Yunanistan Türkiye’yi çatışmaya çekmek istiyor! Dedeağaç’ta Lozan'ı ihlal ediliyor
Yunanistan’ın Ege’de gerilimi tırmandıran açıklamaları ve hamleleri bölgede tansiyonu yükseltti. Atina yönetiminin ülkesindeki ABD üssü sayısını arttırması ve Dedeağaç’ta yığılan askeri sevkiyatlar ile uzmanlar Türkiye’nin savaşa çekilmek istendiğini ifade etti. Doç. Dr. Cihat Yaycı Yunan güçlerinin yaptıklarının Lozan’ı ihlal etmek olduğunu söylerken NATO’nun ve Batı’nın doğu sınırını Türkiye’den Yunanistan’a çekmek istediğini dile getirdi.
Dünyanın gözü kulağı Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan Ege’deki gerginlikte. ABD’nin Yunanistan’daki üslerini arttırması, Dedeağaç limanını genişletmesi girişimi ve Kıbrıs Rum Kesimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırması Türkiye’ye yönelik farklı bir cephe açıldığı şeklinde yorumlandı. Doç. Dr. Cihat Yaycı, ABD’nin Europe Defender-21 kapsamında tatbikat sonrası Yunanistan’a zırhlı araçları hibe edeceğini söyledi. Yaycı, bu hibe edilen askeri malzemelerin kime karşı kullanacağını merak edildiği ve büyük bir soru işareti olduğunu ifade etti.
TARİHLERE DİKKAT!
ABD, NATO ve Batı’nın artık doğu sınırını Türkiye değil Yunanistan olmasını istediğini ifade eden Yaycı şu ifadeleri kullandı:
Dedeağaç’ta yapılan yığınak ile birlikte ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD’nin küresel plan, program ve stratejisinin uygulayıcısı olduğu unutulmamalıdır. Dedeağaç, ABD için Balkanlara ve Karadeniz’e giriş kapısı olarak da görülüyor. Bunun, Türkiye’yi ve Türk Boğazlarını yanı başından çevreleme ve kontrol girişimi olduğu da açık. Üstelik Dedeağaç artık bir ABD deniz üssüne evrilmekte. Bu, Lozan dengesini de bozucu bir girişim. ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu 1 Ekim 2022’den itibaren geçerli olmak üzere kaldırdığını açıkladı. Tarih önemlidir, çünkü Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş yıl dönümü (gerçekte 16 Ağustos olmasına rağmen) olarak kutladıkları tarihtir.
"ÇATIŞMAYA ÇEKİLMEK İSTENİYOR"
Esasen bu ambargonun kaldırılması, İsrail’den “Demir Kubbe” hava savunma sistemleri satın alacağını beyan etmesi ile örtüşmüştür, dikkatlerden kaçmaması gereken önemli bir husustur. Olayı konjonktürel olarak değerlendirdiğimizde Yunanistan’ın saldırganlıkları, Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırısı, Dedeağaç’ta ABD deniz üssü yapılacağı haberleri ve birkaç hafta evvel Suriye’de ABD’li generallerin PKK’lı teröristleri ziyaret etmeleri, yine ABD’nin ve Rusya’nın PKK’ya destek çıkması ve nihayetinde gelinen noktada GKRY’nin silah ambargosunun kaldırılması büyük bir soru işaretidir. Bu durumların ışığında görünen şudur; Türkiye’nin yakın bir zamanda çatışmaya çekilmesi ihtimali söz konusu. Ve bunun askeri anlamdaki harekat alanının şekillendirilmesi sürüyor. Türkiye’nin çok ama çok dikkatli olması gereklidir.