Tgrt Haber

Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol: Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye ayrıştı

15 Mart 2022 10:38 - Güncelleme : 15 Mart 2022 12:06

Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken taraflar arasındaki görüşmeler de devam ediyor. Türkiye'nin hem Rusya hem de Ukrayna'dan vazgeçmeden sürdürdüğü diplomasi ise dünya çapında ses getiriyor. Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Ankara'nın bu duruşunu TGRT Haber'de yorumladı: Barışı en çok isteyen Türkiye'nin stratejik önemi artıyor.

Rusya-Ukrayna savaşında saldırılar karşılıklı sürüyor. Bir yandan da Moskova ve Kiev müzakere masasında çözüm arıyor. Batılı ülkeler ve NATO'nun inisiyatif almaktan kaçındığı süreçte Türkiye'nin yürüttüğü diplomasi çalışmaları ve Ukrayna'ya yaptığı yardımlar ise öne çıkıyor. Antalya'da iki tarafın dışışleri bakanlarının katılımıyla yapılan zirve ve ardından Moskova'dan gelen 'umut var' açıklaması bu çabanın somut sonucu oldu. Türkiye’nin süreçteki rolünü TGRT Haber'de Cem Küçük'e yorumlayan Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, çarpıcı tespitler yaptı. 

TÜRKİYE İLK SIRADA 

Türkiye’nin her iki ülke ile iyi ilişkileri olduğunu belirten Çelikkol, "Gerçekten savaşın bitmesini isteyen ve bunun için çalışan ülkelerin başında geliyor. Türkiye hem uluslararası hukuk çerçevesinde hem de Ukrayna’ya yapılacak en büyük yardımın kalıcı bir ateşkes olduğu bilinciyle hareket ediyor" dedi. Türkiye'nin savaşın nasıl bitirileceğine odaklandığını vurgulayan Çelikol, "Rusya ile Ukrayna arasında uzlaşı gözüküyor ancak sahada şiddet de artıyor. Sokak savaşlarına dönerse çatışmalar daha etkili olacak ve Ukrayna halkının çektiği acılar büyüyecek" diye konuştu. 

Rusya’nın istedikleri ile Ukrayna’nın isteklerinin çeliştiğine dikkat çeken Çelikkol, diplomasinin zaten çelişkili gözüken taleplerde nasıl bir anlaşma sağlanacağı ile ilgili olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’NİN STRATEJİK ÖNEMİ ARTIYOR

“Savaşı durdurmanın tek yolunun masa başında bir uzlaşı sağlamaktır” diyen Çelikkol, Ukrayna’ya yapılabilecek en önemli yardımın 'uzlaşı' olduğunu söyledi. Çelikkol, bu süre zarfında yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rus ekonomisini şöyle değerlendirdi:

“Dünyada yaptırımların Rusya üzerinde etkili olması ya da Ukrayna politikasını değiştirmesi beklenmiyor. Bu savaşın ABD-Rusya mücadelesinin arka planında meydana geldiğini unutmayalım. Dünyada soğuk savaşa doğru bir gidiş gözüküyor. Çok merkezlilik var. Eski soğuk savaşla karşılaştığımızda farklı noktalar olacaktır. Burada en önemli sorun ticari bağımlılıklar. Giderek dünya yeni bir sisteme ve soğuk savaşa sürükleniyor. Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle önemi daha da artıyor.”

SÜRÜKLENİYORUZ

Çelikkol “1945-91 yıllar arasındaki gibi Batı bloğu ile Varşova Paktı ayrımına gidilir mi?” sorusunu ise şöyle cevapladı:

“Evet, dünya bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor. Putin, NATO benim için bir tehdit olmaya başladı diyor. NATO da bu ülkelerin halklarının isteklerinin bir önemi yok mu, diyor. Dünyada bir değişim var. Karşılıklı ekonomik bağımlılıklar var, iki taraf da bu bağımlılığı azaltma derdinde. Putin dünyaya ve kendi kamuoyuna en azından istediklerimin bir kısmını aldım, demek istiyor.”

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...