Tgrt Haber

Ukrayna Rusya krizinde ilk ölüm: Donetsk'te birden fazla patlama sesi

19 Şubat 2022 11:17 - Güncelleme : 19 Şubat 2022 14:57
Rus yanlısı ayrılıkçıların saldırısı sonucu Donetsk'te bir Ukrayna askeri öldü.

Ukrayna Rusya krizinde sıcak bir gelişme yaşandı. Ukrayna ordusu, Rus yanlısı ayrılıkçıların bir askerlerini öldürdüğünü açıkladı. Reuters, ülkenin doğusundaki Donetsk kentinde ise birden fazla patlama sesi duyulduğunu aktarırken ABD'den 'savaş başlıyor' açıklaması geldi.

Rus yanlısı ayrılıkçıların saldırısı sonucu Donetsk'te bir Ukrayna askeri öldü.

Rusya-Ukrayna krizinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Ukrayna ordusu, Rusya yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu bir askerinin öldüğünü duyurdu. Ukrayna askerinin ölümünün ardından ABD'den açıklama geldi. Yapılan açıklamada, "Savaş başlıyor." .

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk kentinde birden fazla patlama sesi duyulduğunu aktaran Reuters, patlamanın Rusya ile yaşananlarla bir ilgisi olup olmadığına ilişkin ise bir açıklama yapmadı.

Bölgede dün akşam saatlerinde de bir araç patlatılmış, olayda yaralanan olmamıştı. Halka evlerini terk etmeleri yönünde çağrı yapılırken ilk etapta çocuk ve kadınların içinde bulunduğu otobüsler kenti terk etti. Yaklaşık 700 bin kişinin Donetsk’ten Rusya’ya tahliyesi planlanıyor. 

UKRAYNA ORDUSU: BİR ASKER ÖLDÜ

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu, bir Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, 19 kez ateşkes ihlali yaptığı belirtildi.

Açıklamada, Donbas'ın Novotroyske, Granitne, Vodyane, Şırokine ve Bolotone bölgelerinde ayrılıkçılar tarafından açılan ateş sonucu, Ukrayna ordusundan bir askerin öldüğü aktarıldı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden yapılan diğer bir açıklamada, ayrılıkçıların dün farklı bölgelerde 66 kez ateşkes ihlalinde bulunduğu bildirildi.

DONBAS KRİZİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te gösteriler başlamıştı.

Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine, Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar sözde bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Ayrılıkçılar ile Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

BIDEN: PUTİN İŞGAL EDECEK

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde siren seslerini ardından patlama yaşanmış, bölgedeki halka evlerini terk etmeleri yönünde çağrıda bulunulmuştu. Bu gelişmeler Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin daha da artmasına neden oldu. Ardından Beyaz Saray’da gerilime dair açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye karar verdiğine inandığını açıklamıştı. Oval Ofis’te kameraların karşısına geçerek Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğine dair ellerinde istihbarat verileri olduğunu belirten Joe Biden, Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye karar verdiğine inandığını açıklamıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak için bahane ürettiğini yineleyen ve Putin’in Ukrayna’yı işgal edeceğine inandığını belirten Biden, “Rus kuvvetleri önümüzdeki hafta Ukrayna’ya saldırmayı planlıyor. Önümüzdeki günlerde 2,8 milyon masum insanın yaşadığı Ukrayna’nın başkenti Kiev’i hedef alacaklarına inanıyoruz” diyerek önümüzdeki haftaya işaret etmişti.

Diplomasi kanallarının hala açık olduğunu belirten ve ‘Rusya’nın işgal planlarına devam edeceğini’ beklediğini ifade eden Biden, ABD ve müttefiklerin Ukrayna’yı destekleyeceğini söylerken ayrıca Ukrayna’ya asker göndermeyeceklerini belirtmişti.

PUTİN’DEN YEDEK ASKER KARARI

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yedekte bulunan askerlerin orduya çağrılarak eğitime alınması için karar imzaladı

Bölgedeki tansiyonun zirve yaptığı bir dönemde dikkat çekici mesajlar veren Putin Kiev yönetiminin yapması gereken tek şeyin masaya oturmak olduğunu söyledi. Putin ayrıca NATO’yla güvenlik garantilerini müzakere etmeye hazır olduklarını belirtti. Donbass’ta tansiyonun yükseldiğini görüyoruz ifadelerini kullanan Putin ayrıca “Belarus’ta gerçekleştirdiğimiz tatbikatlar kimse için bir tehdit oluşturmuyor” dedi.

NATO’DAN RUSYA’YA DİYALOG ÇAĞRISI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u yeni bir mektupla bir kez daha diyaloğa davet ettiğini söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşma yapan Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırından kuvvetlerini çekmediğini, aksine güçlendirdiğini, çatışma riski bulunduğunu belirtti.

NATO ve müttefiklerinin krize barışçıl çözüm bulunması için diplomatik çabalarını sürdürdüğünü aktaran Stoltenberg, "NATO, Avrupa'daki tüm ülkelerin ve Rusya'nın güvenliğini artıracak anlamlı karşılıklı adımlar atılması için Moskova ile kapsamlı bir diyaloğa girmeye hazırdır." dedi.

Stoltenberg, daha önce Rusya'ya yazılı tekliflerde bulunduklarını hatırlatarak "Rusya ve NATO müttefiklerini NATO-Rusya Konseyinde bir dizi toplantıya davet etmiştim. Bu davetimi Dışişleri Bakanı Lavrov'a perşembe günü gönderdiğim mektupta yineledim." diye konuştu.

RUSYA İŞGAL İÇİN BAHANE ÜRETİYOR

Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale bahane olması için bazı durumlar yaratmaya çabaladığını, son derece tehlikeli durumlar gördüklerini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, "Bunların şu anda da hayata geçirildiğini görüyoruz. Bu da Rusların işgale bahane üretmeye çabaladıklarına yönelik endişemizi artırıyor." dedi.

Bu tür çabaları ortaya çıkardıklarını, böylece Rusya'nın planlarını zorlaştırdıklarını kaydeden Stoltenberg, "Aşırı derecede endişeliyiz çünkü Rusya yığınak yapmaya ve hazırlıklarına devam ediyor. Soğuk Savaş'tan bu yana Avrupa'da bu kadar fazla muharebeye hazır asker yığılması görmedik." ifadelerini kullandı.

"YENİ NORMAL"

Stoltenberg, Rusya'nın NATO'dan açık kapı politikasını terk etmesini ve neredeyse müttefik ülkelerin yarısından tüm NATO askerlerini çekmesini talep ettiğini belirtti.

Talepler yerine getirilmezse bu durumda Rusya'nın "askeri ve teknik sonuçlar" doğacağına yönelik açıklamaları bulunduğunu aktaran Stoltenberg, şunları dile getirdi:

"Yani şu anda tehlike, devasa askeri yığınakla birlikte tehdit edici söylem, bunun yanı sıra karşılayamayacağımız taleplerin ortaya atılması. Biz de bunları karşılamayacağımızı söylediğimizde bunun askeri sonuçları olacağının söylenmesi. Bu bir adım değişikliği. Bu Rusya'nın Avrupa güvenliğiyle ilgili temel değerlere açıkça karşı çıktığı, sonra da isteklerini almak için askeri tehditte bulunduğu yeni normal."

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...