Yunanistan ile IMF arasında 'Wikileaks' krizi
Yunanistan ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında 'Wikileaks' krizi patlak verdi.
Mali krizdeki Yunanistan, ülkenin kreditörlerinden biri olan IMF'den, iki IMF yetkilisi arasında geçtiği iddia edilen ve "Yunanistan üzerinde daha fazla baskı" vurgusu yapılan konuşmalar üzerine açıklama talep etti. İlgili bakanlarla acil bir toplantı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, IMF Başkanı Christine Lagarde'a konuya ilişkin bir mektup yolladı.
Yunan hükümetinin Wikileaks tarafından yayımlanan konuşmalardan dolayı derin endişe duyduğu belirtilen mektupta, iki taraf arasındaki kurtarma paketine ilişkin müzakerelerin güven içinde sürdürülebileceği vurgulandı.
Mektupta, ayrıca IMF'den sızan konuşmaların IMF'nin resmi duruşu olup olmadığı yönünde net bir açıklama talep edildi.
IMF ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kurumun sızıntı ve varsayıma dayalı haberler üzerine yorum yapmayacağı bildirildi.
IMF Avrupa Direktörü Paul Thomsen ve Yunanistan misyon şefi Delia Velculescu arasında geçen ay geçtiği iddia edilen konuşmalarda, IMF'nin, Yunanistan müzakerelerinde yer alan diğer kreditör kuruluşlara baskı amacıyla masadan kalmakla tehdit edebileceği ifade ediliyor.
Ayrıca, Yunanistan'ın kreditörlerin talep ettiği reformları yapmaya yanaşmamakla suçlandığı konuşmalarda, sebep olarak Yunan hükümetinin Avrupalı kurumların taviz verebileceğini düşünmesi gösteriliyor.
Yunanistan ile Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa İstikrar Mekanizması ve IMF'den oluşan kreditörleri arasında ülkeye sunulacak kurtarma paketine ilişkin iki hafta süren gözden geçirme görüşmelerine mart ayında ara verilmişti.
Kreditör kurumların misyon şeflerinin ise bugün tekrar Atina'ya dönerek görüşmelere devam etmesi bekleniyordu.
Kurtarma paketinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın emeklilik, vergi, özelleştirme ve bankacılık gibi alanlarda bazı reformlar ve kesintiler uygulaması bekleniyor. Ancak, görüşmelerde şimdiye kadar hiçbir alanda net bir uzlaşma sağlanamadı.