Yemen'de ''Husi darbesi'' protesto ediliyor
Yemen'deki Husi ilerleyişi başkent Sana ve İbb kentinde protesto edildi.
Yemen'deki Husi ilerleyişi başkent Sana ve İbb kentinde protesto edildi. Sana Üniversitesi önündeki Değişim Meydanı'nda bir araya gelen protestocular, son günlerde ülkede yaşanan gelişmeler dolayısıyla Husileri protesto etti. ''Husi darbesine karşı devrim, Yemen devrimi! Husi terörüne hayır!'' şeklinde slogan atan protestocular, ülkede ''bir oyun oynandığını, kurbanın ise Yemen olduğunu'' belirtti. İbb kentinde de yüzlerce kişi Husileri protesto etti. İbb Üniversitesi önünde toplanan göstericiler, Husi karşıtı slogan attı ve ''darbeyi kınayan'' dövizler açtı.
Uzun süredir siyasi çatışmaların devam ettiği Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, Husilerin Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla tırmanmıştı.
Başkent Sana'da yaşanan gerilimin ardından Husi Ensarullah Hareketi ile Cumhurbaşkanı Hadi arasında, anayasa taslağında değişikliğe gidilmesi, Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın uygulamaya geçirilmesi ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntıların en kısa zamanda giderilmesi konularında anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. Daha sonra Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet, "Husi Ensarullah Hareketi'nin yönetime müdahale ettiği ve mutabık olunan anlaşmalara uymadığı" gerekçesiyle istifasını Cumhurbaşkanı Hadi'ye sunmuştu. Hadi de bu gelişmenin ardından kısa süre sonra istifasını Meclis Başkanı Yahya Ali er-Rai'ye sunmuştu. Rai ise Cumhurbaşkanı Hadi'nin istifasını reddederek, meclisi olağanüstü toplantıya çağırmıştı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı, Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi ve Başbakan Halid Mahfuz Bahhah'ın istifa etmek zorunda kalmalarını kaygıyla karşıladığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yemen'de son günlerde meydana gelen şiddet eylemleri sonucunda meşru Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın istifa etmek zorunda kalmalarını Yemen'in selameti, birlik ve bütünlüğü açısından derin bir kaygıyla karşılıyoruz" denildi.
Açıklamada, ülkenin içine düştüğü bu durumun, geçiş sürecinin rayından çıkması ve bu bağlamdaki kazanımların geriye çevrilmesi sonucunu oluşturabileceğinden endişe duyulduğu, bundan Yemen'deki tüm tarafların zararlı çıkacağı belirtildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Ayrıca, tek taraflı eylemlerin ülkenin birliğini ve bütünlüğünü tahrip edebileceğini, mezhep çatışmasına zemin hazırlayabileceğini, terör örgütlerine taban kazandırabileceğini ve hiçbir surette kalıcı istikrar sağlayamayacağını bütün ilgili tarafların dikkate alması bu ortamda daha da önem kazanmaktadır. Yemen'in selameti açısından ülkedeki tüm tarafların sağduyu ve sorumlulukla hareket ederek, Körfez İşbirliği Konseyi Girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı Sonuçları ve 21 Eylül 2014 tarihli Barış ve Ortaklık Anlaşması hükümlerine riayet etmeleri büyük önem taşımaktadır. Türkiye, bu çerçevede elinden gelen katkıyı sağlamaya hazırdır."