Ukrayna savaşı bitmeden yeni kriz! ABD ve İngiltere'den Çin'i kızdıracak hamle
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bitmeden yeni krizi kapıda… Çin ile Tayvan arasındaki gerginlik her geçen gün tırmanırken ABD ve İngiltere'den kritik bir hamle geldi. Bu adım sonrası bölgedeki tansiyon zirve yaptı.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı devam ederken Çin ile Tayvan arasındaki kriz de büyüyor. Ancak ABD’nin son hamlesi Çin ile Tayvan arasındaki krizi daha da derinleştirdi. Öte yandan Pekin'in Japonya ile yaşadığı sorunlar da bölgesel bir çatışma korkusunu körüklüyor. Tayvan olası Çin işgaline karşı hazırlıklarını sürdürürken ABD'den gözdağı gibi bir hamle geldi. ABD, Japonya'nın Okinawa kentine yeni bir deniz alayı yerleştireceğini duyurdu.
DENİZ ALAYI YETLEŞTİRDİ
Açıklama ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'den geldi. ABD'li bakan Japon mevkidaşı ile görüştükten sonra şu açıklamayı yaptı: “12. Topçu Alayı'nın Japonya'da kalmasına ve 2025 yılına kadar 12. Deniz Kıyı Alayı olarak yeniden düzenlenmesine karar verdik. Bu yeni oluşumu, mevcut ve gelecekteki tehdit ortamlarıyla ilgili gelişmiş istihbarat, gözetleme yetenekleri ile donatacağı.”
BİR HAMLE DE İNGİLTERE'DEN
Arıdan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Japon mevkidaşı Fumio Kishida, ülkelerin birbirlerinin topraklarında askeri güç konuşlandırmasına izin verecek bir savunma anlaşması imzaladı. İngiltere Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, iki ülkenin savunma ve güvenlik işbirliğini güçlendirecek anlaşmanın "İngiltere ile Japonya arasında 100 yıldan uzun süredir yapılan en önemli savunma anlaşması" olduğu vurgulandı. İngiltere'nin, Japonya ile Karşılıklı Erişim Anlaşması imzalayan ilk Avrupa ülkesi olduğu hatırlatılan açıklamada, son adımın İngiltere'nin, Hint-Pasifik bölgesinin güvenlik ve istikrarını sağlamaya yönelik kararlılığını güçlendireceğinin altı çizildi.
ÇİN’DEN GÖZDAĞI
Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının parçası olarak değerlendiriyor ve Çin yönetimi ‘barışçıl yeniden birleşme’ adı altında Tayvan’ın idaresini eline almayı isterken, bu uğurda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından 'egemenlik ihlali' olarak değerlendiriyor. Doğu Çin Denizi'nde, Japonya'nın 'Senkaku', Çin'in ise 'Diaoyü' olarak adlandırdığı takımadalar iki ülke arasında gerilime neden oluyor.