Vatikan'dan devrim! Papa’dan kadınlara tarihi oy hakkı
Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, kadınların oy kullanımına ilişkin tarih bir karar verdi. Buna göre gelecek Ekim’de yapılacak Piskoposlar Meclisi toplantısında kadınlar ilk kez oy kullanacak.
Dünya çapındaki piskoposlardan oluşan dini meclis (Sinod) toplantısında, piskopos olmayan din insanları, sivil kişiler ve kadınlara da oy hakkı tanınacak. Papa, Ekim’deki Sinodda piskopos olmayan 70 kişinin de oy kullanmasına, bunların yarısının kadın olmasına hükmetti. Bu kararla, yaklaşık 370 kişilik Sinodda kadınlar, yüzde 10 civarında oya sahip olacak. 1960’larda tesis edilen Sinod Katolik Kilisesi’nin öğretilerini, tartışmalı konuları ele alıyor ve Papa’ya tavsiyelerde bulunan bir danışma kurulu işlevi görüyor.
SİVİLLER DE OY KULLANACAK
Geçmişteki Sinodlarda aile, boşanma gibi konularda ‘’reform’’ niteliğinde kararlar alınmıştı. Piskoposlar Meclisi’ne bugüne kadar kadınlar en fazla gözlemci olarak katılabilmişti. Katolik Kilisesi’nde kadınların piskoposluk gibi mevkilere erişimi ise bulunmuyor. Gelecek Sinodda kadınların kilise içindeki rolünün de tartışılması bekleniyor. Papa Francesco’nun sinodu piskopos olmayan kişilere, sivillere ve kadınlara da açması, kilise için kritik karar süreçlerine yalnızca üst düzey din adamlarının değil cemaatin de dahil edilmesi girişimi olarak değerlendiriliyor.
DÜNYA BASININDA GENİŞ YER ALDI
Sinodda ilk kez kadınlara oy hakkı tanınması İtalya’da ve dünya basınında tarihi bir adım olarak ilgiyle karşılandı. La Repubblica gazetesi haberi, ‘’Papa sinoda Kadın kotası getirdi’’ başlığıyla duyurdu. Corriere della Sera bugün baş sayfasından ‘’Papa Francesco’dan dönüm noktası’’ diye yazdı. İtalyan Katolik Kilisesi’nin gazetesi Avvenire de baş sayfadan ‘’tarihi dönüm noktası’’ ifadesini kullandı.
"DEVRİM DEĞİL NORMAL DEĞİŞİM"
BBC'nin haberine göre bu dönüm noktasını dün gazetecilere açıklayan Sinod Baş Raportörü Kardinal Jean-Claude Hollerich ise "Bu önemli bir değişim ama devrim değil: hayatta ve tarihte değişimler normaldir’’ ifadelerini kullandı.
Papa, geniş kapsamlı bir sinod toplantısı için 2021’de ilk adımı atmıştı. 2 yıllık danışma sürecinin ardından 4-29 Ekim tarihlerinde Vatikan’da Piskoposlar Meclisi’nin ilk genel kurul toplantısının yapılması ve sinodun bir yıl sonra, Ekim 2024’te sona ermesi planlanıyor.