Tgrt Haber

Vladimir Putin seçim arenasına geri dönüyor: Tekrar aday olacağını açıkladı

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
08 Aralık 2023 16:35 - Güncelleme : 08 Aralık 2023 16:48
Vladimir Putin seçim arenasına geri dönüyor: Tekrar aday olacağını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2024'te düzenlenecek devlet başkanı seçiminde aday olacağını duyurdu.

Rus haber ajanslarına göre Putin​, Kremlin Sarayı'nda askerlere madalya takma törenine katıldı. Putin, törende 2024'te düzenlenecek devlet başkanı seçiminde aday olacağını ilan etti. Rusya​ Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, devlet başkanı seçimi tarihinin belirlenmesine ilişkin toplandı.

Konsey başkanı Valentina Matviyenko, Putin'in seçimde aday olma kararını desteklediğini açıkladı. Federasyon Konseyi, dün devlet başkanı seçimi tarihinin belirlenmesine ilişkin toplanarak seçimin 17 Mart 2024'te yapılması yönünde karar vermişti.

ÖNCEKİ SEÇİMDE OYLARIN YÜZDE 76.69'UNU ALMIŞTI

Rusya Federasyonu Anayasası’na göre, ülkede devlet başkanı seçiminin belirlenmesi Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin yetkisinde bulunuyor.  Rusya'da bir önceki devlet başkanı seçimi 18 Mart 2018'de yapılmış, Vladimir Putin yüzde 76,69 oy alarak devlet başkanı seçilmişti.

PUTİN'İN MUHTEMEL RAKİPLERİ

Şu ana kadar iki kişi Putin'in karşısında aday olmayı planladığını açıkladı. Moskova belediye meclisi üyesi eski milletvekili Boris Nadejdin ve Moskova'nın kuzeyindeki Tver bölgesinden gazeteci ve avukat Yekaterina Duntsova. 

Oy pusulasında yer almak hiç de kolay değil. Bunun için Rusya'nın alt meclisi olan Duma'da sandalyesi bulunan beş siyasi partiden birinin Nadejdin ve Duntsova'yı aday göstermesi ya da birçok bölgede on binlerce imza toplamaları gerekiyor.

Rusya seçim​ yasalarına göre, Duma veya bölgesel meclislerin en az üçte birinde temsil edilmeyen bir partinin öne sürdüğü adayların 40 veya daha fazla bölgeden en az 100 bin imza sunması gerekiyor. Herhangi bir partiden bağımsız olarak yarışacakların ise 40 veya daha fazla bölgeden en az 300 bin imzaya ihtiyacı olacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...