Tgrt Haber

Yunanistan ile ABD arasında soğuk rüzgarlar esiyor! İlk kez ortaya çıktı: Gerilim çıkaracak F-16 teklifi

Editör: Murat Makas / Kaynak: tgrthaber.com
09 Eylül 2024 11:43 - Güncelleme : 09 Eylül 2024 13:31
Yunanistan ile ABD arasında soğuk rüzgarlar esiyor! İlk kez ortaya çıktı: Gerilim çıkaracak F-16 teklifi

ABD donanmasının Ege'de provokasyonlara imza atan Yunanistan'dan ikinci el F-16 savaş uçağı almak istediği doğrulandı. İki ülke arasında tartışmalara yol açacak teklif ilk kez masaya yatırıldı. F-16 Fighting Falcon satın alma teklifinde pürüzlerin ortaya çıktığı vurgulandı. İşte detaylar...

ABD Donanması​ ve Yunanistan​ ordusu arasında soğuk rüzgarlar estirecek bir gelişme yaşandı. 5 Eylül'de yayınlanan ve Deniz Kuvvetleri Yedek Filosu'nun Savaş Filosu Kompozit (VFC)-13'ünde önemli gelişmeye işaret eden bir basın bülteninde sürpriz gelişmeye yer verildi.

F-16​ TEKLİFİ BAŞARISIZ OLDU

ABD’nin daha önce Yunanistan​'dan ikinci el F-16​ savaş uçağı satın almaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı öne sürüldü.

Teksas, Fort Worth'daki Deniz Hava Üssü'nde (NAS) konuşlu olan VFC-13 grubu, 27 Ağustos'ta filosuna eğitimlere ağırlık vermek amacıyla yeni bir F-16​ Fighting Falcon ekledi. VFC-13'ün İcra Memuru Komutan Traver Fordham, bu süreçte Yunanistan’dan doğrudan F-16​ almaya çalışıldığını ancak pürüzlerin ortaya çıktığını aktardı.

ESKİ UÇAKLARI RAFA KALDIRMA ÇABASI

Fordham, "Yunanistan'dan satın alma konusunda sorunlarla karşılaştıktan sonra, Hava Kuvvetleri'nin 2.000 ila 3.000 uçuş saati kalan 30'dan fazla F-16​'yı emekliye ayırma planından yararlandık" dedi. Fordham bu uçakların 12'sinin VFC-13'e gönderildiğini aktardı.

Fordham, yaşlanan F/A-18A-to-D Hornet filosunun yerini alacak ek jetlere olan ihtiyacı vurguladı. İlave jetlere duyulan ihtiyaç, düşman filolardaki yaklaşık 48 eski F/A-18A-D Hornet'in yerini alacak sadece 12 F/A-18E/F Super Hornet'in mevcut olması nedeniyle ortaya çıktı.

Yunanistan ile ABD arasında soğuk rüzgarlar esiyor! İlk kez ortaya çıktı: Gerilim çıkaracak F-16 teklifi - 1. Resim

Ayrıca Fordham, yeni üretilen F-16​'ların çok pahalı ve zaman alıcı olarak görüldüğünü belirtti. Sonuç olarak, ABD donanması​ ikinci el seçenekleri araştırdı ve bu da Yunanistan​ ile müzakerelere yol açtı.

EurAsian Times gazetesinin haberine göre Yunanistan​, ülkenin yeni F-16​ modellerine kıyasla artık eskimiş olan Block 30 F-16​'larını satmayı düşünüyordu. 1988-1990 yılları arasında Peace Xenia I programı kapsamında teslim edilen Block 30 serisinden 34 adet tek kişilik F-16C ve altı adet iki kişilik F-16D Yunanistan’ın envanterinde bulunuyordu.

Yunanistan ile ABD arasında soğuk rüzgarlar esiyor! İlk kez ortaya çıktı: Gerilim çıkaracak F-16 teklifi - 2. Resim

TARAFLAR ARASINDA ANLAŞMAZLIK

Yunanistan​'ın erken model F-16​'ları kırmızı hava filoları için özel yükleniciler tarafından satın alınabiliyor ya da potansiyel olarak Ukrayna'ya transfer edilebiliyor. ABD donanmasının ikinci el F-16’ları Yunanistan’dan alınamamasının nedeni kesin açıklanmıyor. Konuya ilişkin satın alma sürecindeki soruların cevapsız kaldığı belirtiliyor.

Kaynak: tgrthaber.com
Sonraki Haber Yükleniyor...