Venezuela'daki vize ve vatandaşlık skandalı ABD'ye sıçrayabilir
Venezuela'da patlak veren vize ve vatandaşlık skandalı ABD'nin başını belaya sokabilir.
2013-2015 döneminde Venezuela'nın Irak'taki Büyükelçiliği'nde hukuk müşavirliği görevinde bulunan eski avukat Misael Lopez, Ortadoğu'dan gelen onlarca kişiye vatandaşlık ve vize verildiğini açıkladı.
41 yaşındaki Lopez, Bağdat'taki elçilikte binlerce dolara vize ve pasaportların satıldığıyla ilgili bilgiyi hükümetiyle paylaşmasına rağmen aldığı olumsuz yanıt ile şaşkına döndüğünü dile getirdi.
CNN ve CNN en Español tarafından yapılan ortak bir soruşturmada, Venezüella pasaportlarının ve vizelerinin verilmesinde ciddi usulsüzlükler olduğu ortaya çıktı.
CNN tarafından elde edilen gizli bir istihbarat belgesine göre, Venezuela'nın yeni Başkan Yardımcısı Tareck El Aissami, göçmenlik bakan yardımcısı görevini yaptığı dönemde Hizbullah'a bağlı insanlar da dahil olmak üzere Ortadoğu'daki ülkelerde yaşayan insanlara 173 Venezuela pasaportu ve vatandaşlığı verildi.
ABD'li yetkililer kongre oturumlarında 2006 yılındaki Venezuela pasaportu dolandırıcılığı ile ilgili raporlar duymuştu. Bu raporların birisinde "Venezüela, radikal gruplara yararlı olabilecek kanıt belgeleri de dahil olmak üzere destek sağlıyor" uyarısında bulundu.
Bir devlet departmanının hazırladığı raporda "Venezüela seyahat ve kimlik belgelerinin yabancı kişiler tarafından elde edilmesi son derece kolaydır" sonucuna varmıştı.
CNN tarafından elde edilen ve birçok Latin Amerika ülkesiyle ilgili olan 2013 gizli istihbarat raporunda, 2008'den 2012'ye kadar Orta Doğu'dan 173 kişiye Venezuela pasaportu ve kimliği verildiği ortaya çıktı. Bunların arasında Hizbullah'a bağlı kişilerin de bulunduğu ifade edildi.
Raporda, pasaportların düzenlenmesini emreden yetkilinin Ocak ayında Venezuela'da başkan vekili seçilen Tareck El Aissami olduğu bilgisine yer verildi. El Aissami, daha önce göçmenlik bakan yardımcılığı görevinde bulunmuştu.
Raporda, El Aissami'nin "Özellikle Suriyeli, Lübnanlı, Ürdünlü, İranlı ve Iraklılara vize ve vatandaşlık vererek yasalaştırılmasından sorumludur" bilgisi yer almaktadır.
Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez yaptığı açıklamayla iddiaları yalanladı.
Venezuela'daki bu skandal sonrasında vatandaşlık elde eden kişilerin ABD'ye giriş yapıp yapılmadığı Amerika'da tartışma konusu oldu. Özellikle 11 Eylül saldırıları sonrasında güvenlik önemlerinin üst seviyelere çıkarıldığı ve yeni seçilen 45. ABD Başkanı Trump'ın 7 ülkeye giriş yasağı koymasına rağmen aşırıcı militanların Venezuela üzerinden girişinin olması ABD'li yetkilileri kaygılandırmaktadır.