'Türkiye'ye vize serbestisi tehlikede'
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrupa’nın vize serbestisi için terörle mücadele yasalarının değiştirilmesini şart koşmasına büyük tepki gösterirken, Almanya İçişleri Bakanı De Maiziere AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin başarısızlığa uğramasının mümkün olduğunu söyledi.
DW Türkçe’nin aktardığı ‘Bild' gazetesi haberine göre Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Türkiye'nin vize muafiyetiyle ilgili bütün kriterleri yerine getireceğinden şüpheli olduğunu söyledi. De Maiziere'nin Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) dün başkent Berlin'de yapılan bir oturumunda “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kriterleri yerine getirmeye niyetli olmadığı aşikar” diye konuştuğu belirtildi. Haberde De Maiziere’nin “Kriterler yerine getirilmezse vize mecburiyeti kalkmaz” dediğine de yer verildi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de vize muafiyeti için kararlaştırılan şartların tamamının yerine getirilmesinde ısrar ediyor. Erdoğan ise 72 kriter arasında yer alan ‘terör ile mücadele yasasının kapsamının daraltılması' şeklindeki şartı kabul etmediklerini söylemişti.
'RUMLAR ANLAŞMADA 'KIBRIS CUMHURİYETİ' YAZSIN İSTİYOR'
Diğer taraftan NTV, Türkiye'ye sağlanacak olan vize muafiyetinin Kıbrıs engeline takıldığını yazdı. Habere göre yol haritasında yer alan adli ve hukuki işbirliği maddesi, Türkiye'nin AB'ye üye tüm ülkelerle adli ve hukuki alanda işbirliği anlaşması imzalamasını öngörüyor. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki mahkeme kararlarının tanınması, suçluların iadesi, terör konusunda işbirliği ve adli bilgi paylaşımını öngörüyor.
Türkiye'nin bu anlaşmayı AB'ye üye tüm ülkelerle ikili düzeyde imzalaması gerekiyor. Rumlar ise Türkiye ile imzalanacak anlaşmada ‘Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ ifadesinin kullanılmasını kabul etmiyor ve ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ ifadesine yer verilmesini talep ediyor.
AP ÜYELERİ: İADE EDİLEN SIĞINMACILARA BAŞVURU FIRSATI TANINMAMIŞ
Öte yandan İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bir haberde bir grup Avrupa Parlamentosu üyesinin, AB-Türkiye arasında varılan sığınmacı anlaşmasının uluslararası hukuka uymadığını söylediği yazıldı. Cornelia Ernst, Marina Albiol ve Josu Juaristi, Türkiye'nin kuzeyindeki iki sığınmacı merkezine yaptıkları ziyaret sonrası gazetecilere dağıttıkları raporda "Görüştüğümüz tüm sığınmacılar bize ne Yunanistan'da ne de Türkiye'de sığınma başvurusu yapma fırsatı tanınmadığını söyledi" dedi. Raporda, "Hiçbiri şimdi ne olacağını bilmiyor, Türkiye'ye vardıklarından bu yana onlara hiç bilgi verilmemiş" ifadesi kullanıldı.
BM de daha önce AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmanın uluslararası hukuka uymadığını duyurmuştu. Avrupa Parlamentosu üyeleri de BM'nin ardından benzer görüşü dile getiren ilk bağımsız gözlemciler oldu.