısrarına karşı bölge insanından kuvvetler oluşturuluyor. Türkiye'nin Rakka'ya askeri güç sokmaksızın ÖSO ve yerel güçlerin operasyon planlamasına destek vermesi, bu güçlerin koordinasyonunun da özel kuvvetler tarafından yapılması öngörülüyor.
TÜRK ASKERİ EĞİTİYOR
Rakka Operasyonu için Türkiye ve ABD arasında askeri temsilciler nezdinde görüşmelerde, Pentagon'un YPG kararlılığını sürdürdüğü belirtiliyor. Ancak ABD, Rakka konusunda, El Bab zaferine imza atan Türkiye'nin tecrübelerine muhtaç görünüyor. Güvenlik kaynakları, ABD'nin Rakka'da meskun mahal çatışmalarını çok iyi bilen bir güce olan ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor. Bu kapsamda Türkiye de gerekli hazırlıkları yürütüyor. Bölgeye askeri güçle girmeyi planlamayan, daha çok uluslararası koalisyona hava gücü desteği vaadeden Türkiye, Suriye sınır ötesinde 3 bin kişilik bir ÖSO gücünü Rakka operasyonu için hazırlıyor.
YPG YURTLARINDAN ETTİ
Bir yandan da Tel Abyad bölgesinde yerleşik bulunmalarına karşın çoğu YPG tarafından yerlerinden edilen Al-Na'im aşireti üyelerinden oluşan 2 bin kişilik bir Arap gücü de operasyon için eğitiliyor. Son olarak 14 Mart'ta Şanlıurfa'da biraraya gelen Rakka Haseke ve Deyr-ez Zor bölgelerinde yaşayan 50 Suriyeli Arap aşireti, Fırat Aşiretleri Ordusu'nu kurmuş ve bölgedeki diğer aşiretlere bu güce destek çağrısında bulunmuşlardı.
GÖÇE KARŞI GÜVENLİ BÖLGE
Türkiye ayrıca, olası mülteci akınına karşı da önlem alıyor. Güvenlik kaynakları, Türkiye'nin Tel Abyad üzerinden olası göç dalgasına karşı burada 10-15 kilometre derinliğinde bir alanda güvenli bölge oluşturmasının zaruri olduğunu, yoksa Avrupa'ya da sıçrayacak yeni bir mülteci akınının kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor. Sahada ise ABD-Rusya çekişmesi dikkat çekiyor. Halep-Rakka yolunu kesen ABD güçleri, kontrol noktalarıyla Rusya ve rejim ordularının yolunu kapatmış görünüyor. Yine Talabani liderliğindeki KYB'ye bağlı peşmergelerin Kobani'deki üsse gönderildiği belirtiliyor.
GENİŞ AİLELERİN NABZINI TUTUYOR
ABD operasyon öncesi bölgede nüfuz sahibi ailelerin de nabzını tutuyor. ABD'nin düşünce kuruluşlarından Washington İnstitute'nin Suriye uzmanlarından Andrew J. Tabler, kaleme aldığı bir makalede, bölgedeki aşiretlerin Rakka operasyonunda, YPG'nin yer almadığı, Amerika ve Türkiye destekli bir operasyonu istedikleri açıkça görülüyor.
TÜRKİYE DESTEKLİ OPERASYON İSTİYORLAR
Washington İnstitute'un Rakka'nın merkezi, doğusu, batısı ve kuzeyinde etkili olan 4 aşirete ilişkin analizi şöyle:
Al-Bayattrah Ailesi: Rakka'nın merkezinde bulunan bu aşiret, ABD tarafından operasyon için en iyi şans olarak görülüyor. 10 bin üyesi bulunan aşiret Rakka şehir merkezindeki çoğu küçük işletmenin ve binaların da sahibi. Şehrin büyük kısmı onların. Aşiretin üyeleri genel olarak Esed düşmanı. Aile ABD ile herhangi bir ideolojik çatışma gütmüyor. Ailenin neredeyse üçte biri 2014 Ocak ayında Türkiye'ye yerleşmiş. Türkleri çok seven aile, Türk askerinin Rakka bölgesine girmesini destekliyor.
Al-Ajeel Ailesi: Rakka'nın batısında Fırat Nehri doğusunda Tabka Barajı bölgesindeki ailenin 50 bin üyesi bulunuyor. Tarihlerinde Esed ve Baas partisinin çok güçlü destekçileri olmalarına karşın Suriye iç savaşıyla bu düşünceleri değişmiş. Bu aşiret de Amerika ve Türkiye destekli bir operasyon istiyor. Ailenin Kürtlerle bir sorunları olmasa da Rakka'yı YPG'nin ele geçirmesini kesinlikle istemiyorlar.
Al-Breij Ailesi: Rakka'nın doğusunda Fırat Vadisi'nde yaşayan aile 40 bin kişiden oluşuyor. Çoğu çiftçi olan ailenin, Irak Baas partisiyle tarihsel bağları bulunuyor. Aile Rakka bölgesinde DEAŞ'ın kalelerinden biri olarak görülüyor. Aile içindeki her ailenin en az bir üyesinin DEAŞ ile birlikte savaştığı belirtiliyor. Rakka'ya YPG'yi sokmak istemeyen aile bugün YPG'nin Rakka'ya girmesini engellemek için savaş veriyor. YPG'ye karşı saldırılar düzenliyor. YPG de bu aileye büyük düşmanlık besliyor.
Al-Na'im: 15 bin üyeden oluşan Al-Na'im ailesi, Rakka ve Türkiye sınırları arasında verimli bir bölgede yaşıyor ve çiftçilikle uğraşıyor. Burada Kürtlerle tarım alanları konusunda anlaşmazlığa düşen aile, YPG konusunda hassasiyeti ile tanınıyor. Aile üyeleri, Amerika'yı Kürtlere desteğinden ötürü yoğun şekilde eleştiriyor. Al-Na'im ailesi de YPG den nefret ediyor. Aile, operasyonun Türkiye'nin yüzlerce Arap ailesini yönetmesi suretiyle yapılmasını istiyor.