Tgrt Haber

Ukrayna'dan çarpıcı özgürlük açıklaması: Bedel ödemeye hazırız

19 Şubat 2022 11:07 - Güncelleme : 19 Şubat 2022 12:12
Ukrayna'dan çarpıcı özgürlük açıklaması: Bedel ödemeye hazırız

Ukrayna ile Rusya arasında kriz devam ederken Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasily Bodnar, Moskova ile Kiev arasındaki gerilimin barışçıl yollarla çözülmesini istediklerini belirtti. Rusya ile 8 yıldır savaş halinde olduklarının altını çizen Bodnar, "Özgürlüğün bedelini ödemeye hazırız" dedi.

Moskova ile Rusya arasındaki kriz büyürken Rus yanlısı ayrılıkçıların bir Ukraynalı askeri öldürdükleri öğrenildi. Ukrayna ordusunun yaptığı açıklamanın ardından ABD ise 'Savaş başlıyor' şeklinde duyuru yaptı. Daha önce Moskova ile Kiev arasındaki gerilimin barışçıl yollardan çözülmesini istediklerini söyleyen Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasily Bodnar, "Rus ordusu saldırırsa, Ukrayna halkının tamamına yakını ülkesini savunmaya hazır " ifadelerini kullandı.

"KIRIM'DA NATO MU VARDI?"

Büyükelçi Bodnar, Rusya’nın tüm tehdit ve saldırılarına rağmen NATO üyesi olma idealinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Türkiye Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Bodnar "NATO, Kremlin’in bahanesi. Kırım’da NATO mu vardı? Ülkemizin yüzde 7’lik kısmını neden işgal ettiler?" diye sordu. Rusya’dan korkmadıklarını belirten büyükelçi "Meselenin diplomasi ve barışçıl yollardan çözümünü istemekle birlikte özgürlüğe bedel ödemeye de hazırız. Ukrayna ordusu zaten 8 yıldır Rus ordusu ile fiilen savaşıyor ve 2014’e göre çok farklı bir noktadayız" dedi.

Ukrayna’da en az yüzde 60’lık kesimin NATO üyeliğini desteklediğini kaydeden Bodnar "Ülkemizde yapılan anketler, Ukraynalıların çoğunluğu NATO ve AB’ye girmeyi destekliyor. Bu da halkımızın devletinin geleceği konusunda bilinçli demokratik bir tercih yaptığını gösteriyor. Ayrıca Ukrayna’nın AB ve NATO’ya girmesi konusundaki stratejik rotası Ukrayna Anayasasında kayıtlı ve değişmez kalmaya devam ediyor. Bu da hem devletin hem de Ukrayna toplumunun ülkemizin geleceği konusunda net bir vizyona sahip olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Ülkesinde millî birliğin sağlandığını ve bu konuda yapılan açıklamaların propaganda amaçlı olmadığını vurgulayan Bodnar, Rus ordusunun saldırması hâlinde Ukrayna halkının tamamına yakınının ülkesini savunmaya hazır olduğunu kaydetti.

"SİHA’LARDAN VAZGEÇMEYİZ"

Türkiye’nin barış çabalarına özel önem verdiğini belirten Vasily Bodnar “Rusya’nın son tehditleri Ukrayna’nın savunma kabiliyetlerini yükseltmesinin ne kadar kritik önem arz ettiğini, yüksek teknolojiye sahip SİHA’ların envanterlerimizde olmasının zaruriyetini bir kez daha gösterdi. Bu yüzden de SİHA’ların Ukrayna’daki üretimi v.b. projelerin hayata geçirilmesi konusunda net bir tavır var ve hiçbir şekilde bu ortaklıktan vazgeçilmeyecek” diye konuştu. Vasily Bodnar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti kapsamında imzalanan anlaşmanın sadece SİHA/İHA’lardan ibaret olmadığını, bununla birlikte havacılık, uzay teknolojileri gibi alanları kapsayan iş birliği protokolünün önemine işaret etti. Büyükelçi "Yapılan anlaşmalarla Ukrayna ile Türkiye’nin savunma kabiliyetleri güçlenecek. Bu da bölge güvenliğine büyük katkı sağlayacak" dedi. 

"SİSTEMLİ DEZENFORMASYON YAYIYORLAR"

Ukrayna Büyükelçisi "Rusya’nın hedefleri arasında Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmak ve panik ortamı oluşturmak var. Bu amaçla birçok yöntemi deniyorlar. Bunlardan biri de yürütülen sistemli dezenformasyon. Halkımız ve iş insanları arasında panik yayıyorlar. Biz bu tehlikeyi gördük ve kriz yönetimi kapsamında uluslararası ortaklarımızın da ciddi yardımı ile millî paramızın durumunu sabitleştirmeyi başardık” ifadelerini kullandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...