Tgrt Haber

ABD'den Türkiye'nin tahıl krizindeki çabalarına övgü: Memnuniyetle karşılıyoruz

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
24 Haziran 2022 08:39 - Güncelleme : 24 Haziran 2022 10:11
ABD'den Türkiye'nin tahıl krizindeki çabalarına övgü: Memnuniyetle karşılıyoruz

Tüm dünyayı etkileyen tahıl krizinin çözümü için hem Ukrayna hem Rusya ile yoğun diplomasi trafiği yürüten Türkiye'nin çabalarına ABD'den övgü geldi. Beyaz Saray, Ukrayna tahılının Karadeniz'den ihracı konusunda Türkiye'nin ortaya koyduğu çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Dünyanın en büyük tahıl​ üreticileri Rusya​ ile Ukrayna​ arasındaki savaşı nedeniyle yaşanan enerji kaynakları sorunundan sonra bir de tahıl krizi ortaya çıktı. Ukrayna, Rus ablukası nedeniyle limanlardan çıkaramadığı tahıl yüklü gemilerini ihraç edemeyince pek çok ülke tahıl kriziyle karşı karşıya kaldı. 

Sorunun çözümünde başrol oynayan Türkiye​, iki ülke arasında diplomasi trafiği yürüterek tahıl yüklü gemilerin Karadeniz​'den ihracını sağlamak üzere çalışmaların sürdürüyor. Türkiye'nin bu çabalarına ABD'den övgü geldi.

"TÜRKİYE'NİN ÇALIŞMASINDAN MEMNUNUZ"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Türkiye’nin Ukrayna tahılının ihraç edilmesini sağlamak amacıyla yaptığı girişimlerini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

ABD’nin Ukrayna'dan tahıl ihracatını yeniden başlaması için müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalıştığına değinen Kirby, söz konusu ihracatın Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle engellendiğini aktardı.

Karadeniz'de bir Rus ablukası olduğunu belirten Kirby, "Türkiye'nin tahıl nakliyesine izin verecek bir tür düzenlemeye aracılık etmeye çalışmasını kesinlikle memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

UKRAYNA'YA 450 MİLYON DOLARLIK SİLAH YARDIMI

Kirby ayrıca, ABD’nin Ukrayna’ya 450 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi sağlayacağını belirterek, söz konusu yardım paketinde, silahlar ve ekipmanların yanı sıra çok namlulu roket atar sistemi olan HIMARS’ların olacağını aktardı.

ABD, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya toplam değeri 6,1 milyar dolara ulaşan 13 savunma yardım paketi açıkladı. ABD, en son 15 Haziran'da Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık savunma yardımı yapacağını duyurmuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...