Yapay zeka ile tavukların duyguları çıkarıldı, gıdaklamaları tercüme edildi
Japon’ya Tokyo Üniversitesinde yapılan bir çalışmada yapay zeka tavukların çıkardığı seslerden ne demek istediklerini anlamayı başardı. Bu araştırma akıllara, hayvanlar yapay zeka aracılığıyla insanlarla iletişim kurabilir mi sorusunu getirdi.
Yapay zeka, insanlarla hayvanların konuşmasını sağlayabilecek mi? Norobiyologlar bunun oldukça zor olduğunu savunsalar da, Japonya'da tavuk gıdaklamalarını tercüme eden bir yapay zeka geliştirildi. Tokyo Üniversitesi profesörü Adrian David Cheok liderliğindeki ekip, "tavukların çeşitli duygusal durumlarını yorumlayabilen bir sistem" oluşturdu. Yapay zeka tekniğini kullanarak tavukların açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi duyguları tercüme edilebiliyor.
TAVUKLARIN 6 DUYGU DURUMU ÇIKARILDI
Bunun için 80 tavuktan alınan ses örnekleri analiz edildi. Yaklaşık 200 saatlik kayıtlar incelenerek 100 saatlik bir örneklem meydana getirildi. Sonuçta da belirlenen 6 duygu durumu tavukların çıkardıkları seslerle tanımlandı.
İNSANLARLA HAYVANLAR ARASINDA İLETİŞİM MÜMKÜN MÜ?
Şimdilik duygu durumlar üzerine yoğunlaşan yapay zekanın bir sonraki adımı insanla hayvanlar arasında bir iletişim modeli kurmak olacak. Bu konuda çeşitli çalışmalar var. Ancak bazı bilim insanları bunun mümkün olmadığı görüşünde.
Çünkü, hayvanların verdiği sinyalleri ve söylemek istediklerini insanlar anlasa bile, insanların söylediğini onların anlaması mümkün değil. Örneğin bir kediye "nasılsın" diye sorduğunuzda, onun bunu anlaması imkansız.
İnsanların en kolay anlaşabileceği hayvanlar ise, primatlar ancak bunun için de çok uğraşmak gerekiyor.