Ukrayna'da kısmi seferberlik kararı
Ukrayna parlamentosu, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Alesandr Turçinov tarafından alınan 'kısmi seferberlik' kararını onayladı.
Ukrayna parlamentosu, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Alesandr Turçinov tarafından alınan "kısmi seferberlik" kararını onayladı. Ukrayna parlamentosu tarafından bugün yapılan oylama sonucu çıkan karara göre, ülke genelinde askerlik yapma zorunluğu olan ve yedek listede bulunanlar arasında ilan edilecek kısmi seferberlik 45 gün boyunca devam edecek. Kırım'da kısmi seferberliğin ise askeri şubelere giderek başvuruda bulunan gönüllüler arasında geçerli olacağı belirtildi. Karar ile kısmi seferberliğin planlarının belirlenmesi, merkez ve yerel yönetim tarafından kısmi seferberliğin zamanında yapılması için gereken imkanların sağlanması ve geçici olarak bina, ulaşım ve diğer malzemelerin temin edilmesi sağlanacak. Bakanlar Kurulu da kısmi seferberlik için gereken mali kaynakları ayıracak. Parlamentonun onayladığı kararda, kısmi seferberliğin Ukrayna'nın iç meselelerine Rusya'nın karışması sonucunda ülkedeki iç siyasi durumun kötüleşmesinden dolayı ilan edildiği kaydedildi.
Karar ile ilgili olarak parlamentoda konuşan Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Andrey Parubiy, kısmi seferberlik çerçevesinde ülke silahlı kuvvetlerine ve Milli Muhafız Birliği'ne 20'şer bin gönüllünün alınmasının planlandığını belirtti. Bakanlar Kurulu, dün savunma alanına 6,8 milyar grivna (yaklaşık 600 milyon dolar) ek ödeme ayrılmasını kararlaştırmıştı. Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde dün yapılan referandumda Rusya'yla birleşme kararı çıkarken NATO, Ukrayna ile askeri işbirliğini güçlendirme taahhüdünde bulundu. Ukrayna'nın geçiş hükümeti Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa'yı kabul eden NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, yaptığı yazılı açıkılamada, "Kırım'daki "sözde" referandumun Ukrayna anayasasını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve krize barışçıl ve siyasi çözüm bulunmasına yönelik uluslararası çabaları tehlikeye attığını" belirtti. "İttifakın Ukrayna'nın egemenliğine ve bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve sınırlarının ihlal edilemezliği ilkesine güçlü desteğini teyit eden" Rasmussen, NATO-Ukrayna Komisyonu bünyesinde işbirliğini geliştirme kararlılığını vurguladı.
Rasmussen, bu kapsamda Ukrayna ile siyasi ve askeri temasların artırılacağını, Ukrayna ordusunun kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik çabaların yoğunlaştırılacağını, ortak tatbikat ve eğitimlerin sıklaştırılacağını ve Ukrayna'nın NATO çokuluslu savunma projelerine katılabilmesine yönelik çalışmaların yoğunlaştırılacağını ifade etti.