Wagner neden sınırdaki kilit şehir Rostov'u ele geçirdi? Emekli korgeneralden çarpıcı yorum: Ukrayna'ya sığınabilir
Rus paralı asker grubu Wagner kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetimine yönelik darbe girişiminde bulundu. Eski istihbaratçı İsmail Hakkı Pekin, Wagner kurucusu Yevgeny Prigojin’in son bir çıkış yolu aradığını belirterek “Batı istihbaratının parmağı olabilir” dedi. Emekli Hava Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş, sınırdaki Rostov şehrine dikkat çekerek "Ukrayna'ya kaçış yolu olabilir" ifadelerini kullandı.
Rus paralı asker grubu Wagner kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetimini hedef aldı. Wagner ile Rus ordusunun yöneticileri arasındaki kriz darbe girişimine dönüştü. Gelişme sonrası kremlin sarayı, "Putin, Wagner ile ilgili durumun farkında ve gerekli tüm önlemleri aldı" açıklamasında bulundu.
ABD'den de bir açıklama "durumu yakından takip ediyoruz" şeklinde bir açıklama geldi. Putin, "Rusya'ya, Rus halkına karşı yapılmış bir darbedir. En ağır şekilde cezası verilecektir" tepkisini gösterdi.
Peki çatışmanın hedefi nedir? Türkiye bu durumdan nasıl etkilenir?
TGRT Haber’de Genelkurmay Eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Emekli Tuğgeneral Özgür Tör, Emekli Hava Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Hasan Bardakçı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Emete Gözügüzelli, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Barış Adıbelli ve Rusya’da bulunan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Vasfi Sel çarpıcı açıklamalara bulundu.
BATI İSTİHBARAT BİRİMLERİNİN PARMAĞI VAR
“Bu bir güç çatışmasıdır” diyen Genelkurmay Eski istihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Wagner kurucusu Yevgeny Prigojin’in silahlı isyana kalkıştığını ve insanları buna teşvik ettiğini söyledi.
Bu harekete halkın katılmadığını dikkat çeken Pekin şöyle konuştu:
“Bu askerler ve bürokratlar arasındaki bir güç mücadelesidir. Wagner gurubu Ukrayna’da çok fazla zayiat verdi. Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanını hedef gösterdi. İsyankar ve gücü parçalayacak bir grup haline geldi. Bu bir tavsiye hareketine dönüşebilir. Putin, silahlı isyan olduğunu ve halkın buna katılmaması yönünde açıklama yapılabilir. Prigojin’in hakkında silahlı isyan çıkarmaktan soruşturma var. Muhtemelen savaşacak ve tarafları tasfiye dilecek Rusya’dan. Prigojin’in rahatsızlıkları var ve bu Batı istihbaratları tarafından kullanılıyor. Prigojin, CIA ile anlaşmış olabilir, tek başına darbe yapamaz. Rusya’yı oyalayabilir ve planlarını askıya alabilir, cephede kuvvetlerini başka bir yere çekebilir."
"Prigojin’in ipinin kesildiğini farkındadır. Prigojin’i bir oyuna getirdiler ve gücünü azaltılacaklar. ABD ve İngiliz istihbaratınca psikolojik harekât planları devreye sokulmuştur. Ordu içinde bir karışıklık oluşturulmak isteniyordur. Putin bunları engellenecektir. Prigojin’in arkasında da askeri bürokraside yandaşları vardır sadece Batı değildir.”
15 TEMMUZ GİBİ...
Prigojin’in son kozlarını oynadığını belirten Pekin, “Batı’ya kaçacaktır. BATI istihbarat örgütleri ile anlaşmış olabilir. Ondan istenen Rus komuta gücünün zayıflatılmasıdır. Bir iktidar değişikliğine neden olacağını sanmam, halk karışmaz. Rusya tasfiye eder, Batı da Rusya’yı zayıflatmış olabilir. Prigojin muhtemelen Ukrayna’dadır. 15 Temmuz’da Türkiye’de olduğu gibi darbenin gerçekleşmeyeceği anlaşıldığı an tutuklamalar başlar. General, güvenlik bürokratları ve istihbaratçılar arasındaki bir güç çatışması. Prigojin, kaleminin kırıldığını anladı, son bir çıkış arıyor. Batı’dan bir takım garanti almıştır” dedi.
TAHIL KORİDORU ASKIYA ALINABİLİR
Türkiye’ye yansımalarını anlatan Pekin, şunları söyledi:
“Rusya ile Türkiye arasında pek çok işbirlikleri var. Tahıl anlaşması da dahil işbirlikleri askıya alınabilir. Türkiye, Prigojin’i desteklemez. Batı’nın silahlı desteği olmaz. Son çırpınış. Rusya Batı’yı suçlayabilir. Prigojin’in spesifik nedeni kendi ve gurubunu kurtarmak. Prigojin’in Batı’ya kaçamazsa suikasta uğrar. ”
PRİGOJİN’İN ÜSTÜ ÇİZİLDİ
Emekli Tuğgeneral Özgür Tör ise, Rusya’daki Wagner'in darbe girşimini şöyle değerlendirdi:
“Bu isyanın başarılı olacağını düşünmüyorum. Putin’in açıklamalarından da anlaşılacağı gibi Yevgeny Prigojin’in üstü çizildi. Yevgeny Prigojin varoluş ve yok oluş mücadelesi. Prigojin, cephede dön planda durarak halkın sempatisini kazanmaya çalıştı. Ama Rus halkı Moskova’daki liderin sözünü dinler. Prigojinsistemi zorluyor. Moskova bunu bastıracaktır. 25 bin 30 bin arasında paralı asker var. Bunu paralı askerlerin ne kadarının desteklediğine göre değişir. Wagner’in kilit kısmını emekli askerler oluşuyor. Süreç uzarsa Ukrayna’daki birlikleri etkiler.”
ULUSAL MUHAFIZLAR WAGNER KURUMLARINDA! MOSKOVA’DA ETKİNLİKLER İPTAL
Rusya’da bulunan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Vasfi Sel, son durumu şöyle paylaştı:
“Putin her krizden sağlam ve güçlü çıkabilen bir lider. Rus halkın beklentisi bu yönde. Halk her zaman devletin yanındadır. Halk, Yevgeny Prigojin’i hain olarak görür, devletinin yanında gören bir halk. Sistem değişmez. Moskova valisi bir açıklama yaptı, geniş katılımlı etkinlikler iptal edildi. Diğer şehirlerde herhangi bir etkinlik iptal edilmedi. Rusya’da ulusal muhafızları sokağa çıktı, devlet kurum ve kuruluşlarını koruyorlar. Petersburg’da Wagner’in bir kuruluşu vardı, onun önüne ulusal muhafızlar gitti ve bazı işlemleri başlatmışlar."
PRİGOJİN UKRAYNA’YA SIĞINABİLİR
Emekli Hava Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş da şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yevgeny Prigojin, 20 bin askerini kaybettiğini açıklaması ve Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı arasındaki sataşması sonucunda bu noktaya gelindi. Wagner’i devre dışı bırakmak istediler. Ukrayna’daki başarısızlık, Ukrayna’nın karşı taarruza kalkışması ile Wagner’de disiplinsizlik oluştu, Wagner adamlarını kaybetti. Rusya seferberlik yapamadı. Rusya’da askerlerin savaşma arzusu yok. Rus erkekler ameliyat olup kadın kimliği aldılar. Rusya hazar aldı, Putin hain dediği için direnmek zorunda. Ya direnecek ya da Ukrayna’ya sığınacak. Kendisinin ve askerlerinin idamını istemez. Rostov nerede, Ukrayna’nın dibinde. O yüzden orada. Bu arada Ukrayna birlikleri ilerlemeye başladı. Ukrayna birlikleri fırsat olarak yararlanıyor.”
WAGNER ORDU İÇİNDEKİ MUHALİFLERİ YANINA ÇEKMİŞ OLABİLİR
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Hasan Bardakçı, şunları söyledi:
“Wagner’in böyle bir şey yapacağını kimse beklemiyordu. Devletlerin kendi orduların dışındaki birlikleri kullanması popüler. Kuvvetlenmiş paralı askerler, devleti de kontrol edebileceğini de düşünüyor. ABD’de de böyle bir şeyle karşılaşabilir. Wagner’in Ukrayna’da yer alması ve profesyonel askerlerden oluşması bu yapıyı güçlendirdi. Putin’in açıklamalarından Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanının arkasında duracağı şeklinde. Wagner’ın ne yapacağı belli değil. Roskov’u kontrolü altına almış gibi. Wagner’in Moskova’ya yürüyecek gibi yok ama ordu içindeki bazı muhalifleri yanına çekmiş olabilirler. Putin, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanını görevden alırsa bundan sonra sıra kendisine gelir.”
DARBE GİRİŞİMİ TESADÜF DEĞİL! ÇATIŞMALAR ARTABİLİR
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Emete Gözügüzelli, Wagner liderinin Batı’da ön plana çıkarıldığını söyledi. Putin’in zayıflatılmak istendiğine dikkat çeken Gözügüzelli, “Putin’in nükleer silah tehdidi, ağır silahları sahaya sürmesi, Kosova’daki gerginlik, Pasifik’teki sorunlar Batı’yı çok rahatsız etmiştir. Bir rekabet var, çok kutuplu bir dünya var. Putin’i yıpratılması başta ABD olmak üzere Batı’nın beklentisidir. Putin’in yıllarca beslediği bir oluşum. Bazı Rus askerlerinin Wagner’e teslim olduğu yönünde haberler var. İç savaşa ilerler mi, çatırdama var, bastırılması zaman alacak. Bu askerler çok tecrübeli askerler, gerilla gücü olan askerler. Rusya içinde patlamalar, çatlamalar ve ayaklanmalar olabilir. Çatışmanın dozajı artabilir. Wagner’in kurucusu, Batı basınında Putin’in yerine geçecek lider olarak ifade ediliyordu. Nükleer başlıklar Belarus'a yerleştirildi. Üçüncü dünya savaşından bahsediliyordu. Dünya, Rusya'nın sıkıştığı noktada riskli adımlar atma ihtimalini değerlendiriyor. Bu olay bir tesadüf değil” dedi.
SARAY İÇİ DARBE Mİ? OPERASYONLARI ÇEÇENLER YAPACAK
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Barış Adıbelli, “Bunlardaki cesaretin bir arka planı var. Daha önceden Rusya’ya yerleştirilmiş hücrelere sahip oldukları belli. Her yere sirayet etmişler, kuruluş yeri Petersbug. Yevgeny Prigojin, artık Rusya’nın savaş stratejisini eleştirecek. Wagner’in tepe kadrosu için vur emri verecek. Wagner devletin bütün kurumlarına sızmış durumda. Orduda, istihbaratta, özel birliklerde varlar. Wagner’e karşı Çeçen kullanılacak. Çeçenistan’ın içinde Wagner olma ihtimali yok. Hatta İran Kudüs Güçleri ile Lübnan Hizbullahın’dan da teklif gelebilir. Güvenlik sorunu. Rusya’da paraminiler yapılar var, bunlar birleşirse büyük sıkıntı olur. Saf mı değiştirdi yoksa devşirildi mi bilmiyoruz. ABD’de saray içi darbe mi yaptırıyor, renkli devrim girişiminden mi bulunuyor?” dedi.