Tgrt Haber

Wall Street Journal, Ukrayna'nın yeni hedefini açıkladı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Wall Street Journal
21 Kasım 2022 16:59 - Güncelleme : 21 Kasım 2022 19:36
Wall Street Journal, Ukrayna'nın yeni hedefini açıkladı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı devam ederken savaşta ibre yön değiştiriyor. Ukrayna yeni ataklara hazırlanırken Wall Street Journal, Ukrayna'nın yeni hedefini yazdı. Öte yandan uzmanlar savaşın bitiş tarihini verdi. 

Rus lider Vladimir Putin​'in Ukrayna​'ya saldırı emri verdiği 24 Şubat tarihinden beri savaş devam ediyor. Kiev​, Harkov​ ve Herson'da istediğini alamayan Rus ordusu son haftalarda şehirleri füze yağmuruna tutuyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rus işgalcilerin bugüne kadar 4 bin 700 füze ateşlediğini açıkladı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, bugün “Ukrayna'nın Herson galibiyeti Rusya​ ile tüm cephelerde dinamikleri değiştiriyor” başlıklı bir haber yayımladı. Gazeteye göre, Moskova halihazırda birliklerini yeniden konuşlandırmaya Ukraynalılar ise elde ettikleri son üstünlüğü genişletmeya çalışıyor.  

ACEMİLER İŞ BAŞINDA 

Rusya'nın dokuz ayda işgal edebildiği tek bölgesel başkent olan Herson'dan çekilmek zorunda kaldığını hatırlatan WSJ, Moskova'nın Ukrayna'nın güneyindeki en iyi birliklerini başka bölgelere kaydırdığını belirtti.  20 bin kadar asker başka cephelere gönderilirken, yerlerine 'kısmi seferberlik'te askere çağrılan ve birkaç haftalık eğitim verilen acemiler yerleştirildi.

Habere göre, geçen ay Kırım'la Rus ana karasını birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nü havaya uçuran Ukrayna, Moskova'nın yarımadaya sevkiyat erişimini yalnızca tek bir demiryolu ile sınırladı. Azak Denizi kıyısına ilerleyen demiryolu, şu anda Ukraynalıların ateş menzilinde kalıyor. 

RUS ORDUSUNDA ÇÖZÜLME BAŞLADI

Wall Street Journal, Donetsk'teki Bakhmut'u ele geçirebilmek için saldıran Rus işgalcilerin Ukraynalılar tarafından bir kez daha püskürtüldüğünü yazdı. Gazeteye konuşan askeri strateji uzmanları, üç ayı bile bulmadan üst üste zafer kazanan Ukrayna'nın birkaç cephede birden baskı yapma şansı yakaladığını söylüyor. Rus ordusunda ise 'kısmi seferberlik'le 300 bin yedek askerin cepheye sürülmesine rağmen bir karışıklık dinmiş değil ve moraller bozuk. Sosyal medya paylaşımları, Rus birliklerindeki çözülmeyi gösteriyor.

WSJ, özellikle ABD tarafından gönderilen uzun menzili HIMARS füzelerinin cephedeki dengeyi değiştirdiğini yazdı. Dinyeper Nehri'nin batı yakasına ulaşan Ukraynalıların artık Rus mevzileri ve ikmal hatlarını hedef alarak doğuya ve güneye doğru kilometrelerce ilerleyebilir. Ukrayna birlikleri halihazırda Dinyeper Nehri'nin karşı yakasında bulunan Rus işgalcileri bombardımana tutuyor ve bazı özel kuvvetler askerleri nehrin diğer tarafına çıkarma yaptı.

Wall Street Journal, Ukrayna'nın yeni hedefini açıkladı

'RUSLAR KAÇABİLİR' TAHMİNİ

Putin'in Ukrayna toprağı Kırım'a el koyduğu tarih olan 2014'ten bu yana Ukrayna ordusuna danışmanlık yapan emekli İngiliz yarbay Glen Grant, Dinyeper Nehri'nin geçilmesi halinde Rus işgalcilerin kaçacağı tahmininde bulunuyor:

"Eğer Ukraynalılar çok sayıda ekserle nehri aşarsa, Rusların tıpkı Herson'da yaptığı gibi kaçmaya devam etmesinden şüpheleniyorum. Ruslar bölgede kargaşa içerisinde olduğu aşikar, Ukraynalılar Dinyeper Nehri'nin kıyısına ne kadar hızlı geçerse, bu onlar için o kadar iyi olur."

KIRIM’DA  MAHSUR KALDILAR

Askeri analistlere göre, Ukrayna ordusu doğudaki Donetsk veya Luhansk yerine güneyde uzanan kara köprüsünü hedef alabilir. Kırım'la Rus ana karasını birbirine bağlayan kara köprüsünün kalbinde, Azak Denizi kıyısındaki liman şehri Mariupol var. Rus ordusu, ilkbaharda Mariupol'ü haftalarca bombardımana tutup neredeyse haritadan sildi ve en sonunda işgal etti. WSJ'ye konuşan strateji uzmanları, Ukraynalıların özellikle Zaporijya'dan güneye doğru saldırarak Kırım'la kara bağlantısını kesmeyi deneyebileceğini kaydediyor. Bağlantının kesilmesi halinde, tıpkı Herson'da olduğu gibi Kırım'daki Rus birlikleri mahsur kalır.

Emekli İngiliz yarbay Grant, Kırım'daki Rus birliklerinin en eğitimsizlerden seçildiğini ve yarımadanın Moskova için en savunmasız yer olduğu yorumunu yapıyor. WSJ ise, Kırım Yarımadası'nın Herson kadar kolay geri alınamayacağını da ekliyor. 

Wall Street Journal, Ukrayna'nın yeni hedefini açıkladı

SAVAŞIN BİTİŞ TARİHİNİ VERDİ

İngiliz medyasına konuşan emekli tümgeneral Volodymyr Havrylov da, ordu birliklerinin Kırım'a ilerleyebileceğini söyledi. Kırım Yarımadası'nın 2022 yılı bitmeden, Noel döneminde kurtarılabileceği tahmininde bulunan Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Havrylov, savaşın ise işgalin yıldönümünden haftalar sonra sona erebileceğini dile getirdi: "Bakış açıma göre, ilkbahar sona ererken savaş da bitecek."

Kaynak: Wall Street Journal
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...