Son dakika: Zaporijya Nükleer Santrali’nde üretim tamamen durdu
Son dakika haberi: Ukrayna’da Rusya’nın kontrolünde olan Zaporijya Nükleer Santrali’nin faaliyetlerinin tamamen durdurulduğu açıklandı. Kurum, santralin altıncı ünitesinin elektrik şebekesinin bağlantısını kestiğini duyurdu.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle büyük endişe yaşanan Zaporijya Nükleer Santrali’nde son dakika gelişmesi yaşandı. Söz konusu bölgedeki çatışmaların devam ettiği yere geçtiğimiz günlerde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı ve ekip arkadaşları ziyaret etmişti. Nükleer kaza tehlikesi ve riskinin gün geçtikçe arttığını söyleyen ekipler Rusya’ya çağrıda bulundu.
ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİNDE ÜRETİM DURDU
Bugün sabahın erken saatlerinde Reuters son dakika gelişmesini duyurdu. Reuters'ın haberine göre, santralden sorumlu devlet kurumu Energoatom, Ukrayna'da Rusya'nın elindeki Zaporizya Nükleer Santrali'ndeki operasyonların tamamen durduğunu açıkladı. Kurum, santralin altıncı ünitesinin elektrik şebekesinin bağlantısını kestiğini duyurdu.
ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİNİN ÖNEMİ NE?
Rusya, Zaporijya nükleer güç santralinin kontrolünü, Mart başında ele geçirdi. Rusya ve Ukrayna güçleri arasındaki çatışmalar Enerhodar kasabası yakınlarındaki santrale çok yaklaştı. Santraldeki binalardan birinin yanması Avrupa'da endişelere yol açtı. Güç santralinde altı tane basınçlı su reaktörü ve birkaç radyoaktif nükleer atık deposu bulunuyor. Rusya'yı nadiren eleştiren Çin bile nükleer güvenlik endişesi yaşadığını söyledi.
EN KÖTÜ SENARYO NE?
Reaktörlerden birinin roket ya da füzeyle vurulmasının en belirgin riski, bunun dış koruma kalkanlarından birine zarar vermesi. Reaktörler belli bir ölçekte dış baskıya ya da zarara dayanmak için tasarlandı, askeri mühimmatın sebep olduğu etkiye dayanmak için değil. Eğer kalkan ya da reaktörü soğutma sistemi zarar görürse, bir radyasyon sızıntısı olması olasılığı yüzde 100'e yakın. Aynı zamanda nükleer ya da hidrojen patlaması riski de var. Ukraynalı bağımsız nükleer enerji uzmanı Olha Kosharna, "Eğer bir roket reaktörlerden birini vurursa, radyasyon sızıntısının Avrupa, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım ve tabii ki tüm Ukrayna için sonuçları olur" diyor.
İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEBİLİR
Nükleer atığın güvenle imhası konusunda uzman Rus fizikçi Andrey Ozharovskiy, santraldeki bir kaza sonucunda büyük miktarda, hava yoluyla çok uzun mesafeye yayılabilen radyoaktif Caesium-137'nin salınacağını söylüyor. Bu maddenin insan sağlığına etkileri olduğu kadar, tarım arazilerine de yayılarak o yılın hasatına zarar verme ihtimali var. Ayrıca hava durumuna ve rüzgara bağlı olarak daha uzaktaki ülkeler de etkilenebilir. Reaktörlerin yanı sıra Zaporijya'daki nükleer atık depoları da büyük risk teşkil ediyor.