Tgrt Haber

Yunanistan'da HÜRKUŞ-C endişesi: ABD'nin A-10 uçağına umut bağladılar

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
03 Ocak 2024 12:25 - Güncelleme : 03 Ocak 2024 12:47

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen HÜRKUŞ-C milli silah sistemleri, sensör ve mühimmatlarla yeni yetenekler kazanıyor. Yunan medyası HÜRKUŞ-C'nin gelişimini gündemine aldı. Pentapostagma gazetesi HÜRKUŞ dahil Türk SİHA'larına karşı Amerikan A-10 Warthog uçağının satın alınması gerektiğini vurguladı.

Türk Havacılık Uzay Sanayii, temel, tekamül uçuş eğitimi ve savaş pilotu harbe hazırlık uçuş eğitimleri arasındaki tüm kademelerde kullanılmak ve zorlu operasyonlarda yakın hava desteği görevlerini yerine getirmek üzere yeni nesil gelişmiş eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRKUŞ​'u tasarladı.

YUNANİSTAN'DA HÜRKUŞ PANİĞİ

Yunan medyası yerli savaş uçağı HÜRKUŞ’u gündemine aldı. Yunan Pentapostagma medyası, ''HÜRKUŞ'un 12,7 mm ağır makineli tüfekle donatılması, yakın hava destek kabiliyetini Türk ordusunun yararına artıracak.'' ifadelerine yer verdi.

Yunanistan'da HÜRKUŞ-C endişesi: ABD'nin A-10 uçağına umut bağladılar

ABD'NİN WARTHOG'UNA GÖZ DİKTİLER

Ayrıca gazete ''Yunanistan'ın Amerikan A-10 Warthog'u satın alması, Yunanistan'a, Türk insansız hava araçlarının düşürülmesi veya tanklarının (TOMA-TOMB) imhası açısından birçok fayda sağlayacaktır.'' dedi.

Adalar sorununa dikkat çeken Yunan medyası Türk SİHA’larının çok fazla geliştiğini itiraf ederek ''Türk deniz tugayını, hava kuvvetlerine karşı Amerikan A-10 almak caydırıcı gücümüzü arttıracak'' dedi.

Yunanistan'da HÜRKUŞ-C endişesi: ABD'nin A-10 uçağına umut bağladılar

TESTLER BAŞARIYLA TAMAMLANDI

HÜRKUŞ'un hafif taarruz ve silahlı keşif varyantı, bugünün dünyasının muharebe alanlarındaki asimetrik tehditlere karşı düşük maliyetli, harekat kabiliyeti yüksek, etkili ve esnek bir çözüm sunmak üzere geliştirilmeye devam ediliyor.

HÜRKUŞ-C olarak isimlendirilen silahlı varyant, kullanıcılarına yüksek irtifada ve zorlu coğrafyalarda, gündüz ve gece koşullarında gerçekleştirilecek görevler için 750 kilograma kadar geniş bir faydalı yük kapasitesine sahip bulunuyor.

Geçen sürede HÜRKUŞ-C'ye çeşitli mühimmat ve ekipmanların entegrasyonuna yönelik başarılı uçuş/atış testleri yapıldı.

Roketsan tarafından üretilen L-UMTAS Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi, CİRİT Lazer Güdümlü Füze, MAM-L Mini Akıllı Mühimmat, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen TOGAN Silah Sistemi gibi milli mühimmatlar entegre edilen HÜRKUŞ, başarılı atış testleri gerçekleştirdi.

EHSİM tarafından geliştirilen ve çoklu tehdit ortamında güdümlü füzelere karşı koruma sağlayan "flare" sistemi de entegre edilen HÜRKUŞ-C, böylece ısıya karşı hassas füzelerden korunma yeteneği kazandı.

HÜRKUŞ'a son olarak 250 libre sınıfındaki MK-81 genel maksat bombasını maliyet etkin ve yüksek hassasiyette vuruş kabiliyetine sahip akıllı mühimmata dönüştüren Lazer Güdüm Kiti (LGK)-81 entegre edildi. HÜRKUŞ, ASELSAN tarafından üretilen LGK-81 ile 2 hafta önce Konya'da gerçekleştirilen testlerde hedefine başarılı bir atış yaptı.

LGK sabit/hareketli hedeflere karşı daha yüksek vuruş hassasiyeti, genişletilmiş atış zarfı, daha düşük ikincil/yanal hasar ve atıldıktan sonra havada hedef değiştirebilme kabiliyeti sağlıyor. LGK sayesinde mühimmat hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümleniyor, arayıcı başlık hedeften yansıtılan lazer ışığını algılıyor, kanatçıklar bombayı lazer ile işaretlenen hedefe hassas şekilde yönlendiriyor.

Yunanistan'da HÜRKUŞ-C endişesi: ABD'nin A-10 uçağına umut bağladılar

SIRADA AĞIR MAKİNELİ TÜFEK VAR

HÜRKUŞ-C yakın zamanda 12,7 milimetre ağır makineli tüfeğe sahip kanat altı poduyla atış yapacak.

Ağır makineli tüfek entegrasyonu HÜRKUŞ-C'ye yakın hava desteği yeteneği kazandıracak. Bu yetenek özellikle Kara Kuvvetleri operasyonlarının etkinliğine önemli katkıda bulunacak.

TRMEKATRONİK bu proje için SARSILMAZ'ın 12,7 milimetre değiştirilebilir namlulu kara platformu silahının sabit namlulu, iç parçaları hafifletilmiş, dakikada 1100 mermi atabilen hava türevini oluşturarak pod içine gömdü. Böylece ortaya boş kovanı, mayonu toplayan, atacağı mühimmatı kendi içinde taşıyan bir pod çıktı.

HÜRKUŞ-C'yi Afrika ülkelerine ihraç etmeyi başaran Türk Havacılık Uzay Sanayii, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Muharebe Ateş Destek Timi ve İleri Hava Kontrolörü eğitim faaliyetlerinde kullanılması amacıyla HÜRKUŞ Hava Yer Entegrasyon Uçağı varyantını da geliştirdi. Konya 3'üncü Ana Jet Üs konuşlu 135'inci Muharebe Arama Kurtarma filo isterlerine göre gelişmiş varyant olarak adlandırılan uçağın, düşük kullanım maliyeti ve gelişmiş aviyonik sistemleri ile önemli avantajlar sağlayacağı öngörülüyor.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...