Tgrt Haber

Türkiye'yi ret cevabına boğan Schengen'de yeni dönem! 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
13 Haziran 2023 23:44 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 23:44
Türkiye'yi ret cevabına boğan Schengen'de yeni dönem! 

Son dönemde Türkiye'nin başvurularına yüzde 50 oranında 'ret' cevabı veren Schengen'de yeni dönem başlıyor. AB Konseyi ve AP, vizelerin dijital hale dönüştürülmesi konusundaki yeni yasa tasarısı üzerinde uzlaşıya vardı. Buna göre yeni başvurular internet üzerinden de yapılabilecek. 

Türkiye'den Schengen​ vizesi için yapılan başvurulara veto oranının son zamanlarda artması sebebiyle vatandaşlar sorun yaşarken Schengen'de yeni döneme adım atılıyor. 

NTV'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği​ Konseyi ile Avrupa Parlamentosu, Schengen vizelerinin dijital hale dönüştürülmesi konusundaki yeni yasa tasarısı üzerinde uzlaştı.

Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde pasaportlara yapıştırılan vizeler dijital hale gelecek ve 2 boyutlu barkod olarak internet üzerinden verilecek. Vizeler mobil cihazlara indirilebilecek. Vize​ başvurusu yapanlar, internet üzerinden birçok dilde vize talebinde bulunabilecek.

SCHENGEN BAŞVURULARI NEREDEN YAPILACAK?

Yeni sistemle başvurular tek bir internet platformu üzerinden işlenecek. Gerekli evraklar, bu platform üzerinden yüklenecek, vize ücreti de buradan yatırılabilecek.

Schengen ülkelerinin konsolosluklarına sadece ilk kez vize başvurusu yapanlar, biyometrik verileri geçerli olmayanlar ve yeni pasaport alanlar fiziken gitmek zorunda kalacak.

UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 

Schengen vizesinin dijitalleşmesiyle maliyetlerin düşmesi, vize başvurularının hızlanması ve kolaylaşması hedefleniyor. AB, aynı zamanda bu sayede Schengen bölgesinin güvenliğini artırmayı amaçlıyor.

Yasa tasarısı, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmen onaylanmasından sonra AB'nin resmi gazetesinde yayımlanacak, yayımlanmasından 20 gün sonra da yürürlüğe girecek. 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...