Tgrt Haber

Ukrayna o görüntüleri istedi! Savaşın seyrini değiştirebilir!

03 Mart 2022 15:32 - Güncelleme : 03 Mart 2022 16:21
Yüksek çözünürlüklü görüntüler çeken şirketler, algoritmalar sayesinde gerçek zamanlı hareketleri de tespit edebiliyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali bir haftayı geride bırakırken Ukrayna’dan savaşın seyrini değiştirecek bir çağrı geldi. Ukrayna merkezli bir uydu veri analizi şirketi, uydu görüntüsü çeken şirketlerden ve uzay ajanslarından verileri paylaşmalarını istedi.

Yüksek çözünürlüklü görüntüler çeken şirketler, algoritmalar sayesinde gerçek zamanlı hareketleri de tespit edebiliyor.

Rusya’nı Ukrayna’yı işgali 8. dünde de tüm şiddetiyle devam ederken Ukrayna’dan dünyaya kritik bir çağrı geldi. Ukrayna’nın EOSDA adlı uydu veri analizi şirketi, uydu görüntüsü çeken şirketlerden ve uzay ajanslarından verileri paylaşmalarını talep etti. EOSDA, küresel şirketlere yaptığı çağrıda kendilerine gönderilen verilerin Ukrayna hükümeti ile paylaşılacağını belirtti. EOSDA kurucusu Max Polyakov, bu şekilde hükümetin Rus işgaline dair anlık bilgi edinerek karar vermesinin mümkün olacağını vurguladı.

İKİ TÜR GÖRÜNTÜ VAR

Uydulardan iki tür görüntü alınması mümkün. Bunlardan biri mikrodalga radar sinyallerinin yeryüzünden yansımasıyla elde ediliyor. Adına SAR deniliyor. Bunlar, yerdeki küçük hareketleri fark edebiliyor yani askerlerin hareketlerini tespit etmek mümkün. İkinci tip görüntü ise, uydulardan çekilen fotoğraflar şeklinde ediniliyor. Maxar Technologies ve Planet bu tip fotoğraflar çeken şirketler arasında.

PLATFORM KURULDU

Planet, Ukrayna üzerindeki yüzlerce uydunun görülebileceği bir platform kurdu. Hergün yüksek çözünürlüklü görüntüler çeken şirket, algoritmalar sayesinde gerçek zamanlı hareketleri de tespit edebiliyor. Uydu ve haritalandırma şirketi SecDev'den Robert Muggah, "Kamuya açık uydu görüntüleri 21. yüzyıl savaşlarının karakteristik bir özelliği oldu" diyor.

Ukrayna o görüntüleri istedi! Savaşın seyrini değiştirebilir!

Öte yandan bunun "karanlık bir yanına" da dikkat çekiyor: "Jeo-uzamsal veriler askeri aktörler tarafından manipüle edilebileceği gibi, jeo-uzamsal dezenformasyona da tanık olabiliriz." Google Ukrayna'daki Trafik verileri gibi verilerin, bombardımanlarda hedef belirlemek için kullanılmaması adına Google Maps'ten çıkarıldığını açıklamıştı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...