Tgrt Haber

Ukrayna'daki Türk vatandaşlar ne olacak? Bombardıman altında kalan Türklerden çağrı!

24 Şubat 2022 13:03 - Güncelleme : 24 Şubat 2022 13:39
Ukrayna'da bombalanan bölgelerde yaşayan Türk vatandaşları yardım çağrısında bulundu

Rusya-Ukrayna arasında aylardır süren kriz sonrasında Putin savaş emri verdi. Rus lider Putin Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a askeri operasyon başlattıklarını açıkladıktan sonra Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinden patlama sesleri yükseldi. Bombardıman altında kalan bölgelerde yaşayan Türklerin durumu da merak konusu oldu. Peki Ukrayna’daki bombalanan bölgelerde bulunan Türk vatandaşlar en olacak? İşte tüm detaylar…

Ukrayna'da bombalanan bölgelerde yaşayan Türk vatandaşları yardım çağrısında bulundu

Rus lider Putin Ukrayna işgali için vur emri verdikten sonra dün gece saatlerinde şehirlerde bomba sesleri yükseldi. Rusya uzun zamandır planladığı işgal projesi için Ukrayna’ya ateş açtı. Rusya’nın işgal planlarını hayata geçirmesiyle Donbass'ta top ve füze ateşi sesleri duyuldu. Ukrayna halkı bölgeyi hızla terk etmeye başlarken Türk vatandaşlarının ne durumda olduğu ve bu süreçte ne yapmaları gerektiği konusu merak konusu oldu. Ukrayna’daki vatandaşlardan yardım çağrısı gelmeye başladı. Peki savaş altındaki ülkede yaşayan Türklerin son durumu ne? Türk vatandaşlar ne olacak? İşte son durum…

UKRAYNA’DAN AYRILMAK İSTEYEN TÜRK VATANDAŞLAR İÇİN GEREKLİ DESTEK SAĞLANACAK

Dışişleri Bakanlığı, "Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacak." açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için açıklama yaparak, "Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacak." dedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna hava sahasının halen kapalı olduğuna işaret edilerek, Türk vatandaşlarına mevcut aşamada evlerinde veya güvenli bir yerde kalmaları ve seyahatten kaçınmaları tavsiyesinde bulunuldu.

Açıklamada, Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirmenin sağlanacağı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığına ulaşmak isteyen Türk vatandaşlarının şu numaraları arayabileceği kaydedildi:

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi: +903122922929

Kiev, Çernihiv, Çerkassiy, Himelnitskiy, Harkiv, Ternopil, Sumi, Rivne, Poltava, Lviv, Luhansk, Jitomir, Dnipropetrovsk ve Volin’de yaşayan vatandaşlarımız için Kiev Büyükelçiliği Acil Durum Hatları: +380632114765, +380632557748, +380935394612

Odesa, Mikolayiv, Kirovohrad, Kropivnitskiy, Ivano-Frankivsk, Çernivtsi, Herson, Zaporijya, Ujhorod, Donetsk, Vinnitsa’da yaşayan vatandaşlarımız için Odessa Başkonsolosluğu Acil Durum Hatları: +380937110024, +380937110026

Ukrayna'daki Türk vatandaşlar ne olacak? Bombardıman altında kalan Türklerden çağrı!

ODESSA BÖLGESİNDEKİ TÜRK VATANDAŞLAR NE DURUMDA? İŞ İNSANI TGRT HABER’E KONUŞTU

Rusya’nın işgal planlarını gerçekleştirmek için başlattığı savaşta Ukrayna ordusu, 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterinin düşürüldüğünü açıklarken başkent Kiev’de ise büyük patlama, ambulans ve siren sesleri duyuluyor. Diğer yandan ülkenin ticaret başkenti Odessa’da bombalandı. Ayrıca Mariopul şehrinin Rusya sınırı tarafında çatışmalar yoğunlaşmış durumda. Ukrayna’daki Odessa bölgesinde yaşayan Türk İş İnsanı İsmail Hacıoğlu, TGRT Haber’de özellikle o bölgede yaşayan Türklerle ilgili son durumu paylaştı.

Ukrayna’nın kritik bölgelerinde bomba sesleri yükselirken ülkenin ticaret kenti Odessa bölgesinde yaşayan Türk İş İnsanı İsmail Hacıoğlu, TGRT Haber’de Türklerin son durumu ile ilgili son durumu aktardı.

Ukrayna'daki Türk vatandaşlar ne olacak? Bombardıman altında kalan Türklerden çağrı!

SAVAŞ BÖLGESİNDE TÜRK AİLELER VAR

Sabah 6 sırlarında top seslerinin duyulmaya başladığını belirten Hacıoğlu, son durumu şöyle aktardı: “Mariopul kentinin Rusya sınırı tarafında çok fazla çatışma oldu. Odessa’dan daha fazla sorun yaşandı. Mariopul’da yaşayan 35 Türk aile var. Türkleri toplu bir halde kentten çıkaracağız, planımızı yaptık. Terk etmeyi düşünmeyenlere yapılacak bir şey yok. Bir felçli Türk hastamız var, onu ambulansla Odessa’ya geçireceğiz. Diğerlerini ise otobüsle Odessa’ya getirip, limandan Türkiye’ye göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna'daki Türk vatandaşlar ne olacak? Bombardıman altında kalan Türklerden çağrı!

TÜRKLER GEMİYLE TÜRKİYE’YE GELMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Ukrayna’daki Türk nüfusundan bahseden Hacıoğlu, Odessa bölgesinde 10 bin Türk’ün yaşadığına dikkat çekerek “Ukrayna’nın ticaret başkenti Odessa’dır. O yüzden çok fazla Türk var. Odessa’da Türkiye’ye gemi seferleri mevcut. Türkler gemiyle Türkiye’ye gelmek için hareket ediyorlar. Hava yolu zaten kapalı” dedi.

UKRAYNA’DAKİ TÜRK ÖĞRENCİ YARDIM İSTEDİ

Ukrayna'nın Harkov şehrinde yaşayan Türk öğrenci Murat Çataltaş, Haber Global canlı yayınına bağlanarak şehirde yaşananları anlattı. Çataltaş, halkın silahlanmaya başladığını belirterek kimsenin kendi güvenliklerini garanti edemeyeceğini söyledi.

Çataltaş yaptığı açıklamada konsoloslukları aradıklarını, CİMER'e yazdıklarını belirterek kendisi gibi şehirdeki Türklerin bölgeden tahliye edilmesi için yardım istediğini açıkladı.

UKRAYNA'DA KAÇ TÜRK YAŞIYOR?

Diğer yandan BBC'nin 2019'da paylaştığı verilere göre Ukrayna'da 20 bin Türk yaşıyor, bu sayının son 2 yılda arttığı belirtiliyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...