Müstafi General Cihat Yaycı batılı ülkelerin Ukrayna politikasını özetledi: İpini çekip kuyuya...
Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıması ve savaş pozisyonu alması krizi tırmandırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de 'Korkmuyoruz' diyerek meydan okudu. Dünya savaş ihtimalini konuşurken, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin politikası da eleştiriliyor. TGRT Haber canlı yayınında krizi değerlendiren uzmanlardan çarpıcı yorumlar geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün geceki tarihi açıklamasının ardından kriz zirveye taşındı. Putin, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararı onayladı ve ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Yaşanan gelişmelerin ardından Putin 'Barış Gücü Operasyonları' talimatını verirken Rus birlikleri Ukrayna'ya ilerlemeye başladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de buna karşılık meydan okudu. Türkiye’de dahil özellikle Batılı ülkelerce Rusya’nın askeri hamleleri kınandı. Öte yandan İngiltere ve Almanya’dan ekonomik yaptırım açıklamaları geldi, diğer yandan ABD’de dahil pek çok ülke yaptırım hazırlığı aşamasında. Peki Putin bu kararı neden verdi ve ne yapmak istiyor? Ukrayna’nın tamamını işgale der mi? Buradan sonra hedefinde hangi ülke var? TGRT Haber’de Çağ Üniversitesinden Prof. Dr. Esat Arslan, Türk DEGS Başkanı Cihat Yaycı ve akademisyen Dr. Eray Güçlüer çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
SINIRDA 6 RUS ORDUSU VAR!
Akademisyen Dr. Eray Güçlüer, NATO ile Rusya arasındaki sorun ile şu anda yaşanan krizi birbirinden ayırmak gerektiğini söyledi. “Rusya, Ukrayna’yı işgale hazırlanmış gibi düşünmemek gerekir” diyen Güçlüer, meselenin kökünün soğuk savaş dönemine dayandığını belirtti. Rusya’nın 6 ordusunun Ukrayna sınırına konuşlandığına dikkat çeken Güçlüer, 6 ordunun işgal kuvveti olduğuna dikkat çekerek “Bu orduyla Ukrayna işgal edebilir. Rusya, başlangıçta bütün Ukrayna’yı hedefine almıştı. Ancak şu an Donetsk ve Luhansk hattını elde bulundurmaya bakacak. Kırım-Donbass hattı oluşturmak istiyor. Bu hamleyle NATO ile kendi arasına güvenlik koridoru düzenlemesi yaptı. Rusların buraya girip Ukrayna’yı işgal edeceğini düşünmüyorum. Edebilir ama kontrol edemez. Çok büyük bir coğrafya. Çok farklı saldırılarla karşılaşır. Rusya askeri psikolojik üstünlükle politik hedefler hedefliyor. Gelecekte işgal için adım adım zemin oluşturuluyor olabilir. Çatışmaların yükselmesi muhtemeldir” dedi.
ABD RUSYA’YI BATAKLIĞA ÇEKMEK İSTİYOR
ABD’nin Rusya’yı sahaya çekmek istediğine dikkat çeken Güçlüer, “Çünkü Rusya’nın konvansiyonel stratejisine karşı ABD yıpratma stratejisini benimsemiş durumda. Rusya, daha geniş bir coğrafyaya, bataklığa çekmek istiyorlar. Böylece Rusya’nın enerjisi ve gücü tükenecek. İran gibi izolasyona tabi tutulup kontrol edilebilir hale dönüştürülmek isteniyor” dedi.
SIRADAKİ MOLDOVA
Prof. Dr. Esat Arslan, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda olayların özellikle Bosna’ya sirayet edebileceğine dikkat çekti. ABD ve Batı için doğalgaz hatlarının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Erslan, “ABD enerji üzerinden bakıyor. Ukrayna yenilsin diye bile düşünüyor. Rusya Baltık’a gelmesin, diyor” dedi. Ekonomik yaptırımları değerlendiren Arslan, “Rusya 2017’de tatbikatlarda bugünü oynadı. Doğalgaz sayesinde kasasına 650 milyar doları var, 150 milyar doları daha var. Ekonomik yatırımlar Rusya'yı yıpratmaz. Rusya razı ol diyorlar. Bundan sonraki sıçrama yeri Moldova” dedi. Rusya’nın masada Ukrayna’yı istemediğini belirten Arslan, masada Ukrayna’yı Rusya’ya anlatan bir Türkiye olduğuna dikkat çekti.
İKİ BÖLGEYİ İLHAK EDECEK
Türk DEGS Başkanı Cihat Yaycı, Rusya’nın hamlesinin beklenen bir adım olduğunu söyledi. Rusya’nın tarihsel olarak izlediği her zamanki yolu burada da izlediğini belirten Yaycı, bundan sonra Donetsk ve Luhansk’a ilhak edeceğini ve Kırım gibi topraklarına katacağını belirtti. Rusya’ya ekonomik yaptırımların bir sonucu olmayacağını belirten Yaycı, şöyle konuştu:
“En fazla Rusya’da devalüasyon olur, Rus parası değer kaybeder. Bunlar Rusya’ya diz çöktürmez, dünyanın 3’te 1 doğalgazı bu ülkeden çıkıyor. Doğalgazı kesince Avrupa sanayisi durur. Kırım, Donetsk ve Luhansk fiilen Rusya'ya gitti. Bundan sonra Batı ve ABD, Ukrayna’yı yalnız bıraktı. Anlaşılmış, Ukrayna teslim edilmiş. İpi çekilmiş, kuyuya atılmış. Rusya Odessa’ya sarkar. Rusya Odessa’yı alırsa Ukrayna bir kara devleti olur, zaten ikinci büyük parti Ukrayna’da Rus yanlısıdır. Zelenski ya istifa eder ya da bıraktırırlar. Rus yanlısı bir yönetim oluşur. Ukrayna, Rusya’nın müstemlekesi olur. Donetsk ve Luhansk işgal edildi, şu an Rus askerleri orada” dedi. Rusların asla arabuluculuğu kabul etmediklerini kaydeden Yaycı, “Türkiye olarak sadece insanların ölmemesini istemeliyiz, işgali tasvip etmemeliyiz. Ne Rusya ile ne Ukrayna ile ilişkilerimizi bozmamalıyız. Bizim Rusya’ya yaptırım gücümüz zaten yok.”