Tonga'dan ilk görüntüler geçildi! Yemyeşil ada griye döndü
Yemyeşil ada küle döndü! Tonga’da kül engeli! Şiddetli volkan patlamasına ve tsunamiye maruz kalan Tonga’ya giden keşif uçakları ilk görüntüleri geçmeye başladı. Bir zamanlar yemyeşil olan dünyanın gözde adalarından Tonga’nın griye döndüğü görüldü.
Ada ülkesi Tonga volkan patlaması ve tsunami felaketi ardından Yeni Zelanda ve Avustralya, ülkedeki hasarın boyutunu tespit etmek için keşif uçuşları gönderdi. Böylece adadan ilk görüntüler geçilmeye başlandı. Kül bulutunun 30 km yükseğe ulaştığı, sesin 10 bin km ötedeki Alaska’dan duyulduğu şiddetli patlamanın ve tsunaminin ardından zarar sanılandan daha fazla olabilir. Ancak en büyük sorun gıda problemi yaşayan ve içme su kaynaklarının kirlendiği ada ülkesine henüz yardımın ulaşmaması.
PİSTE İNİŞE KÜL ENGELİ
Yeni Zelanda ordusu, Tonga’daki havaalanının volkanik küllerle kaplı olması nedeniyle inişin mümkün olmadığını açıkladı. Ordu, planlanan yardımların en az bir gün daha geciktiğini söyledi. Açıklamaya göre ada yüzeyi 2 santimetre kalınlığında külle kaplı olup bu yüzden piste iniş bir gün daha uzayacak.
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta, su, jeneratör ve hijyen kitleri gibi yardımlar göndermek için kargo uçaklarının hazır olduğunu açıkladı. Havalimanı pistinde biriken kül yığınlarının temizlenmesi gerektiğini belirten Mahuta, Tonga’da yaklaşık 200 kişinin pistin 100 metresini başarılı şekilde temizlediğini ancak daha temizlenmesi gereken alanlar olduğunu belirtti.
YARDIM GEMİSİ 3 GÜNDE GİDECEK
Hava erişimi mümkün olmayınca komşu Yeni Zelanda, bölgeye erzak gemisi gönderme kararı aldı. Bakan Mahuta, Tonga’ya su, afet yardım malzemeleri ve bir kurtarma helikopteri taşıyan iki askeri geminin gönderileceğini ancak adaya ulaşmalarının üç gün sürebileceğini ifade etti.
Tonga hükümeti, şu ana kadar tespit edilen can kaybının 3 olduğunu bildirdi. Adada en önemli sorunun ise içme suyu eksikliği olduğu kaydedildi. Kül yağmuru ve tsunami ile taşınan tuzlu su, temiz su kaynaklarını kirletmiş durumda. Yetkililer, bölge halkının açık alanlarda maske takması ve su ihtiyacını kapalı olarak muhafaza edilen kaynaklardan karşılamasını tavsiye ediyor.
NE OLMUŞTU?
Yaklaşık 170 adadan oluşan Okyanusya ülkesi Tonga’ya 65 kilometre kuzeyindeki Yanardağ, geçen cumartesi günü patlamıştı. Patlamanın ardından tüm Pasifik boyunca tsunami oluşmuştu. Deniz altından geçen fiber kabloların hasar görmesi nedeniyle Tonga ile telefon ve internet bağlantısı kesilmişti.