Tgrt Haber

Ukrayna barış görüşmeleri için adres yeniden İstanbul

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Bloomberg
05 Ekim 2023 15:48 - Güncelleme : 05 Ekim 2023 16:07
Ukrayna barış görüşmeleri için adres yeniden İstanbul

Ukrayna'nın 10 maddelik planının değerlendirildiği barış görüşmelerinin üçüncüsüne Türkiye ev sahipliği yapacak. Toplantının bu ay sonunda İstanbul'da gerçekleşmesi bekleniyor.

Daha önce Kopenhag ve Cidde'de yapılan Ukrayna​ için barış görüşmelerinin bir diğer adresinin Türkiye olduğu belirtildi. Bloomberg'in ismini vermek istemeyen yetkililere dayandırdığı haberinde, toplantının bu ay sonunda İstanbul​'da gerçekleşeceği belirtildi. Kaynaklar, ABD'li yetkililerin de toplantıya dahil olacağını fakat henüz Beyaz Saray'dan resmi bir açıklama gelmediğini ifade ettiler. 

Gündemde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy​'nin barış planı ve bu yıl içinde küresel zirve düzenleme çabaları yer alacak. Zelenskiy, 10 maddelik planında Rus askerlerinin Ukrayna'dan tamamen çekilmesini, gıda güvenliği ve nükleer güvenliğinin sağlanmasını istiyor.

Müttefikler, toplantıya Çin'in de katılmasından yana olsalar da Pekin yönetiminden henüz bir açıklama gelmedi.

GÜNEY AFRİKA REDDETTİ

Öte yandan bir sonraki toplantının Güney Afrika'da gerçekleşebileceği iddia edildi fakat BRICS zirvesine ev sahipliği yapan ülkenin liderleri lojistik nedenlerden dolayı görüşmeyi reddetti.

CİDDE'DE BARIŞ GÖRÜŞMELERİ

Ukrayna'nın girişimiyle gelecekteki bir barış anlaşmasının temel ilkelerinin belirlenmesine yönelik başlatılan barış görüşmeleri, geçen Ağustos ayında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde gerçekleştirilmişti. ABD, Çin ve Hindistan'ın aralarında olduğu 40'tan fazla ülke temsilcisinin katıldığı iki günlük toplantıya Rusya davet edilmemişti. Ancak doğrudan barış görüşmesi yapılma olasılığının ufukta görünmediği bir ortamda, Moskova görüşmeleri yakından takip edeceğini bildirmişti. 

 

Kaynak: Bloomberg
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...