Tgrt Haber

Ünlü markalar Rusya'yı terk ediyor: Mc Donald's Starbucks Coca Cola...

09 Mart 2022 09:22 - Güncelleme : 09 Mart 2022 09:49
Ünlü markalar Rusya'yı terk ediyor: Mc Donald's Starbucks Coca Cola...

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından ekonomik yaptırımlar peş peşe geldi. Rusya, Ukrayna'yı işgal etmekten vazgeçmedikçe marka devleri Rusya'dan vazgeçti. Mc Donald's, Coca Cola, Starbucks gibi büyük şirketler bir bir Rusya'dan çekiliyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle beraber birçok ülke özellikle ekonomik olmak üzere Rusya'ya yaptırımlar uygulamaya başladı. Ukrayna'da işgal son sürat devam ederken Rusya'ya karşı uluslararası baskı arttı. Birçok dev marka elini Rusya'dan çekmeye başladı.

COCA COLA FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

Coca Cola, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı. Şirket, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına ilişkin ''Kalbimiz Ukrayna'daki bu trajik olayların akıl almaz etkilerine katlanan insanlarla'' açıklamasında bulundu. Açıklamada, Coca-Cola'nın Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığı, koşullar geliştikçe durumun izlenmeye ve değerlendirilmeye devam edileceği kaydedildi.

Ünlü markalar Rusya'yı terk ediyor: Mc Donald's Starbucks Coca Cola...

AMAZON YENİ HESAPLARA İZİN VERMİYOR

Amerikalı e-ticaret devi Amazon, Rusya ve Belarus'taki müşterilerin yeni hesap açmalarına izin vermiyor. Şirketten yapılan açıklamada, Amazon Web Hizmetlerinin Rusya ve Belarus'ta bulunan yeni müşterileri kabul etmediği kaydedildi.

STARBUCKS FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

Kahve zinciri Starbucks, Rusya'daki faaliyetlerini askıya alan bir başka marka oldu. Starbuck Üst Yöneticisi Kevin Johnson, konuya ilişkin açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını kınadı. Gelişmeleri izlemeye devam ettiklerini belirten Johnson, Starbucks ürünlerinin sevkiyatı da dahil olmak üzere Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerin askıya alınmasına karar verildiğini bildirdi.

Johnson, şirketin ülkedeki lisanslı ortağının operasyonlarını derhal durdurmayı kabul ettiğini ve "Rusya'da geçimleri için Starbucks'a bağlı yaklaşık 2 bin ortağa" destek sağlayacağını kaydetti.

Ünlü markalar Rusya'yı terk ediyor: Mc Donald's Starbucks Coca Cola...

MC DONALD'S KAPATTI

Fast-food devi McDonald's Rusya'dan çekilen son şirket oldu. McDonald's Rusya'daki restoranlarını 'geçici olarak' kapatacağını ve operasyonlarını durduracağını açıkladı.

MICROSOFT SATIŞLARI DURDURDU

ABD'li teknoloji şirketi Microsoft, Rusya'daki tüm ürün ve hizmet satışlarını askıya aldığını duyurdu.

Microsoft Başkanı Brad Smith, konuya ilişkin blog yazısında, Ukrayna'daki savaştan üzüntü duyduklarını ve Rusya'nın "haksız, sebepsiz ve hukuksuz işgalini" kınadıklarını belirtti.

Smith, "Bugün Rusya'da Microsoft ürün ve hizmetlerinin tüm yeni satışlarını askıya alacağımızı duyuruyoruz." ifadesini kullandı.

AIRBNB OPERASYONLARI ASKIYA ALDI

Dünyanın çeşitli ülkelerinde, internet üzerinden rezervasyon ve konaklama imkanı sağlayan Airbnb, Rusya ve Belarus'taki tüm operasyonlarını askıya aldığını duyurdu. Airbnb Üst Yöneticisi (CEO) Brian Chesky, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Airbnb, Rusya ve Belarus'taki tüm operasyonlarını askıya alıyor" ifadesini kullandı.

Ünlü markalar Rusya'yı terk ediyor: Mc Donald's Starbucks Coca Cola...

BP, SHELL, EXXONMOBIL...

Ukrayna'da çatışma patlak verdiğinde, Rus enerji devi Rosneft'te büyük bir hisseye sahip olan BP, birkaç gün içinde operasyonlarını erteleneceğini duyurdu.

BP’nin kararının ardından Shell, ExxonMobil ve Equinor hissedarların yanı sıra hükümetler ve halktan gelen baskıların ardından Rusya yapılan yatırımlarını keseceklerini açıkladı.

FİLMLER VİZYONA GİRMEYECEK

Warner Bros'un gişe rekorları kıran yeni filmi Batman'i görmek isteyen Rusya'daki film severler, şirketin ülkede yeni film gösterimlerini askıya aldıktan sonra bunu yapamayacak.

ABD'li film yapımcısına Disney ve Sony de katılırken, animasyon Turning Red ve Marvel uyarlaması Morbius'un prömiyerleri de geri çekildi.

APPLE HİZMETLERİNİ SINIRLANDIRDI

Dünyanın en değerli şirketi Apple, Rusya'daki tüm ürün satışlarını durdurduğunu, Apple Pay ve Apple Haritalar gibi diğer hizmetlerini sınırladığını ve mağazalarını kapadığını duyurdu.

Ünlü markalar Rusya'yı terk ediyor: Mc Donald's Starbucks Coca Cola...

H&M, NIKE...

H&M, Ukrayna'daki "trajik gelişmelerden" bahsederken, Nike dahil diğer dünyaca ünlü perakende şirketleri, Rusya'daki müşterilere mal teslimatını şu anda garanti edemeyeceklerini belirtti.

OTOMOTİV

Jaguar Land Rover, General Motors, Aston Martin ve Rolls-Royce, saldırıları nedeniyle Rusya'ya araç teslimatını durduran otomobil üreticileri arasında yer alırken, iş makinesi üreticisi JCB tüm faaliyetlerini durdurdu.

Volkswagen ve BMW gibi bazı otomobil üreticileri ise, Ukrayna'dan gelen parça eksikliği nedeniyle bazı Avrupa tesislerinde üretimi durdurmak zorunda kaldı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...