Tgrt Haber

Yunanistan'dan Ege ve Akdeniz için acı itiraf: Türk kontrollü deniz

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
14 Ağustos 2023 20:53 - Güncelleme : 14 Ağustos 2023 20:55

Doğu Akdeniz'deki doğalgaz anlaşmazlığı sonrası bölgedeki hayallerini gerçekleştiremeyen Yunanistan'ı endişe sardı. Yunan medyası, Türkiye'nin bölgedeki deniz yetki alanlarına sahip çıkmasından rahatsızlık duydu. Yunan basınından Ta Nea gazetesinin 'Türk kontrollü deniz' başlıklı haberinde "Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs ile beraber buradan gaz çıkarmak istiyordu ama Türkiye’nin kıta sahanlığı hakkı nedeni ile bu amacını gerçekleştiremiyor" denildi.

Gaz rezervleri açısından kritik öneme sahip Doğu Akdeniz bölgesine birçok ülke, Yunanistan üzerinden ilgi gösteriyor. Türkiye de Doğu Akdeniz’de hakkı olan deniz yetki alanlarına sahip çıkma konusunda geri adım atmıyor. 

Akdeniz’deki hayallerini gerçekleştiremeyen Yunanistan ise Türkiye'nin yetki alanlarına sahip çıkmasına karşı son derece rahatsızlık duyuyor.

Yunan basınından Ta Nea gazetesi Yunanistan'ın bölgedeki hayallerini gerçekleştirememesinden dolayı dert yandı. Yaşanan gelişmeler sonrasında 'Türk kontrollü deniz' başlıklı bir haberi manşetine taşıyan gazetenin haberinde adeta itiraf niteliğinde analizlere yer ver verildi.

"YUNANİSTAN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİREMİYOR"

Haberde "Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs ile beraber buradan gaz çıkarmak istiyordu ama Türkiye’nin kıta sahanlığı hakkı nedeni ile bu amacını gerçekleştiremiyor" denildi.

Yunan basını üslerin uzaydan çekilen görüntülerini de yayınladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz gün yaptığı Türkiye’nin Kıbrıs sorununu her iki devletin gerçekleri temelinde bir çözümü tartışmaya hazır olduğunu hatırlattı.

"TÜRKİYE BÖLGEDE GÜÇ SAHİNİ OLMAK İSTİYOR"

Mersin Limanı’ndaki Türk donanmasının fotoğraflarının da yer aldığı haberde ayrıca bir uzman görüşüne de yer verildi. Giannos Charalambidis’in yaptığı analizde "Marmara Akdeniz ve Ege limanlarında donanma sayesinde bölgede Türk kontrollü bir deniz oluştu. Yunanistan adaları silahsızlaştırılsa bile Türkiye Ege’ye hakim olmak ve bölgede güç sahibi olmak istiyor" ifadeleri dikkat çekti.

ADALAR SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN MAHKEMEYE GİDİLİYOR

Yunanistan ve Türkiye bir süredir adalar sorunu uluslararası alanda çözmek için Lahey'deki mahkemelere gitmek istiyor.

Haberde bununla ilgili, Lahey'den çıkan kararın normal mahkemeler gibi olmayacağını, bu kararın siyasi çıkarlar neticesinde alınacağını söyledi.

Ayrıca gazete Lahey'de uzlaşı sağlansa bile kaybedenin Yunanistan olacağını belirtti. Çünkü Atina adaların kontrolünü bir egemenlik hakkı gibi görüyor.
 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kadircan16 Ağustos 2023 22:11

Hırsız yunan işgal ettiğin adalarımızı geri ver

Sonraki Haber Yükleniyor...