Tgrt Haber

Ukrayna en eski savaş yöntemine başvurdu! Rus ordusuna karşı yeni silah 'su'

10 Mart 2022 22:45 - Güncelleme : 11 Mart 2022 01:43
Ukrayna en eski savaş yöntemine başvurdu! Rus ordusuna karşı yeni silah 'su'

Haftalardır Rusya'nın işgali altında olan Ukrayna, Rus ordusunun saldırılarına karşı direnmeye devam ediyor. İki ülke arasındaki çatışmalar zaman zaman şiddetlenirken, Ukrayna cephesi Rus askerlerine karşı en eski savaş yöntemlerinden biri olarak bilinen 'hidrolik savaş'a başvurdu. Ukrayna askerlerinin, Kiev'e dayanan Ruslara karşı geniş bir bölgeyi su altında bıraktığı belirtildi.

Ukrayna Rusya savaşında 2 hafta geride kalırken, Ukrayna'dan alınan uydu görüntüleri çarpıcı bir olayı günyüzüne çıkardı.

ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post, ABD'li uydu görüntüleme şirketi Planet Labs tarafından paylaşılan fotoğrafları  haberine taşıdı. Söz konusu görüntülerde Kiev'in kuzeyinde bulunan geniş bir alanın oldukça donuk olarak görüldüğü dikkat çekti. 22 ve 28 Şubat'ta çekilen ve aralarında büyük fark olduğu görülen görüntülerin sırrı anlaşıldı.

Görüntüleri yayınlayan şirketin görüş aldığı uzmanların aktardığına göre; Ukrayna, dünyanın en eski savunma yöntemlerinden biri olarak bilinen 'suyu' Rus ordusuna karşı silah olarak kullanıyor. Ukrayna'nın Rus birliklerini engellemek amacıyla donuk görülen alanı sular altında bıraktığı düşünülüyor.

TARİHİN EN ESKİ YÖNTEMLERİNDEN

Savunma alanında ünlü düşünce kuruluşlarından Rand Corporation'ın üst düzey yetkililerinden Marta Kepe, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kullandığı 'su' taktiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hidrolik savaşın oldukça eski bir taktik olduğunu söyleyen Kepe, “Savunma yaparken elinizde ne varsa kullanmaya çalışırsınız. Tarih boyunca birçok ülke ve askeri oyuncu duvarlar ve kaleler ördü ve siperler kurdu. Ama nehir, bataklık ve su temelli savunma hatlarının da kullanılabileceğini unutuyoruz” şeklinde konuştu. Kepe, Ukraynalıların büyük olasılıkla Rus ordusunun Kiev'e ilerlemesini engellemek için bu yola başvurduğunu dile getirdi.

Uydu görüntülerinde sular altında kaldığı düşünülen Dinyeper Nehri kıyısındaki bölge, günlerdir Kiev'in yakınlarında konuşlanan kilometrelerce uzunluğundaki Rus askeri konvoyunun doğusunda kalıyor.

ÇİNLİLER DE JAPONYA’YA KARŞI KULLANMIŞTI

Tarihte hidrolik savaşa en fazla başvuran ülkelerin başında Hollanda geliyor. 16. yüzyıldan itibaren ülkede yaşanan sellerin önemli bölümünün savaşlar sırasında bilinçli olarak ortaya çıkarıldığı belirtiliyor.

Su, 2. Dünya Savaşı'nda da Avrupa'da, özellikle Finlandiya ve Sovyetler Birliği tarafından doğal bir savunma hattı olarak kullanılmıştı. Çin'in 1938'de Japonya'yla savaşta Sarı Nehir'in taşmasına yol açması, “tarihin en büyük çevre savaşlarından biri” olarak görülüyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...