Tgrt Haber

Zelenski'den Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü dolu sözler

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
03 Mart 2022 18:16 - Güncelleme : 04 Mart 2022 06:52
Putin ile görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Zelenski, "Masaya oturun, müzakere edelim. Ama beni Macron gibi 30 metre uzakta oturtmayın masada. Ben sizin komşunuzum" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, dünyanın Ukrayna'ya yardım etmek için çok geç kaldığını söyleyip sitem etti. Batılı devletlerden ülkesinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini isteyen Zelenski, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında ise övgü dolu ifadeler kullandı. Ülkesine güvenlik garantisi verebilecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyleyen Zelenski, "Erdoğan güçlü bir lider, sadece drone'larla değil birçok konuda yardımcı oluyor" dedi.

Putin ile görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Zelenski, "Masaya oturun, müzakere edelim. Ama beni Macron gibi 30 metre uzakta oturtmayın masada. Ben sizin komşunuzum" dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 8’inci gününe girerken, taraflar Belarus’ta 2’nci kez masaya oturdu. Rus ve Ukraynalı heyetlerin toplantısı sırasında ise Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy basın toplantısı düzenledi.

Zelenski'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

"Ukrayna’nın güvenlik garantilerine ihtiyacı var. Buradan geleceğin tam olarak nasıl olacağını söylemek mümkün değil. Rus ordusu kat kat fazla büyüklükte. İki ya da üç kat büyüklükten bahsetmiyorum. Tankları ve birliklerin kuvvetini düşünmek lazım. 5 kat daha kuvvetliler.

Krematoryum odaları getirdiler. Burada ölen askerlerin annelerine oğullarının burada öldüğünü söylemeyecekler. Biz onları öldürmek istemiyoruz. Bizim doktorlarımız yaralı askerleri tedavi ediyor. İntikam almadan önce yardım ediyorlar. Krematoryum odalarını taşıyanlar onları kendileri için taşıyor. Bu nasıl bir eylemdir? Bu bir soykırımdır. 2022 yılındayız ve bu tür eylemlere tanıklık ediyoruz bundan dolayı utanç duyuyorum. Bu tur insanlar için zaten kıyamet gelmiştir

Ülkemizi savunuyoruz eğer ben Devlet Başkanı olmasaydım şu an sahada ülkemi savunuyor olurdum. Ben barışçıl bir insanım ama şu an halkımın muhafaza konumundayım. Devlet Başkanı olmasaydım şu an sivil savunma da olacaktım elime silah alacaktım ve bana ne söylenirse onu yapacaktım. 18-19 yaşındaki oğullarını yollayan annelere sesleniyorum. Neredeyse 45 yaşındayım ve benim kızım sizin oğullarınızın yaşında. Bu dehşet verici bir durum. Rus annelerinin bunu anlamasını istiyorum birçok insan öldü. Buraya insanları öldürmeye geldiyseniz sizi Tanrı’nın yargılaması lazım. Bu annelerin gelip oğullarını alması lazım. Bu hayatta kalma mücadelesini ailemizi koruma mücadelesine döndü utanç verici bir mesele.

Zelenski'den Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgü dolu sözler

'BİZ DÜŞERSEK RUSLAR BERLİN'E KADAR GİDER'

Bize silahınızı bırakın diyorlar. Eğer biz ortadan kalkarsak Letonya, Litvanya, Estonya, Moldova, Gürcistan ve Polonya bizim ardımızdan gelecek. Berlin duvarına kadar bu devam edecek. Yaptırımlar ciddi bu da iyi bir başlangıç diye düşünüyorum.

'DÜNYA UKRAYNA İÇİN ÇOK GEÇ KALDI'

Ukrayna'ya verilen destek için teşekkür ediyorum ama çok geç. Bunu önceden yapabilseydik çocuklar ölmezdi. Dünya kendi gücünü göstermeliydi. Dünya Ukrayna için çok geç kaldı. Savaştan önce yaptırımların uygulanması için yalvardım. Tabii kimse modern dünyada bir insanın hayvan gibi hareket etmesini beklemiyordu.

BATILI LİDERLERE DESTEK ÇAĞRISI

Ben her zaman ülkemi seven biriydim. Ülkem için ne gerekiyorsa onu yapmaya çalıştım. Dünya liderlerine gelince bana arkadaş gibi oldular. Sürekli beni arıyorlar. Bu destek benim için çok önemli, buna lütfen devam edin. Çünkü bu destek beni ayakta tutuyor. Pes etmeyeceğiz tabii ki ama desteğiniz benim doğru yolda olduğumu gösteriyor. İyi ki dünya birleşti.

UÇUŞA YASAK BÖLGE TALEBİ

Bizim için en önemlisi Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bir bölge ilan edilsin. Hava sahasının tamamen kapatılmasını istiyorum çünkü sadece Rusya'dan değil Belarus'tan da füzeler atılıyor, İskender füzesi atılıyor. Eğer hava sahasını şimdi kapatamıyorsanız o zaman bir tarih verin. Sizin hava sahasını kapatmanız için kaç insanın patlaması, kaç kol, bacak ve kafanın uçması lazım?

Şu anda uçak istiyorum. Uçaksız hiçbir şey yapamıyorum. Uçağımın olmaması kayıpları artırıyor.

Ben herkesin sağ olmasını isterdim, onların çocuklarının da bizim çocuklarımızın da. Ancak bizi öldürmeye geliyorlar. Bizi dize getirmek istiyorlar ama biz sonuna kadar mücadele etmeye hazırız.

'BENİ MACRON GİBİ 30 METRE MESAFEDE OTURTMA'

Biz Rusya'ya hücum etmiyoruz. Önce onlar söylesin, bizden ne istiyorsunuz? NATO taahhüdü söz konusu da değil, nükleer silahımız da yok. Topraklarımızı bırakın. Masaya oturun müzakere edelim. Ama beni Macron gibi 30 metre uzakta oturtmayın masada. Ben sizin komşunuzum. Ben normal bir insanım, otur benimle ve konuş. Biz terörist değiliz başkalarının toprağını ele geçirmiyoruz.

Putin ile konuşmak zorundayım. Ön koşulsuz şekilde oturup konuşmalıyız, insanlar gibi konuşmalıyız. İstediğin her şeyi konuşabiliriz. Donbas'ı konuşabiliriz. Belarus'ta da Rusya'da da beni çok iyi tanıyorlar. Hangi noktalarda anlaşabileceğimizi, savaşı nasıl durdurabileceğimizi biliyorum. Yeter ki bizi eşit görün, bütün bu sorunları çözeriz.

'ERDOĞAN GÜÇLÜ BİR LİDER, ÇOK YARDIMCI OLUYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştük. Çok ciddi, çok sıcak bir ilişkimiz var. Erdoğan, sadece drone'larla yardımcı olmuyor, biz drone'ları satın aldık. Başka yardımları da var Sayın Erdoğan’ın. Ukrayna’ya yardım ettiği birçok konu var. Siyasi düzeyde birçok girişimi var. Erdoğan güçlü bir lider, çok yardımcı oluyor. Onunla ilgili herhangi bir meselemiz yok. Ukrayna'ya güvenlik garantisi verebilecek ülkelerden bir tanesi."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...