Ünlü ekonomist TRT World’ün Reuters’a misilleme ilanını yorumladı: Muz cumhuriyeti olduk
Reuters’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alarak yayımladığı iş ilanına dünyaca ünlü ekonomist Timothy Ash'ten cevap geldi. Timothy Ash, TRT World’ün Reuters’ı missillediği paylaşımı alıntılayarak, "Birleşik Krallık'ın karşı karşıya olduğu zorluklarla ilgili yazılanlara katılmamak mümkün değil. Bir muz cumhuriyeti haline geldik" dedi. Reuters, iş ilanında "Türkiye’yi modern geleneklerden uzaklaştığı" yönünde muhabir aradığını yazdı.
Dünyaca ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash, TRT World’ün Reuters’a misilleme yaptığı iş ilanında İngiltere halkındaki ifadeler için “Birleşik Krallık'ın karşı karşıya olduğu zorluklarla ilgili yazılanlara katılmamak mümkün değil. Bir muz cumhuriyeti haline geldik.” ifadelerini kullandı.
İngiliz Haber Ajansı Reuters siyasi manifesto görünümünde bir iş ilanı yayınladı. Türkiye Ofisi için Linkedin üzerinden yayımlanan iş ilanında "Büro Şef Yardımcısı" arandığı duyuruldu. İş ilanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi modern ve laik geleneklerden uzaklaştırıldığı, Türkiye'nin Güney Kafkasya'dan Kuzey Afrika'ya uzanan bölgelerde iddialı bir diplomatik askeri varlığa sahip olmasından duyulan rahatsızlığa da yer veridi.
REUTERS’TAN DİKKAT ÇEKEN İŞ İLANI
İlanda şu ifadeler yer verildi:
"Tayyip Erdoğan, yirmi yıllık iktidarında Türkiye'yi modern laik geleneklerden uzaklaştırarak Güney Kafkasya'dan Kuzey Afrika'ya uzanan bölgelerde iddialı bir diplomatik ve askeri varlığa dönüştürdü. Erdoğan'ın önümüzdeki aylarda yeniden seçilme hedefini tehdit eden yüksek enflasyon ve TL'nin sert darbeler aldığı kritik bir kavşakta, derinlemesine kurumsal hikayeler sunabilecek güçlü yazma ve raporlama becerilerine sahip birine ihtiyacımız var"
TRT WORLD’DEN REUTERS’A MİSİLLEME
TRT World Reuters’ın iş ilanına benzer bir dille cevap verdi. Türkiye’nin uluslararası alanda etkili yayınlara imza atan TRT World, Londra muhabir alımı için verdiği ilanda Reuters’ın ilanındaki ifadelere göndermede bulundu. İlanda, İngiltere’deki siyasi istikrarsızlığa, ekonomik sorunlara ve bu ülkenin 21. yüzyılda hala kraliyet ile yönetilmesine dikkat çekildi. TRT World ilanında, İskoç hükümetinin bağımsızlık taleplerinin İngiltere’nin birliğini tehdit ettiği, yüksek enflasyon ve poundun değer kaybetmesinin İngiltere’nin istikrarsız siyasetini tehlikeye attığı vurgulandı.
Herhangi bir siyasi liderin hedef alınmadığı ilanda şu ifadeler yer aldı:
"Britanya hükümetlerinin art arda gelen Kovid-19 salgını, Brexit, küresel ekonomik kriz gibi büyük meydan okumalara yanıt vermekte başarısız olması, İngiliz siyasetini bir karmaşa içine soktu. Kısa süreli İngiliz hükümetleri. ülkenin geleceğini belirsizlik içinde bırakıyor ve İngiltere’yi Avrupa’dan uzaklaştırıyor. Kraliçe Elizabeth’in ölümüyle birlikte, Orta Çağ’dan kalma bir yönetim biçimi olarak Kraliyet’in modern çağda varlığı tartışmaları hız kazandı. Bu konularda kapsamlı haberler yapabilecek, kalemi kuvvetli muhabirlere ihtiyacımız var."