Uzmanlardan çarpıcı yorum: Bugün savaşın kaderi belirlenecek
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 12. gününde… Ülkeyi cehenneme çeviren Rusya, sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı aldı. Ancak diğer yandan Rus güçleri başkent Kiev’e 3 koldan 6 kilometreye kadar dayandı. Peki Rusya Kiev’de şehir savaşı yapacak mı? Yoksa sorunlar müzakere masasında mı çözülecek? Savaşın seyri ne yönde ilerleyecek? TGRT Haber’de uzmanlar değerlendirdi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 12. gününde de devam ediyor. Halen bir uzlaşmaya varılmış değil. Ancak Rusya Ukraynalı sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes kararı aldı. Daha önce Rusların yoğun bombardımanı nedeniyle yapılması planlanan tahliyeler durdurulmuştu. Tahliyeler 10.00 itibari ile pek çok kentte başlayacak. Öte yandan Rusya güçleri Kiev’e 3 koldan dayandı, şehirde meskun mahal savaşlarının olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan ABD, Rusya'ya karşı yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Peki Ukrayna’da son durum nedir? Rusya güçleri Kiev’e girecek mi? Rusya Ukrayna’ya hakim olabilir mi? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına katılan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü tarihçi-yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile gazeteci Güngör Yavuzaslan çarpıcı yorumlarda bulundu.
İKİ SEÇENEK VAR!
Uzun soluklu bir ateşkesin olacağını düşünmediğini belirten Yavuzaslan, insani ateşkesin sabah başlayıp akşama kadar süreceğini belirtti. Tahliye olacak Türk vatandaşlarının da olduğuna dikkat çeken Yavuzaslan, savaşın 12’inci gününde Kiev’e baskı kurulacağını belirterek savaşın seyri ile ilgili olasılıkları şöyle açıkladı: “Rusya ordusu Keiv’in etrafında bekliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi ve onun unsurlarını masada anlaşmaya zorlayacaklar ya da meskun mahal çatışmaları için Rus ordusu Kiev’e girecek. Rus ordusu 3 koldan Keiv’e doğru ilerliyor. Bazı yerlerde 6 kilometreye kadar yaklaştı. İlginç olan Rusya ordusu ciddi bir direnişle karşılaşmamasına rağmen yavaş ilerliyor. Kiev’e girip girmeyecekleri savaşın kaderini belirleyecek. Rusya ordusu Kiev’e girmeyip ırmak boyunca ilerlerse farklı bir stratejileri var, demektir. Kiev’e girip meskun mahal çatışmaları olursa bu savaş aylara yayılıp ciddi kanlı bir savaşa dönüşebilir. Uzlaşabilecekler mi, bu konuda belirsizlik var. Rusların kontrol altına aldığı yerler var, sonra bunları birleştirecek.” Yavuzaslan, Rusya’nın ülkenin yüzde 30’unu işgal etse bile halkın direneceğine dikkat çekerek “Bu da savaşın uzayacak anlamına geliyor” dedi.
PUTİN ARTIK GERİ ADIM ATMAZ
Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna yönetiminin ve halkının bu denli direneceğini hesaplayamadığını söyledi. Ukrayna’nın küçümsenmemesi gerektiğini vurgulayan Afyoncu, ülkenin yaklaşık 17 milyon metre karelik bir devlet olduğuna dikkat çekti. Rusya’nın Ukrayna’ya hakim olsa bile asıl amacına ulaşamayacağını belirten Afyoncu, “Direniş olursa Rusya’nın ülkeyi kontrol etmesi zor olacak. Bu, Putin’i uzun süre meşgul edecek ve diğer bölgelere odağını zayıflatacak. Ukrayna halkını ikna edemeyecekler. Bu, Rusya’ya maliyeti yüksek olacak. Ancak Putin bu aşamadan sonra geri adım atmaz. Bu savaş, daha fazla Ukrayna kimliğinin oluşmasına katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
SIRADA İKİ ÜLKE DAHA VAR
Rusya’yı dağıldıktan sonra yeniden toparlayan liderin Putin olduğunun altını çizen Afyoncu, ancak Putin’in Ukrayna hamlesinin ülkesinin aleyhine olacağını belirtti. Rusya’nın 2030’dan sonra ciddi bir nüfus sorunu yaşayacağını kaydeden Afyoncu, azınlık nüfuslarının arttığını ve Rus nüfusunun azaldığına dikkat çekti. Rusya’nın bu aşamadan sonra müdahale edeceği iki ülke olduğunu belirten Afyoncu, “Bunlar Moldovya ile Gürcistan’dır. Rus azınlık Moldovya’da da bir yapı kurdu. Ayrıca Kazakistan ve Özbekistan’da da benzer bir risk var. Putin, Rus azınlıkları Rusya’yı büyütmek için kullanıyor. Ancak Putin’in karşısına çıkacak iki sorun var: Biri Rus halkının refahı, diğeri Z kuşağının tepkisi. Ancak bu iktidarı değiştirmez” ifadelerini kullandı.