Twitter açıldı
Twitter.com internet sitesine uygulanan erişim engelleme tedbirinin kaldırıldığı bildirildi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından, Twitter'a yönelik erişim engelleme tedbirinin kaldırıldığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi tarafından alınan 2 Nisan 2014 tarihli 2014-3986 sayılı bireysel başvuru kararı doğrultusunda “Twitter.com” internet sitesine yönelik uygulanmakta olan erişim engelleme tedbirinin kaldırıldığı belirtildi. Açıklamada, gerekli teknik düzenlemelerin ardından Twitter'ın Türkiye'de kullanıma açılacağı kaydedildi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı da, Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeline yönelik mahkeme kararlarını sitesinden kaldırdı. TİB'in internet sitesinde, Twitter sorgulandığında, daha önce erişimin engellenmesine neden olan mahkeme kararlarının bulunduğu sayfada, "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından uygulanan bir karar bulunamadı" yazısı yer aldı.
Hesaplara giriliyor
TİB'in tedbir amaçlı erişim engelleme kararından 13 gün sonra kullanıcılar yeniden Twitter hesaplarına girmeye başladı. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TİB'in Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda Twitter'a erişimi engelleme kararını kaldırılmasına ilişkin yazısı internet servis sağlayıcılara ulaştı. Söz konusu karar doğrultusunda internet servis sağlayıcıları "www.twitter.com" adresine yönelik URL bazlı engellemeyi kaldırdı. Mobil internet servislerinden Twitter'a erişim sağlanmaya başlarken ADSL ve diğer internet servisleri üzerinden de kısa süre içinde erişimin sağlanacağı bildirildi.
Tedbir amaçlı engeleme
Sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişim, açılan sahte hesaplarla bazı vatandaşların kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle verilen mahkeme kararları doğrultusunda 20 Mart gecesi TİB tarafından tedbir amaçlı engellenmişti.
TİB'in kararının ardından Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu tarafından, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı dava sonucu Ankara 15. İdare Mahkemesi, oy çokluğuyla yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak 24 Mart, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise 25 Mart'ta, Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştu.
Bireysel başvuruları birleştiren Yüksek Mahkeme, "Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine" karar vermişti. Anayasa Mahkemesi, kararın "ihlalin ortadan kaldırılması" için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TİB ve BTK'ya gönderilmesini kararlaştırmıştı. Söz konusu karar, Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Kararın, BTK ve TİB'e ulaşmasının ardından 13 gün süren Twitter'a erişim engeli son buldu.
Twitter ile yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandı
Edinilen bilgiye göre, erişimin engellenmesinin ardından TİB yetkilileri ile Twitter temsilcisi avukatlar arasında bugüne kadar yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandı. Vatandaşların şikayetleri üzerine mahkemelerin benzer kararlar vermesi durumunda TİB, erişimin tamamen engellenmesi yerine öncelikle Twitter yönetiminden şikayete konu olan içeriklerin çıkarılmasını isteyecek.
TİB yetkilileri ile Twitter avukatları arasında yapılan görüşmelerde, Twitter'ın mahkeme kararlarını uygulamada daha duyarlı davranacağını bildirdiği öğrenildi. Ayrıca, Twitter'ın bugüne kadar vatandaşların şikayeti üzerine mahkemelerce alınan çok sayıdaki kararda yer alan içerikleri de çıkardığı belirtildi. Öte yandan Twitter'ın Türkiye'de temsilcilik açmasına yönelik görüşmeler devam ediyor.