Tgrt Haber

'Yunan üsleri ABD'nin emrinde' iddiası: Sözde 'insani amaçlar' için

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
29 Ekim 2023 10:53 - Güncelleme : 29 Ekim 2023 13:14
'Yunan üsleri ABD'nin emrinde' iddiası: Sözde 'insani amaçlar' için

Yunanistan'ın, birçoğu Ege'deki adalarda yer alan üslerinin kullanımında ABD'ye "insani amaçlı çalışmalar" için kolaylık sağladığı öne sürüldü. Ancak bu durum ABD'nin İsrail'e verdiği desteğin bir başka halkası olarak yorumlandı.

İsrail'in Filistin​ topraklarına yönelik korkunç boyuttaki saldırıları sürerken ABD​'nin Akdeniz'de dikkat çeken bir adıma hazırlandığı öne sürüldü. Yunanistan​ basınında yer alan haberlerde Yunan hükümetinin, üslerinin kullanımında ABD'ye "insani amaçlı çalışmalar" için kolaylık sağlama kararı aldığı iddia edildi.

ANLAŞMA DIŞI ÜSLER DE DAHİL EDİLDİ 

Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılarak verilen haberlerde, üslerin kullanım izninin sadece insani sebeplerle kullanılacak nakliye uçakları, destek helikopterleri ve personel için verildiği bilgisi paylaşıldı. ABD'ye ait uçak ve diğer unsurların, "Orta Doğu​'da kargaşa çıkması durumunda, ABD, Yunanistan ve üçüncü ülke vatandaşlarının bölgeden tahliyesi için kullanılacağı" vurgulandı.

Bu kolaylığın ABD ile Yunanistan arasındaki karşılıklı savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde sağlandığı ifade edilirken, anlaşmanın öngördüğü üslerin dışındaki üslerin de ABD tarafından kullanılmasına izin verildiği belirtildi.

ASIL AMAÇ İSRAİL'E DESTEK Mİ

Ancak bu gelişme ABD'nin, Filistin topraklarına saldırıda İsrail'e verdiği desteğin bir başka boyutu olarak değirlendirildi.

Nitekim "CNN Greece" haber sitesinde kısa süre önce yer verilen haberlerde, İsrail-Filistin çatışmasının başlamasının ardından her ihtimale karşı hazır olmayı amaçlayan ABD'nin, askeri uçaklarını "güvenlik mesafesinde" konuşlandırmak için Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin altyapısını kullanmak istediği iddia edilmişti.

CNN Greece'in Girit'teki Suda Üssü'nden elde ettiğini belirttiği fotoğraflarda, ABD'ye ait 7 hava ikmal aracı, 10 C-130 nakliye uçağı, bir KC-135 tipi havada yakıt ikmal uçağı, Boeing P-8 Poseidon tipi bir anti-denizaltı ve anti-yüzey savaş uçağı gözlenmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...