Varil bombaları yardımları da vuruyor
Suriye'de son zamanlarda özellikle Halep ve çevresine yapılan varil bombalı saldırılar nedeniyle yardımların ihtiyaç sahibi halka ulaştırılmasında güçlük yaşanıyor.
Suriye'deki iç savaşta Beşşar Esad'a bağlı ordu birliklerinin muhaliflere yönelik kara ve hava saldırılarını yoğunlaştığı bölgelere yardımların ulaştırılmasında güçlükler yaşandığı, kimi bölgelere de götürülemediği bildirildi. Suriye'de yaşanan iç savaş 3 yıla yaklaşırken, Şam kırsalının yanı sıra özellikle Hama, Humus, Rakka, İdlib ve Halep'te ordu birliklerinin saldırılarına maruz kalan sivil halk, havaların da soğumasıyla zor günler geçirmeye başladı.
Yiyecek ve yakacak bulmakta sıkıntı çeken Suriyeliler, soğuk hava nedeniyle ısınma sorunuyla da karşı karşıya kaldı. Suriye'deki olaylardan en çok etkilenenler ise çocuklar oldu. Soğuk havaya bağlı çocuk ölümlerinin yaşandığı Suriye'de sivil halk özellikle Türkiye'den gönderilen yardımlarla hayatta kalmaya çalışıyor. Başta İHH İnsani Yardım Vakfı olmak üzere Türkiye'deki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yardım götürdüğü Suriye'de son zamanlarda özellikle Halep ve çevresine yapılan varil bombalı saldırılar nedeniyle yardımların ihtiyaç sahibi halka ulaştırılmasında güçlük yaşanıyor. Adeta kıskaç altına alınmış kimi bölgelere ise yardım götürülemiyor. İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye sorumlusu Erhan Yemelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayların başladığı ilk günden beri Suriye'ye yardım çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Suriye'nin birçok bölgesinde sivil toplum kuruluşları oluşturduklarını dile getiren Yemelek, "Bu sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yardım malzemelerini istediğimiz bölgelere ulaştırıyoruz" dedi. Yardımlarının yoğunlukla sınır bölgelerine ulaştırıldığına işaret eden Yemelek, şöyle konuştu: "Halep, İdlip, Rakka ile doğu ve sahil bölgelerine yardım daha fazla ulaşıyor. Yardımların ulaşmadığı bölgeler de var. Halep'in her bölgesine yardım gitmiyor. Özellikle rejimin kontrolünde olan yerlere yardım ulaşmıyor. Her şeye rağmen biz bu bölgelere de ulaşmaya çalışıyoruz."
Yemelek, Esselame sınır kapısı yanındaki çadır kenti konteyner kente çevirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi. Alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından konteyner kenti kurmayı planladıklarını ifade eden Yemelek, şunları kaydetti: "100 konteynerden oluşacak olan kentin 1,5 ay sonra açılışını gerçekleştireceğiz. Suriye'nin iç tarafında bombardıman fazla olduğu için insanları hudut boylarına kaçıyor. Türkiye'ye girebilenler giriyor, giremeyenler ise sınır boylarında hayata tutunmaya çalışıyor. Biz de sınır boylarında barınan insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz." İyilik Derneği Suriye Yardım Koordinatörü Mahmut Kaçmazer ise 2,5 yılda yaklaşık 4 bin ton yardım malzemesini ihtiyaç sahibi Suriyelilere teslim ettiklerini söyledi.
Suriye'deki sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptıklarını anlatan Kaçmazer şunları kaydetti: "Onca gayret ve çalışmalara rağmen hala yardım götüremediğimiz bölgeler var. Özellikle Şam, Hama, Humus gibi bölgelere yardım az gidiyor. Son günlerde varil bombalı saldırıların amacı da yardımların ulaştırılmasının engellenmesine yönelik. Ama arkadaşlarımız canlarını dişine takarak zor durumdaki kardeşlerimize yardım elini uzatıyor. Suriyel çöllerini geçerek yardımları ulaştırıyoruz. Tabi büyük riski var ama bu rağmen çalışmalarımızı sürdürüyoruz." Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem de bir yılı aşkın süredir sınır ötesine yardım gönderdiklerini söyledi. Ordu birliklerinin son günlerde özellikle Halep ve çevresini bombaladığını anımsatan Gerem, "Güvenlik açısından bombalanan bölgelere hemen gidemiyoruz. Bu nedenle yardımlar da bu bölgelere ulaştırılamıyor" dedi. Saldırıların ardından insanların bombalanan bölgeleri terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Gerem, "Zaten birinci amaçları da insanları korkutup ülkeyi terk etmelerini sağlamak. Halep'ten aldığımız bilgiye göre çok sayıda insanın hayatını kaybettiği ve yaralandığı bombardımanın ardından halkın durumu daha da zorlaşmış" diye konuştu. Suriye'de yaşanan insanlık dramına dünya ülkelerinin seyirci kaldığını vurgulayan Gerem, bombardımana maruz kalan Rakka ve Atme bölgelerine yardım ulaştırmaya çalıştıklarını kaydetti. Gerem, 2 tır yardım malzemesini bu bölgelere ulaştırmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.