Tgrt Haber

Yunanlar duyurdu... ABD'den skandal teklif: "Türk boğazlarının ismi değiştirilsin!"

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Kathimerini
01 Temmuz 2023 17:05 - Güncelleme : 01 Temmuz 2023 17:28
Yunanlar duyurdu... ABD'den skandal teklif: "Türk boğazlarının ismi değiştirilsin!"

NATO Zirvesi öncesi Brüksel'de düzenlenen AB Liderleri Toplantısı'na ilişkin skandal bir iddia gündeme geldi. Yunan gazetesi Kathimerini, ABD heyetinin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının isim değişikliği teklifi sunduğunu öne sürdü.

11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya​'nın Vilnius​ kentinde düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi​ öncesi skandal bir iddia gündeme geldi.  Belçika'nın başkenti Brüksel​'de toplanan AB Liderleri Toplantısı'nda ABD heyetinin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının isminin değiştirilmesi yönünde bir teklif sunduğu öne sürüldü.

"ÇİFT İSİM KULLANMA" ÖNERİSİ

Yunan ana akım medyasının en önemli gazetelerinden Kathimerini'de yer alan haber, ismi açıklamayan kaynaklara dayandırıldı. "Boğazlar için Çift Adlandırma-ABD Formülü" haberde yer alan bilgilere göre Brüksel'e giden ABD heyeti NATO'nun bölgesel planlarındaki karışıklığı gidermek için İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının isimlerinin değişmesini öngören bir teklif sundu.

Habere göre ABD heyeti, teklifte 1936 yılında imzalanan Montrö Sözleşmesi'ne atıfta bulunarak İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının Yunanca isimlerinin "Bosphorus ve Dardanelles" olarak da kullanılmasının anlaşmaya uygun olduğunu savundu. Ancak bu ikiliğin NATO üyeleri arasında karışıklığa yol açabileceğini belirtti.

Sorunun çözümü için iki isim önerisini gündeme getiren ABD heyeti, Türkiye'nin, Boğazlar için "Türk Boğazları" ismini, diğer ülkelerin ise Montrö Sözleşmesi'nde yer aldığı şekliyle "Bosphorus ve Dardanelles" şeklinde adlandırma yapabileceğini belirtti.

Yunanlar duyurdu... ABD'den skandal teklif:

YUNANLAR BİLE REDDETTİ

Diğer yandan Ankara'nın bu "uzlaşı" önerisine şiddetle karşı çıktığı belirtilirken Yunan heyetinin ise "Türk Boğazları" tabiri nedeniyle öneriyi reddettiği bildirildi.

Kathimerini, ABD heyetinin bu önerisine Ankara'nın bu konudaki tavrının net olduğunu belirtirken, Yunanistan tarafının da iki farklı ismi kullanma önerisi ile ilgili şüpheleri olduğunu ve bu nedenle öneriyi kabul etmediğini vurguladı.

Haberde aynı zamanda ABD'nin Doğu Akdeniz'de Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin de adı haritada değiştirerek koordinatlarla tarif edilmesine ilişkin bir öneri sunduğu da yer aldı. Bu sayede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne atıfta bulunmaya gerek kalmadan koordinatlarla tarif edilmesi amacı taşıdığı belirtildi.

 

Kaynak: Kathimerini

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...