Tgrt Haber

Son dakika! Ukrayna'nın doğusundaki 4 bölgenin ilhakı onaylandı

05 Ekim 2022 09:35 - Güncelleme : 05 Ekim 2022 10:17
Son dakika! Ukrayna'nın doğusundaki 4 bölgenin ilhakı onaylandı

Son dakika...Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya'ya katılımını içeren yasayı imzaladı.

Ukrayna​'nın doğusunda bulunan Donetsk​, Luhansk​, Herson​ ve Zaporijya​'da düzenlenen sahte referandumdan Rusya'ya katılım kararı çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde bu 4 bölgenin ilhakını açıkladı. Putin açıklamasında ise şu ifadeleri kullandı:

"Bu insanlar ortak gelecek için oy verdiler, o bölgelerde yaşayan herkes 91'de ayrılan insanlar, yeniden milli birliğimiz için tercih kullandılar. Devrimden sonra bizi bölen sınırlar vardı, 91'deki referanduma rağmen bizim büyük ülkemizi parçaladılar ve bunu sanki bir gerçek gibi sundular insanlara. Bunun artık bir önemi yok Sovyetler Birliği artık yok ve bugünkü Rusya'nın buna ihtiyacı yok. Milyonların tercihinden daha önemli bir karar yok.''

''Tekrar hakiki, tarihsel anavatanlarına dönmek istediler. Batı'nın beni duymasını istiyoruz; Bu dört bölgedeki insanlar artık bizim vatandaşımız olmuştur. Biz Kiev rejimine düşmanlığı bir an önce kenara koyması çağrısını yaptık. Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'u tartışmayacağız. Ve buradaki otoriteler bu kararı görmeliler ancak bu şekilde barışçıl bir çözüme ulaşabiliriz.''

Son olarak Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'un ilhak edilmesini resmileştiren kanunu onayladı.

YEMİN ŞARTIYLA RUS VATANDAŞI OLACAKLAR

Yeni karara göre, bölge sakinlerinin çalışma, eğitim, sosyal, sağlık ve emeklilik gibi tüm hakları Rusya Federasyonu tarafından güvence altına alınacak. Bölgedeki özel ve tüzel mülklerin Rusya Federasyonu kayıtlarına geçmesi için ise 1 Ocak 2028 tarihine kadar çalışmalar tamamlanacak. Bölge sakinlerinin Rusya Federasyonu vatandaşı olabileceğinin de belirtildiği kararda, "Rusya'nın yeni topraklarında ikamet eden ve daha önce bu topraklarda yaşayıp Rusya'ya göç edenler, başvuruda bulunarak yemin etmeleri şartıyla Rusya Federasyonu vatandaşı olabilecek" ifadesi yer aldı.

Öte yandan, 1 Ocak 2023 tarihine kadar bölgelerin idari ve hukuki süreçlerinin geçici organlar tarafından sağlanacağı ve Rusya Federasyonu'nun yerleşik resmi kurumları tarafından sürdürüleceği belirtildi. Bölge il ve ilçe sınırlarının 6 aylık bir çalışmadan sonra belirleneceği ifade edilirken, "6 ay içinde bölgelerde il ve ilçelerin oluşturulması, belediyelerin sınırlarının belirlenmesi gerekmektedir" denildi.

YENİ PARA BİRİMİ RUBLE

Bölgede kullanılan Ukrayna grivnasının 31 Aralık 2022 tarihine kadar dolaşımda olacağı daha sonra ise Rus rublesinin geçerli olacağı belirtilirken, "Ruble, yeni kuruluşların topraklarında para birimi olacaktır. Ukrayna grivnasının dolaşımına 31 Aralık 2022'ye kadar izin verilecek" ifadeleri kullanıldı.

Diğer yandan, onaylanan kararda bölge güvenliğinin artık Rus ordusu tarafından sağlanacağı da ilan edilerek, "Silahlı kuvvetler, askeri oluşumlar ve bugüne kadar yeni konularda oluşturulan özel organların Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerine, diğer birliklere ve askeri oluşumlara dahil edilmesi önerilmektedir" maddesi yer aldı. Ayrıca Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili alınacak kararların da Rusya Devlet Başkanlığı ve Rus hükümeti tarafından belirleneceğinin altı çizildi.

Federasyon Konseyi'nin onayladığı kararın resmi ilanından sonra ilhak edilen 4 bölge resmen Rusya Federasyonu toprağı olarak görülecek ve kabul edilen maddelerin uygulanmasına başlanacak.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...