Tgrt Haber

Yunanistan'ın insanlık dışı uygulamaları BM raporunda! Açık açık anlattılar

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Anadolu Ajansı
21 Haziran 2022 16:02 - Güncelleme : 21 Haziran 2022 16:25
Yunanistan'ın insanlık dışı uygulamaları BM raporunda! Açık açık anlattılar

Yunanistan'ın göçmen politikasına yönelik tavrı Birleşmiş Milletler hazırladığı “Geri itme Uygulamaları” raporunda yer aldı. Raporda Yunanistan'ın sığınmacıları geri itme politikasının bir politikaya dönüştüğüne dikkat çekti. 

Yunanistan​'ın sınırda ölüme ittiği göçmenler, son zamanda uluslararası kamuoyunun da dikkatini çekiyor.  Birleşmiş Milletler (BM) Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez Morales, Meriç Nehri ve Ege Denizi'ni geçmeye çalışan sığınmacıları zorla geri itmeye çalışan Yunanistan hakkında rapor hazırladı.  Brüksel merkezli Avrupa Sığınmacılar ve Sürgünler Konseyinin (ECRE) sitesinde yayımlanan "Geri İtme Uygulamaları" raporunda dikkat çeken detaylar yer aldı. Morales, mülteci ve göçmenleri geri itmenin, Avrupa ülkelerinde fiili devlet politikası haline geldiğini ve uluslararası kuruluşların uyarılarına rağmen bu uygulamanın devam ettiğini belirtti. 

17 BİN SIĞINMACI GERİ İTİLDİ 

Raporda, Avrupa ülkelerinden Yunanistan, Estonya, Finlandiya, İngiltere ve Fransa'nın, deniz yoluyla ülkelerine geçmeye çalışan göçmenleri geri yollamaya yönelik uygulamaları ele alındı. Ayrıca Avrupa'nın dışında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Dominik Cumhuriyeti'nin geri itmeleri incelendi. Yunanistan'ın 'de facto' siyasetini benimsediğini belirten Morales, raporda şu ifadelere yer verdi: “2020-2021 yılları arasında sığınmacıların geri itilerek zorla Türkiye'ye gönderildiğine dair 540 vaka var. Bu olaylara konu toplam 17 bin sığınmacı var. Nisan-Kasım 2021 tarihleri arasında Meriç'te 140 bin sığınmacının Yunanistan'a girişi engellendi.”  Raporda dönemde Ege'de aralarında çocukların da bulunduğu 7 bin sığınmacının Türkiye'ye geri itildiğine dair 147 ihbarın bulunduğu aktarıldı.

Yunanistan'ın insanlık dışı uygulamaları BM raporunda! Açık açık anlattılar

YUNANİSTAN’DA ÇIKAN YASAYA DİKKAT ÇEKİLDİ 

Yunanistan'da 4 Eylül 2017'de sivillerin ya da insan hakları örgütlerinin sığınmacılar için denizde arama-kurtarma çalışması yapmasını yasaklayan bir yasa çıkardığının altı çizildi.  Raporda, "Sığınmacıları kurtarmak için girişimde bulunan siviller, ciddi para ve hapis cezaları ile karşı karşıya kalabiliyor" denildi. Morales, bu tür uygulamaların üzerini örtmeye yönelik teşebbüsler karşısında uluslararası camiayı uyardı. Teknelerle geçmeye çalışan çok sayıda göçmenin geri yollanırken zorla ailelerinden ayrıldığı kaydedildi.

ÜÇÜNCÜ GÜVENLİ ÜLKE TÜRKİYE

Raporda, Afganistan, Bangladeş, Pakistan, Somali ve Suriye'den ülkeye sığınma başvurusu yapanların Haziran 2021'den bu yana "üçüncü güvenli ülke" kapsamında Türkiye'ye yönlendirildiği kaydedildi. Şimdiye kadar 6 bin 400'ün üzerinde başvuru talebinin olumsuz karşılandığı aktarıldı.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...