Yapay zeka ile katliamda yeni gerçekler: Tüm Filistinlilerin yüzünü taramışlar
Gazze'de binlerce sivili katleden İsrail’in "Habsora" adını verdiği yapay zekâyla istihbarat analizi yaparak hedef belirlediği ortaya çıkmıştı. Sistemin yıllar öncesinden devrede olduğu ve şehirlere yerleştirilen binlerce kamera ile Filistin halkının yüzlerinin taranarak katliam hazırlığı yapıldığı belirtildi.
7 Ekim'den bu yana orantısız bir güçle saldırdığı Gazze'de yarısına yakını çocuk olmak üzere 15 binden fazla Filistinli sivili katleden İsrail'in, korkunç soykırım girişiminde yapay zekadan faydalandığı ortaya çıkmıştı. Katliam zincirinin arkasındaki Habsora ismi verilen yapay zeka sisteminin tanımlananan bilgileri analiz ederek vurulacak hedefleri seri bir şekilde belirlediği ifade edilmişti.
Belirlediği her hedefte kaç sivilin öldürüleceğine kadar hesaplama yapan Habsora'nın ayrıca sivil altyapının kasıtlı vurulmasında da kullanıldığı belirtilmişti.
2021'DE BERİ YÜZLERİ TARIYORLAR
Habsora'nın çalışma sisteminie ilişkin Middle East Eye'de yer alan yeni bir haberde, yapay zekanın yıllar öncesinden toplanan birçok veriyi depolayarak bugünlerde yapılan katliama hazırlandığına işaret edildi.
Haber sitesine konuşan Washington merkezli Tahrir Orta Doğu Politikası Enstitüsü'nde yerleşik olmayan araştırmacı Mona Shtaya,
İsrail'in yapay zekayı askeri ve gözetleme aracı olarak kullanmasının ne yeni ne de beklenmedik olduğunu belirterek, "Yapay zeka, Filistinlilerin sürekli gözetim altında yaşadığı daha büyük bir gözetim sisteminin parçası" dedi.
Haberde 2021'de Washington Post'ta yapılan bir araştırmanın verileri aktarılarak, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'daki El Halil kentindeki Filistinlileri gözetlemeyi geliştirmek için kapsamlı bir yüz tanıma programı kullandığını ortaya çıkardığı belirtildi.
AMAZON VE GOOGLE'DAN VERİ PAYLAŞIMI İDDİASI
Ordunun ayrıca "kontrol noktalarındaki askerlerin Filistinlileri kimlik kartlarını göstermeden önce tespit etmelerine yardımcı olmak için" şehrin her yerine yüz tarayan kameralar kurduğu ifade edildi.
Habere göre aynı yıl Amazon Web Service ve Google, İsrail hükümetiyle Project Nimbus olarak bilinen 1,2 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Her iki şirketin çalışanları da bu bulut hizmetinin "Filistinlilerin daha fazla gözetlenmesine ve onlar hakkında yasa dışı veri toplanmasına olanak tanıdığını ve İsrail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerinin genişlemesini kolaylaştırdığını" belirtti.
İsrail'in ayrıca 2021'de Gazze'de düzenlediği ve "dünyanın ilk yapay zeka savaşı" olarak adlandırdığı büyük saldırıda da yapay zekayı kullandığı bildiriliyor . 11 gün süren bu savaş sırasında dronların sivilleri öldürdüğü, okullara ve tıbbi kliniklere zarar verdiği ve yüksek binaları yerle bir ettiği bildirildi.
İsrail casus yazılım teknolojisi özellikle birçok ülkede gazetecileri ve aktivistleri hedef almak için de kullanılıyor. İsrail aynı zamanda dünyanın en büyük 10'uncu silah ihracatçısı ve özellikle siber güvenlik ve yapay zeka silahları konusunda güçlü bir üne sahip.
SİLAH GELİŞTİRMEK İÇİN FİLİSTİNLİLERİ KOBAY OLARAK KULLANIYORLAR
Massachusetts'teki Stonehill College'da siyaset bilimi profesörü Anwar Mhajne, "Filistinliler üzerinde test yapıyorlar. Siber güvenlik ve yapay zekanın geliştirilmesi konusunda İsrail'in lider olmasının nedeni budur, çünkü onların bir test alanı var" dedi.
Mhajne, "Kimse onlarla onu nasıl geliştirdikleri ve nasıl test ettikleri hakkında konuşmuyor. Size garanti ederim ki bu teknoloji savaştan sonra bildiğiniz tüm baskıcı rejimlere satılacak." ifadelerini kullandı
Shtaya da buna katılıyor ve Habsora gibi yapay zeka savaş teknolojilerinin "sadece etkilemek ve Gazze Şeridi'ni yok etme işini kolaylaştırmak için kullanıldığını" söylüyor.
SİVİL KAYIPLARI ÖNEMSENMİYOR
+972 Magazine, Local Call'da yer alan haberlere kaynak gösterilen eski ve mevcut İsrailli istihbarat yetkilileri, Habsora'nın İsrail saldırılarında sivil kayıpların bu denli çok olmasındaki temel sebeplerden biri olduğunu ifade etmişti.
İsrail’in bir önceki Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi’nin 2019’daki bir röportajda, Habsora’nın öncesinde vurulacak 50 hedefin oluşturulmasının bir yıl sürdüğü ancak yapay zekâ ile birlikte bir günde 100 hedefin ortaya çıkartılabildiğini söylediği hatırlatıldı.
İsrailli gazetecilere konuşan farklı bir kaynak ise saldırılardaki mümkün olduğunca çok Hamas mensubu öldürmenin amaçlandığnı, bunun için Filistinli sivillere zarar verme kriterlerinin gevşetildiğini belirtmişti