Yunanistan'dan kışkırtıcı bir hamle daha: Sınırda roketatarlı tatbikat
Ege'de provokasyonlarını sürdüren Yunanistan, Rodos Adası'nda 40 kilometre menzilli 80 adet çok namlulu roketatar (ÇNRA) sistemleriyle tatbikat gerçekleştirdi. Daha önce adalara ABD yapımı askeri araç konuşlandırıp tank atışları yapan Yunanistan'ın kullandığı ÇNRA roketinin menzili, Marmaris'in batı kıyılarını kapsıyor.
Son dönemde Türk jetlerine yönelik tacizleri nedeniyle tepki gören Yunanistan, uluslararası anlaşmalar kapsamında gayrı askeri statüde ve silahsız olması gereken Ege Adaları'ndaki provokasyonlarını sürdürüyor.
Daha önce Girit'e ABD yapımı zırhlı araçları adalara konuşlandırıp ABD ile tank atışları yapan Yunanistan bu kez de Ege Denizi'ndeki diğer adalar gibi, Rodos Adası'nda çok namlulu roketatar (ÇNRA) sistemleriyle tatbikat düzenledi.
MARMARİS'İN BATI KIYILARINI KAPSIYOR
Berlin Duvarı'nın yıkılması ve Batı Almanya ile birleşen Doğu Almanya'nın Varşova Paktı yapımı silah stoklarını satın alan Yunanistan, 160 adet RM-70 ÇNRA sistemi almıştı. Çekoslovakya üretimi RM-70 ÇNRA sistemlerinin menzili, mühimmat olarak 122mm çapındaki roketler kullanıyor. Normal menzili 20 kilometre olarak biliniyor. Ancak Yunan ordusunun Kolossus-22 adını verdiği tatbikatta,modern üretim, 40 kilometre menzilli 80 adet roket test edildi. Bu roketlerin menzili, Marmaris'in batı kıyılarını kapsıyor.
TÜRKİYE'NİN ROKETATARLARIYLA ÖLÇÜŞEMEZ
Türkiye'nin yerli ve milli üretim T-122 Sakarya ve TRG-300 Kasırga ÇNRA sistemleri, özellikleri bakımından Yunan ordusundaki RM-70'lerden üstün. 122mm çapında roket kullanan Sakarya ÇNRA, hedefini 40 kilometreye kadar neredeyse hata payı olmadan vurabiliyor.
RG-300 'KASIRGA' GİBİ
RG-300 Kasırga ÇNRA ise, 300mm çapında büyük roketler kullanıyor, 120 kilometreye kadar hedefini tam isabet vurabiliyor. TRG-300 Kasırga, güdümlü füze ateşleyebiliyor ve tıpkı ABD'nin meşhur HIMARS sistemi gibi, uzun menzilden stratejik hedefleri nokta atışı imha edebiliyor.