Tgrt Haber

Ukrayna Rusya’yı bir ayda nasıl püskürttü? İşte başarının sırrı!

26 Mart 2022 15:15 - Güncelleme : 26 Mart 2022 16:02
Ukrayna Rusya’yı bir ayda nasıl püskürttü? İşte başarının sırrı!

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı birinci aynı doldurdu. Peki askeri ve teknolojik olarak nerdeyse 10 katı daha güçlü olan Rusya ordusu Ukrayna tarafından nasıl geri püskürtüldü? İşte Ukrayna’nın geri püskürtme taktikleri!

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme harekatı bir aynı geride bıraktı. Ukrayna’da binlerce insan hayatını kaybetmesine, milyonlarca insan baka ülkelere sığınmasına veya sığınaklarda yaşamalarına rağmen Rusya ordusunu geri püskürtmeyi başardı. Üstüne üstlük Rusya Ordusu, askeri ve savaş teknolojisi açısından Ukrayna’dan 10 kat daha güçlü olmasına rağmen. Peki Ukrayna Ordusu ve halkı kendinden daha güçlü olan Rusya ordusunu nasıl geri püskürttü. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü John Kirby, Ukraynalıları ülkelerinin bazı bölümlerini "çok akıllıca, çok çevik ve çok yaratıcı bir şekilde" savundukları için övdü. Peki Ukraynalıların başarısının sırrı ne?

ÇANAKKALE RUHU 

Rusya’nın başarısının en önemli nedenlerinden biri tıpkı Çanakkale Savaşında yaşanan mücadeleye benzer bir mücadelenin olması. Yani halkın savaşa katılması, askerle birlik olarak direniş göstermesiydi. Tank, asker ve uçak sayısı gibi neredeyse her açıdan Rusya'nın gerisinde olan Ukrayna kuvvetleri, gönüllü vatandaşların yardımıyla birçok yerde Rus ordusunu durdurdu. Ukrayna, özellikle güneyde 2014 yılında Rusya'nın ilhak ettiği Kırım’ı kaybetti. O günden sonra ordusunu yenileyen Ukrayna hükümeti, Rus işgaline karşı bazı askeri ve teknolojik hazırlıklar gerçekleştirdi. Bu sayede hızla başkent Kiev'i ve diğer büyük şehirleri ele geçirerek Ukrayna hükümetini istifaya zorlamak isteyen Moskova bu hedefine ulaşamadı. Ancak Ukrayna’nın yüzde 25’i ve bazı şehirleri adeta yakılıp yıkıldı. İlerleyen Rus kuvvetlerini durdurmak için batıdan aldıkları tanksavar veya uçaksavarların sayısı giderek artıyor.

ZELENSKİ FAKTÖRÜ 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaş öncesinde ve esnasında Batı devletlerine yaptığı çağrılar savaşın seyrinde önemli bir rol oynadı. Savaşın başlangıcında Zelenski’nin Batılı devletlere Rusya’nın bir sonraki adımının kendilerine yönelik olacağı uyarısı Batılı devletleri uyandırmaya yetti. Bu yüzden başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler doğrudan savaşa girmese bile maddi destek ve silah desteği verdi. Rus tehdidini gören ve savaşı durdurmak isteyen ülkeler, Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım uygulaması Putin’i bir nebze de olsa yavaşlattı. Buna paralel olarak ekonomik zorluklarla karşılaşacağını anlayan Rus halkının protestoları da Putin’i belli bir noktada geri çekti.

SEFERBERLİK

Ukraynalıların ülkelerini savunmak için çabaları profesyonel ordunun cephenin ön saflarına gitmesine olanak sağladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı "Rusya'nın yarattığı yapay bir ülke" olarak nitelemesinden dehşete düşen Ukraynalılar ülkelerinin egemen bir devlet olarak kalması için savaşıyor. Ukrayna vatandaşları hükümetlerinin ve cumhurbaşkanlarının arkasında durdu. Daha önce askeri deneyimi olmayan Ukraynalılar, kasabalarını ve şehirlerini savunmak için silaha sarılmaktan çekinmedi. Hatta bir gün öncesinin beyaz yakalıları, memurları, ev kadınları ön saflarda savaşmaya başladı.

Ukrayna Rusya’yı bir ayda nasıl püskürttü? İşte başarının sırrı!

LİDERLİK SINAVI VERDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ve üst düzey politikacılar iyi bir liderlik sınavı verdi. Başlangıçta sanıldığı gibi, Rusya Ukrayna'da iletişimi felce uğratacak bir siber saldırı düzenlemedi. Ukrayna bir şekilde zemin kaybettiği yerlerde bile cephelerde savaşı etkili bir şekilde koordine etmeyi başardı. Hükümet Kiev'de kaldı ve halkın gözü önünde olmayı sürdürdü, başbakan yardımcısı bile haki tişörtle halka hitaben konuşma yaptı. En az beş Rus generalinin ölümünde, birliklerini çıkmaza girmekten kurtarmak için çatışma hatlarına fazla yaklaşmalarının etkili olduğu söyleniyor. Londra'daki King's College'dan Profesör Michael Clarke, Rusya ordusundaki astsubayların etraflarında bir sürü yolsuzluk ve beceriksizlik görüldüğünü yazdı.

Ukrayna Rusya’yı bir ayda nasıl püskürttü? İşte başarının sırrı!

ETKİLİ TAKTİKLER

Ukrayna kuvvetleri sayıca Rusya kuvvetlerinden az olmasına rağmen araziyi ve silahlarını işgalci Ruslardan daha iyi kullanmaları savaşın seyrini değiştirdi. Ruslar, genellikle birbirine yakın araçlarla yavaş ilerleyen, ağır zırhlı birlikler halinde yoğunlaştı. Ukraynalılar başarılı bir şekilde iyi planlanmış vur-kaç baskınları yaptı. Gizlice yaklaşıp tanksavar füzesi atarak Rusların karşılık vermesine fırsat vermeden kaçtı.

PROFESYÖNEL DESTEK

İşgal öncesinde ABD, İngiltere ve Kanada'dan Ukrayna'ya giden NATO eğitmenleri, burada uzun süre kalarak Javelin füzeleri, İsveç tasarımı NLAW tanksavar silahları ve Stinger uçaksavar füzesinin son modeli gibi gelişmiş silahları en iyi şekilde kullanmanın yollarını öğrettiler. İngiliz Tuğgeneral Tom Foulkes, ön cephede ölen Rus generali sayısının yüksek olmasına başka bir açıklama getiriyor: "Bana öyle geliyor ki, özellikle Rus komuta yapısını hedef alan çok başarılı bir keskin nişancı operasyonu var."

Ukrayna Rusya’yı bir ayda nasıl püskürttü? İşte başarının sırrı!

DÜNYADAN BAĞI KOPARMAMA

Zelenski her an kameraların önünde ve dünyayla olan bağlantısını hiç koparmıyor. Justin Crump, "Ukrayna hem ülke içinde hem de uluslararası alanda enformasyon ortamını kendi lehine seferber etti" diyor. Londra'daki King's College'da Sovyet dönemi sonrası güvenlik konusunda ders veren öğretim üyesi Dr. Ruth Deyermond da bu görüşe katılıyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...