Tgrt Haber

Ukrayna'da ordu ve yönetim çatışması baş gösterdi

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: CNN International
04 Şubat 2024 14:46 - Güncelleme : 04 Şubat 2024 14:46
Ukrayna'da ordu ve yönetim çatışması baş gösterdi

Ukrayna ordusunda genelkurmay krizi sürerken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin yerine geçmesi beklenen Oleksandr Sırski, cephe hattına ziyaret düzenledi. 

Ukrayna'da Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin görevden alınıp alınmayacağına dair belirsizlik sürerken yerine geçmesi beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırski, dün cephe hattına ziyaret düzenledi. Sırski, cephe hattındaki ağır çatışmalara dikkat çektiği konuşmasında operasyonel durumun da halen gergin olduğunu söyledi.

Rusya'nın düzenli olarak bölgeye yeni birlikler transfer ettiğini belirten Sırski'nin açıklamaları Zalujni'nin yerine getirilmesi beklenen isimlerden biri olması nedeniyle dikkat çekti.

Ukrayna'da ordu ve yönetim çatışması baş gösterdi - 1. Resim

GERİLİMİN SEBEBİ 'SEFERBERLİK' İSTEĞİ

Görevden alınması beklenen Zalujni'nin CNN International için yazdığı yazısında, "devlet kurumlarının halk tarafından beğenilmeyen adımlar atmadan Ukrayna ordusunun insan gücünü artıramayacağını" belirtmesi dikkat çeken bir başka noktaydı. Çünkü Zalujni, aralık ayında yeni bir seferberlik yasası çıkarılmasını, 500 bin kişinin daha silah altına alınmasını talep etmişti. Bu talep, Kiev yönetimiyle yaşanan gerilimin temel sebeplerindendi.

Ukrayna'da ordu ve yönetim çatışması baş gösterdi - 2. Resim

ORDUDAN GENELKURMAYI DESTEKLER NİTELİKTE AÇIKLAMALAR

Öte yandan Sırski'nin ziyaret ettiği cephe hattındaki ordu sözcüsü Illiya Yevlaş'ın da Rus birliklerinin sayısal üstünlüğüne dikkat çekmesi ve "Ruslar hep ekipman hem de personel olarak üstünler. Böyle bir gücü ve yoğunluğu alt edebilmek için daha çok mühimmata ihtiyacımız var" demesi Zalujni'yi destekler nitelikteydi.

Ukrayna'da ordu ve yönetim çatışması baş gösterdi - 3. Resim

UKRAYNA YENİDEN SAVUNMA DURUMUNDA

Aynı bölgede keskin nişancı olarak görev alan bir asker ise Ukrayna güçlerinin savunma moduna geçtiğini dile getirdi. Son zamanlarda Rusya'ya karşı atağa geçen Ukrayna'nın yeniden savunma durumuna geçmesi gözden kaçmadı. Keskin nişancı asker, "Derin savunma halindeyiz ve düşmanı tutmaya çalışıyoruz. Hem bizim adamlarımız hem de düşman yorgun" dedi.

Ukrayna'da ordu ve yönetim çatışması baş gösterdi - 4. Resim

UKRAYNA ORDUSUNDA 'GENELKURMAY' KRİZİ

CNN geçen hafta yayımladığı haberde Zelenskiy'le arası açılan Genelkurmay Başkanı Zalujni'nin birkaç gün içinde görevden alınacağını öne sürmüştü.

Almanya merkezli Bild gazetesiyse perşembe servis ettiği haberde Zelenskiy'nin, genelkurmaylık pozisyonu için Ukrayna askeri istihbarat şefi Kirilo Budanov ve Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırski'ye teklif götürdüğünü ama iki ismin de bunu reddettiğini öne sürmüştü.

Kaynak: CNN International
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...