Ukrayna nüfusu, askeri gücü ve haritadaki yeri nedir? Ukrayna nerede, komşuları kim?
Rusya Ukrayna Savaşı son dakika gelişmeleri an be an takip edilmeye devam ederken, toprak bütünlüğünü korumakta kararlı olduğunun altını çizen Ukrayna'nın askeri gücü ve nüfusu merak edilenler arasında yerini aldı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, savaş için isteyen herkesin gönüllü olabileceğini ve halkın kan bağışı konusunda desteğini beklediklerini açıkladı. Ukrayna'nın birçok şehrinde yükselen patlama sesleri devam ederken; "Ukrayna nerede, haritadaki yeri nedir ve komşuları kimdir?" sorularının cevabı araştırılmaya başladı. Peki, Rusya Ukrayna arasında neden gerilim vardı, neden savaş başladı? İşte, Ukrayna'ya dair merak edilenler...
Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş, tüm dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Rusya devlet başkanı Putin'in verdiği savaş kararının ardından, Ukrayna, ülkesini savunmak için tüm şartları sunmaya hazır olduklarını ifade ederken; vatandaşlarına da kan bağışı ve orduya katılım için çağrıda bulunuyor! Peki, Ukrayna nerede, haritadaki yeri nedir? Ukrayna nüfusu ve askeri gücü ne kadar, potansiyeli nedir? Rusya ile Ukrayna arasında neden savaş başladı, Putin hangi şartları sundu? Rusya ve Ukrayna Savaşı hakkında merak edilenler haberimizde...
UKRAYNA NEREDE, KOMŞULARI HANGİ ÜLKELER?
Ukrayna, Doğu Avrupa'da bulunan ve yüzölçümünün 603.549 km² olması ile Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Ukrayna'nın doğusunda ve kuzeydoğusunda Rusya, kuzeybatısında Belarus, batısında Polonya, Slovakya ve Macaristan, güneybatısında Romanya ve Moldova bulunmaktadır. Ülkenin güneyinde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı mevcuttur.
UKRAYNA NÜFUSU NE KADAR?
2021 itibari ile yapılan nüfus sayımında Ukrayna nüfusu 41.319.838 olarak belirlenmiştir.
UKRAYNA ASKERİ GÜCÜ NEDİR?
Rusya ile devam eden savaşta, Ukrayna’nın askeri harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılasına oranı 2021’de 5,9 milyar dolarla yüzde 4,1 seviyesinde gerçekleşirken; Ukrayna ordusunun 250 bin aktif askeri personeli, 250 bin rezerv personeli ve 50 bin de paramiliter kuvveti bulunmaktadır.
Ukrayna 2 bin 596 tank, 12 bin 303 zırhlı araca sahiptir ve Ukrayna’ya ait 69 savaş uçağı, 29 saldırı uçağı ve yaklaşık 60 helikopter mevcuttur.
RUSYA UKRAYNA ARASINDAKİ GERGİNLİK NASIL BAŞLADI, NEDEN SAVAŞ BAŞLADI?
Rusya Ukrayna krizinin başlangıcı yıllar öncesine dayanmaktadır ve bu kriz büyüyerek son haline gelmiştir. Özellikle de son dönemde Ukrayna’nın Batı ülkeleriyle yakınlaşmasından hoşlanmayan Rusya, Ukrayna ile ilk kırılmayı Mart 2014’te Kırım’ın ilhakı ile yaşamıştır. İki ülke arasındaki gerginlik Orta Çağ’a kadar dayanmaktadır ve Rusya lideri Vladimir Putin iki ülkeyi sık sık “tek halk” olarak nitelendirmektedir.
Sovyet Birliği'nin 1991 yılında dağılmasının ardından Rusya, Ukrayna ve Belarus "Bağımsız Devletler Topluluğu"nu kurmuştur. Rusya’nın bu topluluktaki amacı hem nufüzunu devam ettirmek hem de ucuz doğal gaz arzı yoluyla ülkeleri yeniden kendisine bağlayabilmekti ancak Belarus, Moskova ile yakın bir ittifak kurarken, Ukrayna yönünü gün geçtikçe Batı’ya doğru çevirmiştir.
Rusya ile Ukrayna arasında devam eden mecburi ilişki, Mart 2014’te, Rusya'nın Ukrayna’da yaşanan otorite boşluğundan yararlanan Kırım’ı ilhak etmesiyle zora girmeye başlamış; Ukrayna’nın doğusunda kalan ve Rusya sınırında bulunan Donetsk’te; Rusya’dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanması üzerine, Ukrayna’da yaşayan vatandaşlar da Rus ve Batı yanlıları olarak ikiye ayrılmıştır.
RUSYA'YA DAİR "SAVAŞ" İDDİALARI NEYDİ?
Geçtiğimiz haftalarda, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise yaptığı açıklamada, Rusya’nın, “Pekin Kış Olimpiyatları” bitmeden Ukrayna’yı işgale başlama ihtimalinden bahsetmesi üzerine, Sullivan, Ukrayna’da başlayacağı düşünülen işgal nedeni ile Amerikalıların derhal ülkeyi terk etmesi gerektiğini ve işgal durumunda tahliye operasyonu yapmayacaklarının altını çizmiştir.
Bunun üzerine, Rusya Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, işgal haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtmiş ve “Rusya Federasyonu'nun güvenlik garantileri konusundaki haklı taleplerini itibarsızlaştırmak için Moskova'ya karşı koordineli bir enformasyon saldırısı gerçekleşiyor. Batı ülkeleri ve Batı medyası, Ukrayna çevresindeki yapay gerilimi tırmandırmak için kumpas başlattı” diyerek, bu açıklamaların "kumpas" olduğunu ifade etmiştir.
"İşgal" açıklamaları yapılmasının üzerine gerilim artarken; Batı basınıı, işgal planının ayrıntılarını paylaşarak Kremlin’deki komutanlar tarafından sunulan planlara göre, Rusya, 130 bin askerle Ukrayna hükümetini devirmek için çok boyutlu bir plan hazırladığı arz edilmiştir.
İngiliz Daily Mail Gazetesi, Rusya'nın Belarus ve Kırım’dan Ukrayna’ya gireceğini, ardından ülkenin doğu sınırında konuşlandırılan Rus askerlerinin hızla Kiev’e ulaşarak Ukrayna hükümetini indirmesini planladıklarını yazmış ve işgal planını anlatmıştır. Doğudan ülkeye girmesi planlanan Rus askerlerinin, Ukrayna’nın doğudaki birliklerinin başkenti savunmak için Kiev’e ulaşmasını da engelleyeceğini belirtmiştir. Ayrıca, söz konusu işgal planını hız gerektirdiği için Rusya’nın daha hafif araçları ve silah sistemlerini tercih ettiği bilgisi paylaşılmıştır.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da "Batı yanlısı hükümeti" devirip yerine "Rusya yanlısı bir hükümet" getirmeyi planladığını düşünen Batılı ülkeler, Rusya'nın 130 bin askerle Ukrayna’yı farklı cephelerden kuşattığını ve sınırına asker göndererek 20 bin Rus askerinin de birliklere katılmak üzere hazır beklediğini iddia etmiştir. Ukrayna'yı işgal etmek için Rusya’daki muharebe birliklerinin yüzde 60’ının hazır olduğu bildirilirken; kaynaklar Rusya’nın Kiev’e hızla ulaşmak zorunda olduğunu ve planını buna göre yaptığının altını çizmiştir.
İddialara göre, ayrıntılı işgal planı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sunulacak, ardından Putin işgalle ilgili kararı verdikten sonra, Rus askerlerinin konuşlandırıldığı Belarus’un güney sınırına 240 kilometre uzaklıkta olan Rus birliklerinin Kiev'e 6 saatte ulaşarak planını gerçekleştirileceği paylaşılmıştır.
Kaynaklar tarafından verilen bir başka bilgiye göre de, Rusya'nın sıcak çatışmaya girmek istemediği için "kansız bir darbe" amaçladığını fakat Ukraynalıların ülkeyi savunmadaki kararlığını fazla hafife aldığı ifade edilmiştir.
İşgal planının hayata geçirilmesi halinde, sonuçları beklenilenin aksine çok kanlı olabilileceği ve çok sayıda insanın ölebileceğini, işgal planının hayata geçirilmesi halinde, Rusya için ekonomik ve siyasi açıdan çok maliyetli olacağı kaydedilirken; 2014’te Kırım’ı ilhak eden Rusya, Ukrayna sınırına binlerce asker yığmasının ardından, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunmuştur.
PUTİN 4 ŞART SUNDU, UKRAYNA GERİ ADIM ATMADI
İki ülke arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken, Putin, Kiev yönetimiyle sorunları çözmek için koşullarını sundu. Bu çözümleri dört başlığa alan Putin, savaş çıkmaması için uygulanmasını istediği şartları şöyle sıraladı:
1- Kiev yönetimi tarafından Sivastopol ve Kırım’da yaşayan insanların iradesini tanınması, yani Kırım’ın ilhakının kabulu.
2- Ukrayna’nın NATO’ya alınmaması,yani Kiev yetkililerinin NATO’ya katılmayı reddetmeleri ve tarafsızlık fikrini hayata geçirmeleri.
3- Her ne kadar geçerliliğini kaybetse de, Donbass sorununun barışçıl müzakerelerle çözülmesi ve Minsk Anlaşmaları’nın uygulanmasıyla gerekliliği.
4- Kiev makamlarına modern silahlar sevk edilmesi halinde, reddi ve Ukrayna’nın askerden arındırılmasıyla birlikte silahsızlanma.
Putin'in yaptığı son açıklamaların ardından, askeri operasyonun başladığı resmen ilan edildi. Bugün (24 Şubat 2022) sabaha karşı başlayan operasyonların ardından Ukrayna'da patlama sesleri yükselirken; ülkenin farklı şehirlerinden gelen siren sesleri, patlama seslerine karıştı.
Birçok ülkeden gelen tepkiler eşliğinde, birçok devlet başkanı bu savaşı, "Avrupa tarihine büyük bir leke olacak" diyerek değerlendirdi ve Rusya'yı geri adım atması hususunda uyardı.