Yunanistan'ın S-300 yalanı ortaya çıktı! ABD'den yaptırım ikiyüzlülüğü
Geçtiğimiz günlerde Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu esnasında Türk jetlerine, Yunanistan tarafından S-300 ile radar kilidi atıldı. Yunanistan'ın S-300'ü aktif kullandığı ortaya çıkarken ABD'nin CAATSA yaptırımı uygulayıp uygulamayacağı merak ediliyordu. Türkiye'ye Rusya'dan S-400 alığı için CAATSA yaptırımı uygulayan ABD'nin Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin açıklama geldi.
23 Ağustos tarihinde Türk F-16'lar, Girit adasına konuşlu S-300 hava savunma sitemleri ile taciz edildi. Harekete geçen Türkiye bunu 'Düşmanca hareket' olarak niteleyip görüntüleri NATO ya taşıyacağını belirtmişti. Yunanistan bu hamlesi ile kullanmadığını iddia ettiği Rus yapımı S-300’leri aktif olarak kullandığı ortaya çıkmıştı. Türk jetlerine Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi ile yaptığı tacizlerin yankıları sürerken ABD'den açıklama geldi. Euronews'ün haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı, Hellas Journal sitesinin sorusunu yanıtladı. ABD'nin açıklamasında Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300 hava savunma sistemlerinin Girit Adası'ndaki varlığının 2017 tarihli Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamına girmediğini açıkladı. S-300'lerin satın alınması, 1990'larda, CAATSA yasasının kabul edilmesinden on yıllar önce gerçekleşmiş olması. CAATSA Yasası'nın 231. Bölümü, yalnızca 2 Ağustos 2017'de veya sonrasında meydana gelen önemli işlemleri yaptırım altına aldığını ifade edildi.
S-300'LER GİRİT'E NASIL KONUŞLANDI?
Türkiye ve Yunanistan arasında 1996 yılının Ocak ayında yaşanan Kardak Krizi sonrası Yunanistan yeni hava savunma sistemi arayışına gitti. Türk Hava Kuvvetleri'nin uçuşlarını engelleyemeyince, ABD'nin o dönem uyguladığı "Türk-Yunan Askeri Silah Satış Dengesi" politikası nedeniyle de orantısız silah tedarik edemeyince Yunanistan, NATO üyesi olduğu halde yönünü Rusya'ya çevirdi.
Kıbrıs Haber Ajansı 3 Ocak 1997'de Rus kaynaklara dayandırdığı haber ile Rum Kesiminin Rusya'dan S-300 Hava Savunma Sistemi aldığını yayınladı. Olaydan 2 gün sonra Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Alexos Michaelides, GKRY'nin Rus yapımı S-300 Hava Savunma Füzelerini satın aldığını doğruladı.