
Arkeolojik kazılarda Romalı bir asker tarafından kullanılan 2.000 yıllık hançer bulundu. Roma hançeri “kayıp savaş” alanının keşfine yol açtı.
İsviçre’de gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda 2.000 yıllık bir Roma hançeri bulundu. Roma hançeri Rhaetianlarla yapılan bir “kayıp savaş” alanının bulunmasında rol oynadı. Gümüş ve pirinç kakmalarla tasarlanan demir hançerin Roma lejyonerine ait olduğu tahmin ediliyor. Savaşta kazanılan bir zaferden sonra teşekkür nişanesi olarak kasten gömülmüş olabilir. Bu süre zarfında eski Roma topraklarında - haç şeklindeki sapı olan ayırt edici özelliklere sahip - dört benzer hançer bulundu.
Diş hekimi öğrencisi olan Lucas Schmid, 2018 baharında İsviçre'nin güneydoğusundaki Graubünden kantonundaki Tiefencastel dağ köyü yakınlarındaki bölgeyi keşfe çıktı. Dedektör ile arama yapan Schmid, işlemeli gümüş ve pirinçle süslenmiş hançeri 2019 baharında bir nehir vadisinin yanındaki küçük bir tepede buldu. Metal dedektörü ilk başta sadece çok hafif bir sinyal algıladı ve bu küçük bir nesneyi düşündürdü. Kazı yapmaya başlayan Schmid, sinyalin nispeten derine gömülü büyük bir nesneden geldiğini fark etti ve hançerin tamamını yüzeyin yaklaşık 30 santimetre altından çıkardı. Schmid, arkeoloji servisi Archäologischen Dienst Graubünden'e (ADG) bildirdi ve o da bölgedeki metal arama çalışmaları için izin verdi. Bu yılın Eylül ayında, ADG ve Basel Üniversitesinden arkeologlar (Schmid dahil) siteyi araştırdı.
Kazılar tamamlandığında 35.000 metrekare fazla alana dağılmış yüzlerce arkeolojik eser ortaya çıktı. Buluntular arasında lejyonerlerin giydiği Latince "caligae" olarak adlandırılan ağır tabanlı sandaletlerden mızrak uçları, kurşun sapanlar, kalkan parçaları, madeni paralar ve oymalar yer alıyor.