Tgrt Haber

Ukraynalı lider Zelenskiy Rusya'nın Afrika oyununa dikkat çekti: Darbeler dünyanın dikkatini dağıtmak için

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
02 Eylül 2023 07:58 - Güncelleme : 02 Eylül 2023 08:24
Ukraynalı lider Zelenskiy Rusya'nın Afrika oyununa dikkat çekti: Darbeler dünyanın dikkatini dağıtmak için

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Nijer'in ardından Gabon'da yapılan darbelerin arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti. Zelenskiy, Rusların Afrika'da kaos oluşturup dünyanın dikkatini dağıtmaya çalıştığını söyledi.

Ukraynalı lider Volodimir Zelenskiy​, İtalya'nın Como Gölü kıyısındaki Cernobbio kasabasında her yıl eylül başında düzenlenen ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı Ambrosetti Forumu'na video mesaj gönderdi. Rusya​ ile devam eden savaşlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zelenskiy, Rusya'nın Afrika​'da kaos oluşturup dünyanın dikkatini dağıtmaya çalıştığını söyledi.

Zelenskiy, "Kırım olmadan, Donbas olmadan ve işgal edilmiş topraklar olmadan Ukrayna​'da ve dolayısıyla Avrupa'da sürdürülebilir bir barış olmayacak. Uygar bir millet olan Ukrayna, Kırım'ın Rusya'ya ait olmasını tanımıyor. Diğer ülkeler de bunu tanımıyor, dolayısıyla durum sürdürülebilir değil, kalıcı bir kaos yaşanacak. Rusya'nın aradığı da bu. Bu, diplomatik veya askeri yolla çözülebilir. Rus birliklerinin yarımadayı bırakması hayat kurtaracak." ifadelerini kullandı.

''AFRİKA'DAKİ DARBELERLE DİKKAT DAĞITIYORLAR''

Zelenskiy, Afrika ülkelerindeki gelişmelere atıf yaparak, "Ruslar, Afrika'da kaos oluşturmaya çalışırken dahi güç değil, zayıflık görüyoruz. Güçlü olduklarını göstermiyorlar, aslında dünyanın dikkatini dağıtmaya çalışıyorlar." yorumunu yaptı.

Ukraynalı lider, Zaporijya bölgesinin askerden arındırılmasının, nükleer felaketi önlemek için herkesin esas görevi olduğunu ifade etti.

Zelenskiy, savaşın başından bu yana İtalya'nın kendilerini desteklediğini ve bundan şüphe etmediğini belirterek, gelecek yıl G7 Dönem Başkanlığı'nı üstlenecek olan İtalya'nın sadece Ukrayna'nın ya da Avrupa'nın güvenliği için değil, küresel güvenlik açısından güçlü çözümler getireceğini ifade etti.

NİJER'DE DARBE

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Ukraynalı lider Zelenskiy Rusya'nın Afrika oyununa dikkat çekti: Darbeler dünyanın dikkatini dağıtmak için

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. Nijer Dışişleri Bakanlığı, Fransız Büyükelçi Slyvain Itte'ye 25 Ağustos'ta ülkeden ayrılması için 48 saat süre vermişti.

GABONDA ASKERİ DARBE

Orta Afrika ülkesi Gabon'da dün sabah erken saatlerde ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu. "Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)" isimli askeri yönetim, 26 Ağustos'ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı. CTRI liderliğine de Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema'nın getirildiği bildirilmişti.

Ukraynalı lider Zelenskiy Rusya'nın Afrika oyununa dikkat çekti: Darbeler dünyanın dikkatini dağıtmak için

Mevcut Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanmıştı. Ülkede oy verme işleminin son saatlerinde "şiddet" uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş, seçimin ardından oy sayım işlemi devam ederken internet kısıtlanmıştı. Baba Omar Bongo ilk kez 1967'de cumhurbaşkanı seçilmiş, 2009'da hayatını kaybettiğinde koltuğuna oğlu Ali Bongo oturmuştu. Bongo ailesi, 56 yıldır Gabon'u yönetiyordu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...