Yetkililer aileleri uyarıyor! Sanal rehine 4 ülkede krize yol açtı: Bu tuzağa düşmeyin
Çinli öğrenciler ABD, İngiltere, Avustralya ve Japonya'da 'sanal rehin alma' dolandırıcılarının hedefi haline geldi. Polis ve büyükelçilikler, aileleri ‘bu tuzağa düşülmemesi’ yönünde sıkı bir şekilde uyarıyor.
Polis güçleri, Batılı ülkelerde Çinli öğrencilerin 'sanal rehin alma' dolandırıcılıklarında hedef alındığına dikkat çekti. Polis güçlerine göre, Batılı ülkelerde okuyan Çinli öğrenciler sanal rehin alma vakalarının bir numaralı hedefi. Dolandırıcıların bu yöntemler ailelerden çok yüklü miktarlarda fidye talep edebildiğine vurgu yapılan uyarıya, Washington'daki Çin Büyükelçiliği de dahil oldu. Büyükelçilik, ABD'deki vatandaşlarına, özellikle de öğrenci ve gençlere "sanal rehin almaya" karşı uyanık olmaları uyarısında bulundu.
Avustralya'daki New South Wales (NSW) eyaleti polisi, Ekim 2023'te "sanal rehin alma" dolandırıcılıklarının giderek daha sofistike bir hale geldiği uyarısında bulundu. Dedektif, Joseph Doeihi dolandırıcılıkların Çin ana karasında tezgahlandığını söyledi. Avusturalya Yayın Kurumu (ABC) NSW polisine atıfla, sadece ekim ayında 20 ila 23 yaşındaki iki kurbanın Çinli yetkililer olduklarını iddia eden dolandırıcı şebekeleri tarafından hedef alındığını belirtti.
17 YAŞINDAKİ ÇİNLİ ÖĞRENCİDEN SONRA HAREKETE GEÇİLDİ
BBC'nin haberine göre, Çin Büyükelçiliğin açıklaması, kayıp olduğu bildirilen 17 yaşındaki Çinli öğrenci Kai Zhuang'ın, 31 Aralık'ta Utah eyaletindeki ıssız bir yerde, bulunmasından sonra yapıldı. Kai'nin anne ve babası, okuduğu okulun yetkililerine kendilerinden fidye istendiğini ve oğullarının kaçırıldığını gösteren bir fotoğrafının gönderildiğini söyledi.
YÖNTEM ŞOKE ETTİ!
Kai Zhuang bir çadırın içinde "çok üşümüş ve korkmuş" bir halde bulundu. Polise göre, sanal rehin alma kurbanları, zanlılar yanlarında olmasa bile, kendilerini izole etmeye ve hatta rehin tutuluyorlarmış gibi gösteren kendi fotoğraflarını çekmeye ikna ediliyor. Zanlılar kurbanlarını, Facetime ya da Skype üzerinden gözlemliyorlar. Ardından hem kurban hem de aileleri, denilenleri yapmamaları durumunda zarar göreceklerine ikna ediliyorlar.
80 BİN DOLAR ÖDEME YAPTILAR
Polis, Kai'nin ailesinin Çin'deki banka hesaplarına 80 bin dolar fidye ödemesi yaptıklarını belirtti.
FBI DEVREDE
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'a göre, kolluk güçleri en az 20 yıldır 'sanal rehin alma' olaylarını biliyor. Birçok şekilde yapılabiliyor ama daima kurbanlar, şiddet ya da ölüm tehlikesi altında olduğuna inandıkları bir sevdiklerinin serbest kalması için fidye ödemeye zorlanıyorlar.
GERÇEK KAÇIRMA YOK!
FBI "geleneksel" rehin alma olaylarının tersine, sanal rehin alma vakalarında kimsenin gerçekten kaçırılmadığını söylüyor. Bunun yerine hile ve tehditlerle, kurbanlar olayın ortaya çıkmasından önce hızla fidye ödemeye zorlanıyorlar. Eylül 2023'te İngiltere'deki Güney Yorkshire bölgesi emniyetinin Sahtecilik Koordinasyon Ekibi, ülkenin kuzeyindeki Sheffield kentinde öğrenim gören yabancı öğrencilere bir uyarı yapmıştı.
Uyarıda, dolandırıcıların genelde İngiltere'de okuyan Çinli öğrencileri hedef aldığına dikkat çekilmişti. Buna göre kurban, Çin Büyükelçiliği, Göç İdaresi, Çin Polisi ya da posta idaresinden olduğunu iddia eden bir dolandırıcı tarafından aranıyor.
Uluslararası bir suç şebekesini araştırdıklarını ve kurbanın Çin'e büyük miktarlarda para yollaması gerektiğini iddia ediyorlar. Kurbanın kendileriyle işbirliği yapması için tehditte bulunuyorlar ve başka kimseye anlatmamasını istiyorlar. Kurbanlardan yaklaşık 340 bin ABD Doları fidye ödemeleri, aksi takdirde bir suça karıştıkları Çin'e sınır dışı edilecekleri söylendi.
Polis güçleri, Çinli öğrencilerin aldıkları telefonları kontrol etmelerini, herhangi bir "resmi" talebi, Çin Konsolosluğu'nda teyit etmelerini ve hedef alınmaları durumunda ihbarda bulunmaları çağrısı yapıyor.