Tgrt Haber

Son dakika! Ukrayna'dan Rusya'ya Türkiye teklifi

03 Şubat 2022 11:58 - Güncelleme : 03 Şubat 2022 13:46
Son dakika! Ukrayna'dan Rusya'ya Türkiye teklifi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kiev yolundayken konuşan Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, Moskova ile barış görüşmelerini Türkiye'de yapılmasından mutluluk duyacaklarını söyledi.

Ukrayna-Rusya geriliminde yeni bir kapı aralanıyor. Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, Rusya ile barış görüşmelerinin Türkiye'de yapılmasından mutluluk duyacaklarını söyledi.

RUSYA'YA 'TÜRKİYE' TEKLİFİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kiev yolundayken Oleksiy Reznikov, Donbas krizi ile ilgili barış görüşmelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerisi üzerine İstanbul'a veya diğer Türk şehirlerine kaydırmaktan mutlu olacağını ancak Rusya'nın kabul etmesi gerektiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ateşkes görüşmeleri ağırlıklı olarak Belarus’un başkenti Minsk'te yapıldı. Fakat Belarus, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin yükselmesi nedeniyle Rusya ile yakınlaştı.

ERDOĞAN'DAN TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Ukrayna ziyareti öncesi Ankara’da önemli açıklamalarda bulundu. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğe dikkat çeken Erdoğan, tarafları itidalli olmaya davet etti.

Rusya-Ukrayna krizinde taraflara itidal çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretine ilişkin bilgi verdi: Önemli bölgesel konularda fikir alışverişi yapacağız. (Rusya-Ukrayna gerilimi) Yakından takip ediyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi her platformda dile getiriyoruz. Ukrayna ile ilişkilerimiz son yıllarda ticaret, turizm gibi alanlarda ciddi mesafeler katetmiştir. Geçtiğimiz sene 2 milyonu aşkın Ukraynalı dostumuzu Türkiye'de misafir ederek yeni bir rekora imza attık. Ukrayna'nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları yakından takip ediyoruz. Bir Karadeniz ülkesi olarak bölgede barışı hakim kılmak adına tüm tarafları itidalli olmaya ve diyaloğa davet ediyoruz. Bölgede arış için üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyorum.

UKRAYNA-RUSYA GERGİNLİĞİ

Amerika ve Batı’nın bütün uyarılarına rağmen Rusya, Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını daha da artırıyor. Ukrayna müzakerelere hazır olduğunu açıklarken, Biden ve Macron görüşmelerinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün önemine dikkat çekti. İngiltere başbakanı Johnson’dan ise Putin’e uyarı geldi.

Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığı büyüdü. Onlarca yeni balistik füze sınıra konuşlandırıldı. Gelen yeni uydu fotoğrafları Rusya’nın sınıra daha fazla asker yığdığını gösterdi. On binlerce Rus askeri ve 48 yeni balistik füze sınıra yerleştirildi. Son birkaç ay içinde Ukrayna sınırının 250 km civarındaki mevcut Rus askeri eğitim alanları ve garnizonlar genişletildi.

UKRAYNA: MÜZAKEREYE HER ZAMAN AÇIĞIZ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Ukrayna’nın, Rusya ile mümkün olan her formatta müzakerelere hazır olduğunu söyledi.

BIDEN İLE MACRON UKRAYNA’YI GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteklerini bir kez daha vurguladı.

Beyaz Saray’ın eski Ulusal Güvenlik Yardımcısı Fiona Hill ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna konusunda 'blöf yapmadığını' söyledi.

JONHSON’DAN RUSYA’YA UYARI: YANLIŞ HESAP

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Rus lider Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, “Rusya’nın Ukrayna topraklarına girmesi trajik bir yanlış hesap olur” dedi.

İki liderin Ukrayna-Rusya krizinde durumu ağırlaştırmanın kimsenin çıkarına olmadığı konusunda hemfikir olduğu kaydedildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...